ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Γεωπολιτικό όπλο: Τα ΗΑΕ αγοράζουν το γαλλικό Rafale. Τι σημαίνει για το F-35;

Όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν απροσδόκητα μια συμφωνία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και του Παρισιού για την απόκτηση 80 μαχητικών Rafale την περασμένη εβδομάδα, αιφνιδίασε τον στρατιωτικό κόσμο. Τώρα, το ερώτημα που λύνουν οι ειδικοί είναι τι αντίκτυπο( αν υπάρχει), θα έχει η συμφωνία Rafale στις ανεπίσημα παγωμένες προσπάθειες των ΗΑΕ για την προμήθεια του αμερικανικού F-35.

Και τα δύο αεροσκάφη, χαρακτηρίζονται ως μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων . Τα Rafales είναι ικανά να καθιερώσουν αεροπορική υπεροχή - τον συμβατικό στόχο των μαχητικών αεροσκαφών - καθώς και αποστολές βομβαρδισμού και υποστήριξης εδάφους κατά τη διάρκεια μιας και μόνο αποστολής.

Το F-35, από την άλλη πλευρά, είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος stealth, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για προληπτικά χτυπήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=lUTh8e4vAz4

Γεωπολιτικό όπλο; 

Το βασικό πλεονέκτημα των γαλλικών αεροσκαφών είναι στρατηγικό.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απόφαση για την αγορά του Rafale έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, το κύριο χαρακτηριστικό πώλησης του τζετ είναι ότι αποφεύγει κάθε πιθανό αμερικανικό εμπάργκο. Είναι προτιμότερο να μην βασιζόμαστε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για αμυντικό εξοπλισμό, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιβάλει εμπορικά εμπάργκο. 

Το 2015 η Αίγυπτος, έγινε ο πρώτος αγοραστής Rafale εκτός του γαλλικού στρατού, αγοράζοντας περίπου 20 τζετ. Ακολούθησαν και άλλα συμβόλαια –με την Ινδία, το Κατάρ, την Ελλάδα και την Κροατία– έως ότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα, έγιναν το έκτο μέλος του κλαμπ των ξένων πελατών της Rafale.  

Αυτή η τελευταία σύμβαση, σημαίνει ότι περισσότερα τζετ Rafale πωλούνται πλέον στο εξωτερικό παρά στη Γαλλία (236 διεθνείς πωλήσεις έναντι 192 εγχώριων). 

Αυτή η σύμβαση είναι σημαντική, γιατί έρχεται εν μέσω ορισμένων εμποδίων στις σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά του επιχειρήματος θα καταλήξει κανείς, είναι σαφές ότι η συμφωνία με τη Γαλλία είναι τουλάχιστον ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, ότι τα Εμιράτα έχουν επιλογές εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίσει να εμποδίζει το αίτημα για την προμήθεια F-35.

«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι τα ΗΑΕ, δεν θα ακυρώσουν το συμβόλαιό τους για το 5G με τους Κινέζους και αναμένουν από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία για τα F-35 προς το παρόν», δήλωσε στο Breaking Defense μια ενημερωμένη στρατιωτική πηγή των ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ θα είναι τα πρώτα που θα λειτουργήσουν την έκδοση F-4 του Rafale εκτός Γαλλίας. Με βελτιωμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων αισθητήρων ραντάρ και οπτικών στοιχείων μπροστινού τομέα και οθόνης με κράνος, το αεροσκάφος θα εφοδιάζεται με νέα όπλα όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος Mica NG και το αρθρωτό όπλο αέρος-εδάφους AASM 1.000 κιλών.

Η συμφωνία δεν προέκυψε εξ ολοκλήρου από τον αέρα, καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν εντός και εκτός από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Η συμφωνία θα είχε πραγματοποιηθεί, εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είχαν δύο προϋποθέσεις: ο πρώτος είναι να έχει μια έκδοση του Rafale που να μπορεί να φέρει όπλα αμερικανικής κατασκευής, όχι μόνο γαλλικά ή ευρωπαϊκά, και ο δεύτερος να κάνει το μοντέλο του Rafale στα Εμιράτα μια πλατφόρμα για συνεχή ανάπτυξη. Η Ντασό δεν συμφώνησε και στους δύο όρους και έτσι τα Εμιράτα αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις το 2011.

Στη συνέχεια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ έστρεψε την προσοχή της σε άλλα πολλά υποσχόμενα αντίπαλα αεροσκάφη όπως τα F-15E, Typhoon και Super Hornet, αλλά άρχισε επίσης να εστιάζει την προσοχή της στο μαχητικό F-35, θεωρούμενο ως μακρινό πλάνο για χρόνια, αλλά τελικά πήρε το οκ, από την κυβέρνηση Τραμπ. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την κίνηση στη συμφωνία για τα F-35, προκειμένου να πιέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εγκαταλείψουν τους δεσμούς με την κινεζική εταιρεία Huawei.

Παρόλο που η Ουάσιγκτον και το Άμπου Ντάμπι έχουν σε γενικές γραμμές καλές σχέσεις υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι ηγέτες της πολιτείας ανησυχούν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή.

Αυτά τα 80 Rafale, αντικαθιστούν συνολικά τα περισσότερα από 130 F-16 και Mirage 2000 που αποτελούν τον τρέχοντα στόλο μαχητικών των Εμιράτων.

Ως έχει, τα περισσότερα 138 μαχητικά έτοιμα για αποστολή των ΗΑΕ είναι αμερικανικής κατασκευής, με 80 F-16E/F και περίπου 53 γαλλικής κατασκευής Mirage 2000-5D/E. Έτσι, οι προσπάθειες απόκτησης των ΗΑΕ τα τελευταία δύο χρόνια, αντέστρεψαν αυτούς τους αριθμούς, με τα μαχητικά γαλλικής κατασκευής να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του στόλου μαχητικών των ΗΑΕ.

Αν και μπορεί να στέλνει ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι η αποκλειστική πηγή των ΗΠΑ, ο Gawdat Bahgat, καθηγητής εθνικής ασφάλειας είναι δύσπιστος ότι η συμφωνία Rafale θα αποτρέψει την πρόοδο του F-35. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξακολουθούν να διατηρούν στενούς στρατιωτικούς και στρατηγικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά δεν βάζουν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι», είπε. «Έτσι, η συμφωνία για τα αεροσκάφη Rafale είναι μέρος αυτής της στρατηγικής».

Σίγουρα, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες επιφυλάξεις για τη συνεργασία με το Πεκίνο παρά με το Παρίσι. «Μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα ΗΑΕ, είναι η συμβατότητα αυτών των οπλικών συστημάτων από διαφορετικές χώρες», πρόσθεσε.

Τώρα όμως, που τα ΗΑΕ αγοράζουν την πιο πρόσφατη έκδοση του Rafale, που παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία τους   δυνατότητες 5ης γενιάς θα μπορούσε ίσως να ωθήσει τους Αμερικανούς, να επαναδιαπραγματευθούν το F-35 με περισσότερες προϋποθέσεις ευκολίας.

Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ εμμένουν στη γραμμή ότι το Rafale δεν αντικαθιστά το F-35.

«Η υπογεγραμμένη σύμβαση με τη Γαλλία, δεν υποκαθιστά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τα αμερικανικά F-35», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο  Στρατηγός Ιμπραήμ Νάσερ Αλ Αλάουι, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεράμυνας των ΗΑΕ. «Είναι μάλλον συμπληρωματικό των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας μας, καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα αεράμυνας μας και να αναζητούμε νέα προϊόντα και προηγμένες τεχνολογίες, ως μέρος της συνολικής μας Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...