Ο διάλογος ΗΠΑ-ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ανακοίνωσαν σε δήλωση την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο επικεφαλής της ΕΕ Josep Borrell.
Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην κοινή σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τον Ιούνιο. Τελικά η πρώτη συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών υποθέσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).
Το νέο φόρουμ έχει σκοπό να επισημοποιήσει τους δεσμούς σε προσωπικό επίπεδο, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Ερβέ Μπλεζάν, κατά την προεπισκόπηση της ανακοίνωσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Think tank στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με τον Bléjean, πιθανοί τομείς συνεργασίας θα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή, καθώς και την ένωση προσπαθειών για νέες τεχνολογίες.
Στην κοινή τους δήλωση, ο Blinken και ο Borrell αναγνώρισαν, «τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που θα συμβάλλει στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, σύμφωνα με το βάθος του δεσμού ΗΠΑ-ΕΕ, τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα ".
Το παραπάνω έρχεται σε μια στιγμή που οι εντάσεις της Δύσης με τη Μόσχα είναι υψηλές σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία και τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων μέσα και γύρω από την Ουκρανία, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ υιοθετούν ολοένα και πιο συγκλίνουσες απόψεις για την απειλή από την Κίνα.
Υπενθύμισαν επίσης την «ανάγκη ανάπτυξης συνεκτικών, συμπληρωματικών και διαλειτουργικών ικανοτήτων οι οποίες θα υποστηρίξουν την όσο το δυνατόν πληρέστερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ».
Νωρίτερα τον Μάιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τον Καναδά να συμμετάσχουν στο σχέδιο του μπλοκ για τη στρατιωτική κινητικότητα, που θεωρείται η προμετωπίδα για την αμυντική συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη την ΕΕ για αντιμετώπιση κρίσεων.
Τον περασμένο μήνα, ανέθεσαν επίσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) να ξεκινήσει συνομιλίες με τους ηγέτες του Πενταγώνου για μια συμφωνία που θα διευκολύνει τη συνεργασία σε κοινά στρατιωτικά έργα στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).
Ενώ και οι δύο διπλωμάτες χαιρέτησαν την απόφαση, εξέφρασαν επίσης «μια κοινή δέσμευση να επιδιώξουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύντομα».
Η PESCO περιλαμβάνει επί του παρόντος συνολικά 60 κοινά στρατιωτικά έργα με στόχο τη βελτίωση των βασικών αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων όπως ο αέρας, το διάστημα, οι εκπαιδευτικές ικανότητες και η τεχνολογία drone.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, πολλά από τα έργα θα μπορούσαν να καλύψουν τα ίδια κενά ικανότητας που έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ και να συμπληρώσουν την οικοδόμηση ικανοτήτων της στρατιωτικής συμμαχίας.
Τον Σεπτέμβριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα, λέγοντας ότι το μπλοκ πρέπει να ενισχύσει τη δική του στρατιωτική ικανότητα, αλλά δεν υπέβαλε σαφείς προτάσεις, ιδιαίτερα για το πώς αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Η πλευρά της ΕΕ εργάζεται επίσης επί του παρόντος για τη λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα, το νέο έγγραφο στρατιωτικής στρατηγικής του μπλοκ, και σχεδιάζει να συγκαλέσει μια Ευρωπαϊκή Άμυνα Κορυφής το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η ώθηση για ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και ενισχύθηκε ξανά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Μπάιντεν, που εξόργισε τη Γαλλία, για μια συμφωνία για την ασφάλεια Ινδο-Ειρηνικού με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Στον απόηχο της κρίσης στο Αφγανιστάν, τα κράτη μέλη της ΕΕ συζήτησαν προτάσεις για τη δημιουργία μιας αρχικής δύναμης και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ad-hoc στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών της ΕΕ, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, η ΕΕ αντιμετωπίζει διχασμό ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η ενσωμάτωση του μπλοκ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Ο Blinken και ο Borrell δεσμεύτηκαν «να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την αύξηση του επιπέδου της φιλοδοξίας για συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η αμοιβαία ενισχυόμενη βασική στρατηγική εταιρική σχέση».
Επιβεβαίωσαν επίσης την «αταλάντευτη υποστήριξή τους για ισχυρή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ», και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις κοινές δηλώσεις του οργανισμού το 2016 και το 2018.
Μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί πριν από το τέλος του έτους, αλλά πιθανότατα θα καθυστερήσει μέχρι τις αρχές του 2022, προορίζεται να αποτελέσει βασική πυξίδα για τη μελλοντική συνεργασία.
«Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τις ΗΠΑ για την αμυντική αυτονομία της ΕΕ και αποτελεί ένδειξη ότι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στην EURACTIV.
«Αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα προς όλους τους σκεπτικιστές που απέρριπταν τη στρατηγική αυτονομία και την άμυνα της ΕΕ ως κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.