Γράφαμε και χθες για τον τρελός αγώνα δρόμου για την ανάκτηση του Βρετανικού F-35 που συνετρίβη στην Μεσόγειο
Υπενθυμίζεται πως ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευής ΗΠΑ, το οποίο εκμεταλλευόταν το Ηνωμένο Βασίλειο καταρρίφθηκε από ένα «φτηνό πλαστικό κάλυμμα βροχής» και ένα απρόσεκτο πλήρωμα καταστρώματος που απέτυχε να το αφαιρέσει πριν από την απογείωση, ισχυρίστηκε βρετανικό ταμπλόιντ.
Το βρετανικό αεροσκάφος F-35 συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 17 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια προσπάθειας απογείωσης από το ναυαρχίδα του βρετανικού αεροπλανοφόρου, HMS Queen Elizabeth.
Ο πιλότος εκτινάχθηκε και επέστρεψε με ασφάλεια στο πλοίο και είχε ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια συνήθων πτήσεων, ανέφερε το υπουργείο.
Η Βρετανία χρησιμοποιεί το F-35B, μια παραλλαγή κάθετης προσγείωσης με μονοκινητήρα, σύντομης απογείωσης του αεροσκάφους stealth που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, η κατασκευή του οποίου κόστισε περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Τον Ιούνιο, τα F-35 που δρούσαν στα ανοικτά της Βασίλισσας Ελισάβετ πραγματοποίησαν αποστολές μάχης πάνω από τη Μέση Ανατολή κατά του ISIS, την πρώτη δράση μάχης για ένα αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τη Sun, οι ναυτικοί είδαν ένα κόκκινο κάλυμμα να επιπλέει στη θάλασσα, αφού το αεροσκάφος έπεσε στα νερά της Μεσογείου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κομμάτι πλαστικού έμεινε στη θέση του κατά λάθος και αναρροφήθηκε στον κινητήρα του αεροπλάνου, καθώς κατέβαινε με ταχύτητα στο θάλαμο πτήσης, ανέφερε η εφημερίδα , επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
«Ήξεραν σχεδόν αμέσως» , φέρεται να είπε μια πηγή, αναφερόμενη στους ερευνητές του περιστατικού. Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει ακόμη επίσημη εξήγηση για τα αίτια της συντριβής.
Το γεγονός ότι ο στόλος των F-35 του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναφέρθηκε προσγειωμένος μετά τη συντριβή, επιβεβαιώνει ότι η έρευνα έδειξε ανθρώπινο λάθος παρά κάποιο πρόβλημα με το ίδιο το μαχητικό αεροσκάφος, υποστήριξε η έκθεση.
Πράγματι σε τέτοιες περιπτώσεις πτώσεων μαχητικών, όταν τα αίτια παραμένουν άγνωστα και η αιτία προσδίδει ανησυχία για όλον τον αεροπορικό στόλο του ιδίου μαχητικού, τα αεροσκάφη κατά την αεροπορική ορολογία «καθηλώνονται» στο έδαφος και γίνονται οι λεγόμενοι έκτακτοι έλεγχοι ολοκλήρου του στόλου όλων των χωρών που κατέχουν του ιδίου τύπου αεροσκάφους.
Το ταμπλόιντ είπε ότι ο πιλότος προσπάθησε να ματαιώσει την απογείωση, αλλά δεν τα κατάφερε έγκαιρα. Το αλεξίπτωτό του "έσπασε στο πλοίο" μετά την εκτίναξη, επειδή ήταν τόσο κοντά σε αυτό, ισχυρίστηκε η έκθεση. Ο πιλότος επέζησε του συμβάντος και «επέστρεψε με ασφάλεια στο πλοίο», είπε προηγουμένως το Υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά την απώλεια του F-35 στα διεθνή ύδατα στη νότια Μεσόγειο, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το έθνος τους αγωνιζόταν ενάντια στη Ρωσία για να το ανακτήσει από τον βυθό. Δεν προσφέρθηκαν ποτέ στοιχεία για οποιεσδήποτε ρωσικές προσπάθειες να αρπάξουν το μαχητικό αεροσκάφος stealth. Πηγή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που επικαλείται οι Times την περασμένη εβδομάδα, αναγνώρισε ότι μια τέτοια επιχείρηση διάσωσης από τη Ρωσία θα ήταν «μη ρεαλιστική» στην πράξη.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία έχουν χάσει F-35 σε ατυχήματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ένα F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ συνετρίβη στη Νότια Καρολίνα, η πρώτη συντριβή F-35.
Τον Απρίλιο του 2019, ένα ιαπωνικό F-35A συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά της βόρειας Ιαπωνίας, σκοτώνοντας τον πιλότο του. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας απέδωσε αργότερα αυτή τη συντριβή σε χωρικό αποπροσανατολισμό, που σημαίνει ότι ο πιλότος δεν μπορούσε να αντιληφθεί το περιβάλλον του επαρκώς και ουσιαστικά πέταξε το μαχητικό stealth, κατευθείαν στον ωκεανό κατά τη διάρκεια της νυχτερινής εκπαιδευτικής αποστολής.
Τον Μάιο του 2020, ένα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνετρίβη στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια της συνήθους εκπαίδευσης, αλλά ο πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια.
Μετά τη συντριβή την Τετάρτη, ο κατασκευαστής του εκτινασσόμενου καθίσματος του F-35, η βρετανική εταιρεία Martin-Baker, διαφήμισε το υλικό του. «Έχουμε σώσει 7.662 ζωές πληρωμάτων αεροσκαφών από όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα», ανέφερε η εταιρεία στη σελίδα της στο Twitter. Τα εκτινασσόμενα καθίσματα της Martin-Baker χρησιμοποιούνται σε μια σειρά αεροσκαφών, όχι μόνο σε F-35.
Όταν το ιαπωνικό F-35 συνετρίβη το 2019, υπήρχαν εικασίες ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης στόχο για πιθανούς αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα, που θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία της. Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία απέρριψαν αυτή την ιδέα.