ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πελάαατες μου!! "Δεύτερος αγοραστής όπλων από την Ρωσία οι ΗΠΑ" γκρινιάζει ο Ερντογάν λόγω S-400

Όσο περνάει ο καιρός, αποδεικνύεται ότι η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν, στριμώχνεται και απομονώνεται περισσότερο από τις γεωστρατηγικές συμμαχίες των περιφερειακών παικτών και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αφού έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται σε λίστα αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων στην νούμερο 2 θέση μετά από την Αλγερία.

Η φιλοερντογανική star.com αναφέρει «αποδείχθηκε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες όπλων της Ρωσίας!!. Τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη χώρα στην οποία η Μόσχα πούλησε τα περισσότερα όπλα. Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ είναι επίσης πελάτες της Ρωσίας».

Βέβαια γίνεται αντιληπτό, ότι χωρίς σοβαρές αποδείξεις αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν την Αλγερία, η οποία αγοράζει αμυντικά υλικά αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Ρωσία, αλλά το ποσό αγοράς παραμένει μυστικό στη λίστα.

https://www.youtube.com/watch?v=CXAd_evmKXU

Κατά τους ισχυρισμούς τα όπλα δεν είναι ανοιχτά όπως τα κανονικά προϊόντα, αλλά δεν ήταν σαφές στην αναφορά ποια όπλα αγόρασε η Αμερική, επειδή έλαβε τον τελωνειακό κωδικό "SSSS" με τρόπο που θα παρέμενε εμπιστευτικό. Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έδωσαν πληροφορίες για τις λεπτομέρειες που δεν αντικατοπτρίστηκαν στις αναφορές. Αντίστοιχα, το πιο σημαντικό στρατιωτικό υλικό που αγόρασαν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία ήταν οι πυραυλικοί κινητήρες.

 «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ρωσικούς πυραύλους RD-180 στους πυραύλους τους. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο δαπανών, ήταν τα τουφέκια Καλάσνικοφ και τα αντιαρματικά όπλα. Είναι επίσης γνωστό, ότι οι ΗΠΑ εισάγουν εκατομμύρια σφαίρες από τη Ρωσία κάθε χρόνο. Η έκθεση της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης, δείχνει ότι η Τουρκία δεν έχει αγοράσει ούτε ένα δολάριο όπλων τους τελευταίους οκτώ μήνες», αναφέρει η star.com.

Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά όπλων της Τουρκίας από τη Μόσχα, επιβάλλοντας περιορισμούς εξοπλιστικών προγραμμάτων και εξοστρακίζοντάς την από το πρόγραμμα των F35 και με μια προδιαγεγραμμένη απόρριψη αγοράς μαχητικών F16V.

Ενώ η Άγκυρα υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά του συστήματος S-400,  σε μια απέλπιδα προσπάθεια πίεσης δια μέσω των ΜΜΕ αυτά αναφέρουν, ότι τα ονόματα άλλων 5 χωρών του ΝΑΤΟ συμπεριλήφθηκαν στη λίστα κατά την εν λόγω περίοδο. Πρόκειται για τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ολλανδία, αντίστοιχα. Εκτός από τις χώρες του ΝΑΤΟ, η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι άλλες χώρες που αγόρασαν  όπλα από τη Ρωσία. 

Ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, διευθυντής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας του Παλατιού του Κρεμλίνου με ξένες χώρες, δήλωσε σε προηγούμενη δήλωση ότι οι ξένες χώρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συστήματα αεράμυνας "S-400" και "Pantsir-S1". Ακολουθούν στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Τα αεροπορικά οχήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών όπλων της Ρωσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=Bd2YUaLLMC4

Οι ΗΠΑ αγοράζουν από τη Ρωσία

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ συνήθιζαν να αγοράζουν ρωσικά όπλα για λόγους μελέτης,  όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Pavel Felgengauer, ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής.

"Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπήρχε ένα συμβόλαιο για την παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-300. Πρώτον, οι ΗΠΑ αγόρασαν ορισμένα στοιχεία του S-300 από τη Λευκορωσία, ενδιαφέρθηκαν για το κέντρο ελέγχου, τα ραντάρ και τα συστήματα στόχευσης, δεν ήταν ικανοποιημένοι καθώς ακολούθησε επίσημη σύμβαση για την παράδοση των S-300, η ​​οποία υπογράφηκε με τη μεσολάβηση καναδικής εταιρείας», είπε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Felgengauer, η επαφή κατέληξε σε σκάνδαλο, καθώς οι ΗΠΑ πλήρωσαν μόνο για τα στοιχεία που ήθελαν να μελετήσουν και αρνήθηκαν να πληρώσουν για τα άλλα μέρη, αν και είχαν παραχθεί.

"Το εργοστάσιο είχε τεράστια προβλήματα, γιατί πήρε μόνο 30 εκατομμύρια δολάρια από 500 εκατομμύρια δολάρια, και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς στους εργάτες τους, δεν μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με τους εργολάβους. Και όλα αυτά καλύφθηκαν ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Φελγκενγκάουερ.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε, ότι η Ρωσία αγόρασε επίσης αμερικανικά όπλα από τρίτες χώρες για να τα εξετάσει, αλλά στη συνέχεια όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς όπλων άρχισαν να καταπολεμούν αυτήν την πρακτική, μη επιτρέποντας να πουλήσουν περίπλοκα συστήματα σε μονάδες και βασιζόμενοι σε μαζικές αγορές.

Σχολιάζοντας τη γεωγραφία των εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, ο Alexey Leonkov, αρχισυντάκτης του Home Arsenal, ενός στρατιωτικού περιοδικού, είπε ότι γίνεται περισσότερο επιχειρηματικό παρά πολιτικό.

Τόνισε ότι η συνεργασία με χώρες του «σοσιαλιστικού στρατοπέδου» αυτή τη στιγμή καταλήγει στη συντήρηση, ενώ υπογράφονται μεγαλύτερες συμβάσεις με νέες χώρες, με τις οποίες δεν υπήρχαν δεσμοί πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Από και σήμερα, η Ινδία παραμένει ο κύριος εισαγωγέας των ρωσικών όπλων, το μερίδιο των χωρών του ΝΑΤΟ είναι ασήμαντο. Το επίπεδο της ρωσο-ινδικής συνεργασίας μπορεί να απεικονιστεί από το γεγονός, ότι η Ρωσία προμηθεύει τα όπλα σε σετ κατασκευής, τα οποία συναρμολογούνται στην Ινδία. Είναι μάρτυρας ενός υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης, το οποίο μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη μακροπρόθεσμη επιτυχημένη συνεργασία», είπε.

Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο πρόσφατο παρελθόν, αγόρασαν όπλα από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει πουλήσει τα όπλα της σε 166 από τις 190 χώρες μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη Rosoboronexport, τη μόνη εξουσιοδοτημένη εξαγωγέα ρωσικών όπλων.

Οι κύριοι αγοραστές ρωσικών όπλων είναι η Ινδία, το Βιετνάμ, η Κίνα και το Μπαγκλαντές στην Ασία, Ιράν και Ιράκ στη Μέση Ανατολή· Η Αλγερία στην Αφρική και η Νικαράγουα στη Λατινική Αμερική, ενώ ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει επίσης ρωσικά στρατιωτικά προϊόντα.

Επί του παρόντος, η Ρωσία έχει δεσμούς στον στρατιωτικό και τεχνικό τομέα με τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, τα μέλη του προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ Φινλανδία, τους συμμάχους των ΗΠΑ τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία .

Η ρωσο-γαλλική στρατιωτική και τεχνική συνεργασία βασίζεται σε μια διακυβερνητική συμφωνία, που υπογράφηκε το 1994, η οποία επιτρέπει στις δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειες στην αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία, τους μικρούς οπλισμούς, τα τεθωρακισμένα οχήματα, την παραγωγή πυροβολικού και τη ναυπηγική.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους  αγοραστές ρωσικών όπλων. Σε διάφορες περιόδους, η Ρωσία προμήθευσε στην Ελλάδα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300, αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων, οχημάτων μάχης πεζικού, χειροκίνητους εκτοξευτές χειροβομβίδων αντιαρματικών, εγκαταστάσεις πυροβολικού, καθώς και φορητά όπλα για ειδικές δυνάμεις.

Διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας

Η ρωσική συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία κυριαρχείται από τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, η Μόσχα και η Σόφια υπέγραψαν σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Mi-family και με τη Σλοβακία  για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29.

Η κορύφωση της ρωσο-φινλανδικής στρατιωτικής συνεργασίας ήταν το 1991-1996, στη συνέχεια παραδόθηκε σημαντικός αριθμός όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού BMP-2, αυτοκινούμενο πυροβολικό 2S5 "Hyacinth-C", τρία τμήματα αεράμυνας συστήματα "Buk-M1". Τα πολυβόλα Καλάσνικοφ των 7,62 χλστ. είναι βασικά όπλα του φινλανδικού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία τον Δεκέμβριο του 2007. Είχαν προηγηθεί 10 χρόνια συνεργασίας, όταν η Ρωσία παρέδιδε στη Νότια Κορέα άρματα μάχης T-80, τεθωρακισμένα οχήματα BMP-3 και Ka-32 ελικόπτερα.

Η Ιορδανία προμηθεύτηκε άφθονα με ρωσικά όπλα στη σοβιετική εποχή και η παράδοση συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια. Οι δύο χώρες υπέγραψαν πολλά συμβόλαια, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η ανάπτυξη και παραγωγή εκτοξευτών χειροβομβίδων RPG-32 «Nashshab». Η Ρωσία αναβαθμίζει επίσης τα συστήματα αεράμυνας, που προμήθευε προηγουμένως στην Ιορδανία.

Η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το Κουβέιτ, αναπτύχθηκε δυναμικά κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1990. Ιδιαίτερα μεγάλες παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν το 1994-1997.

Οι επαφές για τις παραδόσεις όπλων με τα ΗΑΕ ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 1994-1995, η χώρα έλαβε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-3. Τον Αύγουστο του 2000, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν από τη Ρωσία ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος και αντιαρματικού πυραύλου "Pantsir-1".

Τον Νοέμβριο του 2006, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, η οποία δημιούργησε ένα νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα αυτό.

Η συμφωνία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία το 2017, για την παράδοση όπλων και εξοπλισμού αξιολογήθηκε από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως επιτυχία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=_Y5wyDf9_rE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ