Ελληνοτουρκικά

Τούρκος πρώην Α/ΓΕΝ ξεσκεπάζει Ερντογάν- Δείχνει γιατί στο ναυτικό έχουν άλλη γνώμη για τα παραμύθια του "σουλτάνου"

Δεν μπορεί όλοι οι Τούρκοι ειδικοί , αξιωματούχοι και πρώην Αξιωματικοί, ειδικά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ( εκτός των Ναυάρχων Γκιουρντενίζ Γιατσί)  να τρελάθηκαν και να λένε ότι δήθεν "η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί για να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη με έφοδο" λόγω του εξοπλιστικού της προγράμματος;

Υπάρχουν και πολλοί , πιο πολλοί από ό,τι νομίζουν αρκετοί, Τούρκοι πρωην ανώτατοι αξιωματικοί που βλέπουν που οδηγεί η πολιτική του Τούρκου προέδρου όπως ο Ναύαρχος ε.α. Nusret Güner, που αντιτίθεται "πολιτισμένα" στα παραμύθια της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά το “πραξικόπημα” του 2016, πολλά τουρκικά πλοία για μικρό διάστημα είχαν στασιάσει κατά του καθεστώτος, δείχνοντας ότι ίσως ακόμα και σήμερα υπάρχει έρεισμα στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό κατά του σουλτάνου που έχει τα δικά του σχέδια.    

Υπενθυμίζουμε ότι επίσης σχετικά πρόσφατα, 103 Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί οι εν αποστρατεία, είχαν εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία στρέφονταν εναντίον του Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936).

Αυτή η στάση που αποτελεί κοινότυπο στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ενοχλεί  σφόδρα τον Τούρκο πρόεδρο.

Το ισλαμοεθνικιστό αφήγημα του Ερντογάν κατά της Ελλάδος περί δήθεν ελληνικών επιθετικών σχεδίων που έχουν στόχο να αποκρύψουν τουρκικά αντίστοιχα σχέδια, ξεμπροστιάζει λοιπόν Τούρκος πρώην Α/ΓΕΝ.

Ο πρώην διοικητής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος ε.α. Nusret Güner, δήλωσε ουσιαστικά περί προπαγάνδας ( του τουρκικού καθεστώτος για τις ελληνο-αιγυπτιακές ασκήσεις ΜΕΔΟΥΣΑ-11), αφού τόνισε ότι πρόκειται για ασκήσεις που είναι «ετήσιες και προγραμματισμένες εδώ και μεγάλο διάστημα».

Ο Nusret Güner δήλωσε ότι δεν τον ενδιέφεραν αυτές οι ασκήσεις ειδικά και τόνισε: «Είναι ετήσιες προγραμματισμένες ασκήσεις, τις οποίες κάποιοι μεγεθύνουν και μεγεθύνουν ξανά για να τις παρουσιάζουν στον κόσμο, όπως θέλουν.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα εναντίον της Τουρκίας. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα.

Όσον αφορά για τις αεροναυτικές ασκήσεις ( ΜΕΔΟΥΣΑ-11), αυτές  έχουν προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Δυστυχώς το όλο ζήτημα έχει μετατραπεί σε πολιτικό υλικό ( από το ΑΚΡ).

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ο “λοστός της τουρκικής πολιτικής”, αν γίνει κάτι κάπου ( Αιγαίο-Α.Μεσόγειο), αυτό θα  αναλάβει αμέσως δράση.

Τώρα, σε σχέση με την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αυτή αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, και σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα κάνουν μια απόβαση ( στην Κριμαία) μην υπερβαίνοντας τα σύνορα του Μοντρέ ( κινούμενοι πιθανόν από το Βόρειο Αιγαίο με πολεμικά πλοία και την Αλεξανδρούπολη) για να δείξουν την αντίθεσή τους στα ρωσικά σχέδια.

Τώρα το ζήτημα του ότι θα  έρθει η Ελλάδα να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, θα ρωτήσω, πως αυτό είναι δυνατόν;

Η Τουρκία είναι μεγάλο κράτος, αλλά ας μείνουμε ανοιχτές στις καρδιές μας, και ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την οικονομία κυρίως», τόνισε ο ίδιος.

Οικονομικός Αρμαγεδδών στην Τουρκία

Παρά τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σχεδόν στο 20%, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 15% την Πέμπτη, την επομένη της δέσμευσης του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,  να συνεχίσει αυτή την ανορθόδοξη εκστρατεία ενάντια στο υψηλό κόστος δανεισμού «μέχρι τέλος».

Μια πίεση από τους Τούρκους ψηφοφόρους θα μπορούσε να ήταν η τελευταία ευκαιρία για την αποκατάσταση της νομισματικής λογικής.

Η περιφρόνηση του Ερντογάν για τα επιτόκια δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον ενισχύει το κόστος.

Παρόλο που οι αναλυτές ήταν προετοιμασμένοι για αυτό, η μείωση των επιτοκίων της Πέμπτης οδήγησε τη λίρα να πέσει κατά 6%, φτάνοντας σε ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=5vTLfXg2aAY

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Άγκυρα θα αναγκαστεί να κάνει  στροφή πριν από τον Απρίλιο λόγω του φαύλου πληθωριστικού κύκλου που δημιουργήθηκε από την αποδυνάμωση του νομίσματος και το πραγματικό αρνητικό επιτόκιο σχεδόν 5%.

Αλλά η ιστορία δείχνει ότι οποιαδήποτε ανατροπή θα ήταν προσωρινή όσο ο Ερντογάν παραμένει επικεφαλής της χώρας.

Από την τελευταία μεγάλη νομισματική κρίση της Τουρκίας το 2018, η οποία ανάγκασε την κεντρική τράπεζα σε μια ραγδαία κατάσταση ανάγκης, ο Ερντογάν πλέον κινείται ανεξέλεγκτος .

Έχει απολύσει Τρεις επικεφαλής από την κεντρική τράπεζα  από το 2019.

Όλα αυτά ακολουθούν μια εκτεταμένη καταστολή “πιθανών αντιπάλων” στο δικαστικό σώμα, τα μέσα ενημέρωσης και τον στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο οικονομικός πόνος των Τούρκων πολιτών ωστόσο, πλήττει τη δημοτικότητα του Ερντογάν.

Προεδρικές και γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, αν και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα AKΡ και ο σύμμαχός του MHP φτάνουν περίπου το 40%, από 54% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018.

Σε αυτά τα επίπεδα, ο Ερντογάν θα έχανε τον έλεγχο του κοινοβουλίου και πιθανώς της προεδρίας.Οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι απίθανο να αφήσουν μια τέτοια κακοδιαχείριση ατιμώρητη, για αυτό πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει κάτι “μεγάλο” πιθανόν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, για να ρεφάρει όσο μπορεί την χασούρα του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ