Ως μία «από τις πιο σοβαρές απειλές για τις ΗΠΑ» χαρακτήρισε το Facebook στη χθεσινοβραδινή της κατάθεση στο Κογκρέσο η Φράνσις Χόγκεν, η πρώην product manager της εταιρείας, που προκάλεσε τη θύελλα των αποκαλύψεων για τις εταιρικές πρακτικές του κολοσσού των social media.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της, η Χόγκεν δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας ότι το Facebook αποτελεί και οι εφαρμογές της εταιρείας «βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας».
Στις κατηγορίες της Χόγκεν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, απάντησε λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις συνθέτουν μια «ψευδή εικόνα» της εταιρείας.
Κέρδη vs κοινό καλό
Ο ίδιος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά λέγοντας ότι δεν είναι «αλήθεια» οι κατηγορίες ότι βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών». «Νομίζω ότι οι περισσότεροι απλώς δεν αναγνωρίζουμε την ψεύτικη εικόνα της εταιρείας που ζωγραφίζεται», έγραψε σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους την Τρίτη που δημοσίευσε επίσης δημόσια.
Στην επιστολή του, είπε ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς «δεν έχουν νόημα», επισημαίνοντας τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν το επιβλαβές περιεχόμενο, να καθιερώσουν διαφάνεια και να δημιουργήσουν «ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα στη βιομηχανία για αυτά τα σημαντικά ζητήματα».
«Νοιαζόμαστε βαθιά για θέματα όπως η ασφάλεια, η ευημερία και η ψυχική υγεία», ανέφερε στην επιστολή, προσθέτοντας ότι οι αποκαλύψεις «παραπλανούν τη δουλειά και τα κίνητρά μας».
Η Χόγκεν έχει αναφέρει ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook, αλλά, όπως υποστήριξε, «το Facebook επέλεγε ξανά και ξανά να βελτιστοποιεί τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίζει περισσότερα χρήματα».
Οι συνέπεις στα παιδιά
Η χθεσινή κατάθεση της Χόγκεν στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας αφορούσε κυρίως τις συνέπειες που έχει το Facebook και το Instagram στους νεαρούς χρήστες. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε η Χόγκεν στη WSJ, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Instagram έδειξε ότι η εφαρμογή μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των κοριτσιών.
«Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχουν θέσει τα αστρονομικά κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους», είπε στην κατάθεσή της στην επιτροπή της Γερουσίας η Χόγκεν, επκικεντρώνοντας επίσης την κριτική της στο πρόσωπο του Ζάκερμπεργκ. Όπως είπε, ο ίδιος έχει τον ευρύ έλεγχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κανένας που να λογοδοτεί αυτήν τη στιγμή εκτός από τον εαυτό του».
Απαντώντας ο Ζάκερμπεργκ έγραψε στην επιστολή του ότι τον ενοχλούσε το αφήγημα ότι το Facebook δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών. «Όταν πρόκειται για την υγεία ή την ευημερία των νέων, κάθε αρνητική εμπειρία έχει σημασία», έγραψε ο CEO, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι ό, τι χτίζουμε να είναι ασφαλές και καλό για τα παιδιά».
«Δουλέψαμε για χρόνια με σημαντικές προσπάθειες της βιομηχανίας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτές τις στιγμές και είμαι περήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει», συνέχισε.
Να σημειωθεί ότι δύο ακροάσεις της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο του Facebook στους εφήβους και τα μικρά παιδιά.
Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Ζάκερμπεργκ τόνισε ότι το Facebook δεν επωφελείται από περιεχόμενο που προκαλεί θυμό ή κατάθλιψη ή προωθεί προϊόντα για τη μεγιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων των χρηστών.
Όταν άλλαξε τον αλγόριθμο News Feed για να εμφανίζει περισσότερες δημοσιεύσεις από τους φίλους και την οικογένεια πριν από μερικά χρόνια, πρόσθεσε ο CEO, η εταιρεία το έκανε αυτό γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι θα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στην υπηρεσία.
Το μπλακάουτ στο Facebook
Αναφερόμενος στο διάρκειας έξι ωρών μπλακάουτ της πλατφόρμας και άλλων συγγενικών εφαρμογών ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι «πόσοι άνθρωποι μεταβαίνουν σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες ή πόσα χρήματα χάνουμε, αλλά τι σημαίνει για τους ανθρώπους που βασίζονται στις υπηρεσίες μας να επικοινωνούν με αγαπημένα πρόσωπα, να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους ή να υποστηρίζουν τις κοινότητές τους».
Σχολιάζοντας από την πλευρά της το «μεγάλο κρασάρισμα», στην κατάθεσή της, η Χόγκεν ανέφερε ότι δεν γνωρίζει γιατί κατέρρευσε. «Αλλά ξέρω ότι για περισσότερο από πέντε ώρες, το Facebook δεν συνέχιζε να εμβαθύνει το χάσμα, να αποσταθεροποιεί τις δημοκρατίες και να κάνει τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους». Για την ίδια, απαιτείται η εποπτεία του Κογκρέσου. «Πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε.