Όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, οι χώρες μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τοπικά ξεσπάσματα μετάδοσης κρουσμάτων της COVID-19 «για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του 2022» παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί μετά την κορύφωση που είχε καταγράψει η πανδημία τον Ιανουάριο.
Από την άλλη μεριά, καθώς οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, η αμερικανική ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη «με ένα σοβαρό πρόβλημα ανισότητας στη διάθεση των εμβολίων», το οποίο συντελεί στην παράταση της πανδημίας, ειδικότερα για τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως ανακοίνωσε ο ΠΑΟΥ σε μία έκθεσή του για την ετήσια συνεδρίαση κατά την οποία καθορίζεται η πολιτική του.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία συνεχιζόμενη ανάγκη για την υλοποίηση προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων, τη διερεύνηση και την απομόνωση των κρουσμάτων μόλυνσης, αλλά και για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό σε καραντίνα των επαφών όσων νοσούν από την COVID-19.
Νέα ξεσπάσματα μετάδοσης των κρουσμάτων αναμένεται να εντοπιστούν σε δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, αλλά και σε φυλακές, όπως και σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες.
Σε γενικές γραμμές είναι ενδεχόμενο η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει σε υψηλά ποσοστά, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, η οποία είναι περιορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και από την πρόσβαση στα εμβόλια και τη ζήτηση εμβολίων από ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως ανακοίνωσε ο ΠΑΟΥ.
«Η διστακτικότητα για τα εμβόλια μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω τον εμβολιασμό του πληθυσμού ή να εμποδίσει την πλήρη επίτευξη της δυναμικής του εμβολιασμού» επισημαίνεται στην ίδια έκθεση αυτού του περιφερειακού κλάδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στην επικαιροποιημένη ενημέρωσή του για την κατάσταση της COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο, ο ΠΑΟΥ ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλες οι χώρες και περιοχές στην γεωγραφική περιοχή κάλυψης του οργανισμού έχουν αναφέρει τον εντοπισμό τουλάχιστον μιας από τις τέσσερις παραλλαγές της COVID, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών.
Στις μισές από αυτές έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα και η οποία τώρα κυριαρχεί στον Καναδά, στο Μεξικό και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΠΑΟΥ.
Η Βραζιλία, η Κολομβία, το Μεξικό, το Περού και οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των δέκα χωρών με τους περισσότερους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.