O Aμερικανός αναλυτής Michael Rubin, ρίχνει ''βόμβες'' και μας προετοιμάζει γι'αυτά που ίσως έρθουν στην Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις καλύτερα από τον καθέναν στις ΗΠΑ!
Αναλυτικά τι αναφέρει:
''Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν απολογείται για την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από το χάος που ακολούθησε.
Ομοίως, όταν ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά Καντίμι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο στις 26 Ιουλίου 2021, αυτός και ο Μπάιντεν συμφώνησαν να τερματίσουν την αποστολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Πολλοί Ιρακινοί πιστεύουν όχι μόνο ότι η στρατιωτική απουσία των ΗΠΑ και το κενό που θα προκύψει θα τους βάλει στο έλεος του Ιράν και του Ισλαμικού Κράτους.''
Αεροπορική Βάση Incirlik στην Τουρκία
''Κατά τη διάρκεια του Ψχρού Πολέμου, το Ιντσιρλίκ έπαιζε καθοριστική σημασία. Η Τουρκία ήταν μία από τις δύο μόνο χώρες του ΝΑΤΟ που συνόρευαν με τη Σοβιετική Ένωση. Η βάση υποστήριξε πτήσεις επιτήρησης U-2, επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης του Λιβάνου το 1958, την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1991 και, πιο πρόσφατα, τον αγώνα ενάντια στους Ταλιμπάν. Το Incirlik φιλοξενεί επίσης περίπου 50 πυρηνικά όπλα.
Η Τουρκία είναι τόσο εχθρός όσο και σύμμαχος. Ο πρόεδρός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει ότι δεν έχει πρόβλημα με την ιδεολογία των Ταλιμπάν. Ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν γέρνει όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία.
Ορισμένοι Τούρκοι λομπίστες λένε ότι το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν και όχι η ίδια η Τουρκία. Αλλά η ζημιά που έχει κάνει ο Ερντογάν δεν θα είναι εύκολο να αναστραφεί. Στα 18 του χρόνια στην εξουσία, αναμόρφωσε το στρατό στο σύνολό του και ενέπνευσε πάνω από 30 εκατομμύρια Τούρκους μαθητές.
Κάθε Αμερικανός στρατιωτικός, εργολάβος και κάθε οικογένεια στο Incirlik είναι όμηροι του Ερντογάν. Η απειλή είναι πραγματική. Ο Ερντογάν δεν είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του. Συχνά προσπαθεί να ανακατευθύνει τον θυμό προς τους Αμερικανούς. Μετά το πραξικόπημα «Φωτιά στο Ράιχσταγκ» του 2016, ο Ερντογάν οδήγησε όχλους στις πύλες της στρατιωτικής βάσης. Κατηγόρησε τον Αμερικανό διοικητή για συνενοχή στην πλοκή.
Με απλά λόγια, το Ιντσιρλίκ κινδυνεύει τώρα με επανάληψη της κρίσης ομηρίας του Ιράν του 1979.
Μια αμερικανική αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ δεν θα επηρέαζε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Ρουμανία, κάτι που δεν ήταν ποτέ δυνατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα επέκτεινε επίσης πρόσφατα τη Ναυτική Βάση στον κόλπο της Σούδας. Πράγματι, ο μόνος χαμένος στην απόσυρση από το Ιντσιρλίκ θα ήταν η τοπική τουρκική οικονομία.
Η ώθηση του Μπάιντεν να τερματίσει τους «αιώνιους πολέμους» μπορεί να είναι ανεύθυνη, αλλά το να αφήσουμε μια παρωχημένη βάση δεν θα ήταν. Ας τερματίσουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία.''