Για τους Αμερικανούς στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, η ευθύνη είναι τεράστια. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας είναι μακρά, λεπτομερή και πρέπει να είναι γνωστά... απ΄έξω και ανακατωτά. Για να απλοποιήσουν αυτήν τη διαδικασία, ορισμένα μέλη της υπηρεσίας χρησιμοποίησαν δημόσια ορατές εφαρμογές εκμάθησης flashcard (σύστημα εκμάθησης) αποκαλύπτοντας κατά λάθος ένα πλήθος ευαίσθητων πρωτοκόλλων ασφαλείας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και τις βάσεις στις οποίες αποθηκεύονται.
Ενώ η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη έχει αναλυθεί εδώ και πολύ καιρό από διάφορα έγγραφα, φωτογραφίες και δηλώσεις από αξιωματούχους, οι συγκεκριμένες τοποθεσίες τους είναι επίσημα μυστικές με τις κυβερνήσεις ούτε να επιβεβαιώνουν ούτε να αρνούνται την παρουσία τους.
Ωστόσο, η γκάφα από στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη αυτών των συσκευών αποκαλύπτει όχι μόνο τις βάσεις, αλλά ακόμη προσδιορίζει τα ακριβή καταφύγια!
Περιγράφουν επίσης περίπλοκες λεπτομέρειες ασφάλειας και πρωτόκολλα, όπως τις θέσεις των καμερών, τη συχνότητα των περιπολιών γύρω από τα θησαυροφυλάκια, τα συνθηματικά και τα μοναδικά αναγνωριστικά που πρέπει να έχει ένα σήμα περιορισμένης περιοχής.
Όπως και τα αναλογικά ονόματά τους, οι εφαρμογές εκμάθησης flashcard είναι δημοφιλή ψηφιακά εργαλεία εκμάθησης που δείχνουν ερωτήσεις από τη μία πλευρά και απαντήσεις από την άλλη. Με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με πυρηνικά όπλα, το ιστολόγιο Bellingcat μπόρεσε να ανακαλύψει κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε και στις έξι ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις που αναφέρουν ότι αποθηκεύουν πυρηνικές συσκευές.
Εμπειρογνώμονες που πλησίασε ο Bellingcat είπαν ότι αυτά τα ευρήματα αντιπροσώπευαν σοβαρές παραβιάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας και έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ.
Ο Δρ Jeffrey Lewis, εκδότης του Arms Control Wonk.com και Διευθυντής του Προγράμματος Μη Διάδοσης της Ανατολικής Ασίας στο James Martin Center for Nonproliferation Studies, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν «κατάφωρη παραβίαση» στις πρακτικές ασφαλείας που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που βρίσκονται σε ΝΑΤΟϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι “το απόρρητο σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν υπάρχει για την προστασία των όπλων από τρομοκράτες, αλλά μόνο για την προστασία πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών από το να υποχρεωθούν να απαντήσουν σε σκληρές ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι ρυθμίσεις για τον καταμερισμό πυρηνικών του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να έχουν νόημα σήμερα. Αυτή είναι μια ακόμη προειδοποίηση ότι αυτά τα όπλα δεν είναι ασφαλή”
Ο Hans Kristenssen, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικής πληροφόρησης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, συμφώνησε ευρέως και είπε ότι η εξασφάλιση παρέχεται από «αποτελεσματική ασφάλεια, όχι απόρρητο».
Τα Υπουργεία Άμυνας για το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία και τη Γερμανία - όλα τα έθνη που αναφέρεται ότι φιλοξενούν βάσεις όπου είναι αποθηκευμένα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ - ενημερώθηκαν επίσης για τη χρήση flashcards από Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στις αντίστοιχες περιοχές τους, αλλά κανένας δεν απάντησε δημοσίευση.
Πώς ανακαλύφθηκαν αυτά τα σύνολα Flashcard;
Η στρατιωτική ορολογία είναι γεμάτη όρους και συντομογραφίες, και αυτό ισχύει και για τη φύλαξη των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, τα διαδικτυακά άρθρα, τα έγγραφα και ακόμη και οι καταχωρήσεις της Wikipedia περιγράφουν ορισμένους από τους βασικούς όρους.
Για παράδειγμα, σε βάσεις με πυρηνικά όπλα, τα καταφύγια (PAS) είναι εξοπλισμένα με συστήματα αποθήκευσης και ασφάλειας όπλων (WS3) που αποτελούνται από ηλεκτρονικά χειριστήρια, αισθητήρες και ένα θησαυροφυλάκιο που είναι ενσωματωμένο στο πάτωμα. Αυτά τα θησαυροφυλάκια μπορούν να αποθηκεύσουν έως και τέσσερις βόμβες θερμοπυρηνικής βαρύτητας B61. Η απλή αναζήτηση για "PAS", "WS3" και "θησαυροφυλάκιο" στο Google μαζί με τα ονόματα των αεροπορικών βάσεων στην Ευρώπη οδήγησε γρήγορα σε δωρεάν πλατφόρμες flashcards όπως Chegg, Quizlet και Cram.
Ένα παράδειγμα είναι η αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία. Αν και η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Volkel έχει αναλυθεί σε έγγραφα και δηλώσεις από απόστρατους αξιωματιούς, η ολλανδική κυβέρνηση εξακολουθεί να το θεωρεί μυστικό. Αλλά ένα σύνολο 70 καρτών flash με τίτλο "Μελέτη!" στο πρόγραμμα Chegg φαίνεται να προχωρά ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας τα ακριβή καταφύγια που περιέχουν τα όπλα: Δύο κάρτες flash δημιουργήθηκαν στο Chegg το 2019. Οι αριθμοί αναφέρονται στο προστατευτικό καταφύγιο αεροσκαφών στο οποίο βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο. Ένα διαφορετικό σύνολο πάνω από 80 κάρτες flash που ισχύουν για την Aviano Air Base στην Ιταλία, μια άλλη τοποθεσία όπου τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είναι αποθηκευμένα σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύπτει ακόμη πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες.
Οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στις κάρτες flash εξαρτάται από τη βάση που αναζητάτε. Εκτός από τις νέες πληροφορίες σχετικά με τα «κρύα» και «καυτά» θησαυροφυλάκια στο Aviano και το Volkel, μπορέσαμε επίσης να βρούμε λεπτομέρειες για τα θησαυροφυλάκια σε όλες τις άλλες βάσεις στην Ευρώπη που φέρεται να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα: Incirlik (Τουρκία), Ghedi (Ιταλία), Büchel (Γερμανία) και Kleine Brogel (Βέλγιο).
Ωστόσο, ίσως εξίσου ανησυχητική είναι η ανοιχτή δημοσίευση ακριβών πληροφοριών σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφάλειας και βάσης. Ορισμένες κάρτες flash αναφέρουν λεπτομερώς τον αριθμό των καμερών ασφαλείας και τις θέσεις τους σε διάφορες βάσεις, πληροφορίες σχετικά με αισθητήρες και συστήματα ραντάρ, τα μοναδικά αναγνωριστικά σήματα περιορισμένης περιοχής (RAB) για Incirlik, Volkel και Aviano, καθώς και μυστικές λέξεις-κώδικες και τον τύπο του εξοπλισμού. Στη συνέχεια, υπάρχουν πληροφορίες που σχετίζονται με τα προστατευτικά καταφύγια αεροσκαφών, το σύστημα WS3 και τα θησαυροφυλάκια.
Η κλίμακα στην οποία οι στρατιώτες έχουν ανεβάσει και μοιράσει ακούσια στοιχεία ασφαλείας αντιπροσωπεύει μια τεράστια αποτυχία επιχειρησιακής ασφάλειας, ή όπως το θέτει ο Lewis, μια «κατάφωρη παραβίαση» πρακτικών ασφαλείας.
Αν και το άρθρο του bellingcat.com επικεντρώθηκε στο προσωπικό που εργάζεται σε βάσεις που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα, πιθανότατα δεν είναι οι μόνοι στρατιώτες που μελετούν χρησιμοποιώντας εφαρμογές flashcard. Φαίνεται να υπάρχουν παραδείγματα στρατιωτών που υπηρετούν σε άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις που δημοσιεύουν flashcards που περιγράφουν λεπτομερώς πού βρίσκονται οι κάμερες και αν έχουν θερμική απεικόνιση.
Φαίνεται επίσης να υπάρχουν κάρτες για εντελώς διαφορετικές στρατιωτικές χρήσεις. Για παράδειγμα, το Bellingcat μπόρεσε να βρει σύνολα με ερωτήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή μιας επίθεσης με drone χρησιμοποιώντας ένα MQ-9 Reaper.
Λόγω των πιθανών επιπτώσεων γύρω από τη δημόσια ασφάλεια, το Bellingcat επικοινώνησε με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) και το Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) τέσσερις εβδομάδες πριν από αυτήν την έκδοση. Το Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισε σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ήταν σε επαφή με το ΝΑΤΟ και την EUCOM σχετικά με αυτό το θέμα. Αν και δήλωσε ότι η Ολλανδία έχει “πυρηνικό καθήκον”, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει αριθμούς ή τοποθεσίες πυρηνικών όπλων που δεσμεύονται από συμφωνίες του ΝΑΤΟ βάσει των θεμάτων ασφάλειας.
Το Bellingcat παρείχε συνδέσμους σε 50 σύνολα flashcard που βρήκε και περιέχει λεπτομέρειες ασφαλείας για τα Chegg, Quizlet και Cram. Η Ολλανδία καθησυχάζει, αλλά για τους ακτιβιστές πυρηνικού αφοπλισμού, ωστόσο, οι πληροφορίες που αποκαλύπτουν οι Αμερικανοί στρατιώτες τονίζουν αυτό που βλέπουν ως κινδύνους φιλοξενίας πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, καθώς και την έλλειψη στρατηγικής λογικής.