Οι ΗΠΑ μέσω των συζητήσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες με τους Αγιατολάχ, έτσι ώστε μέσω των βάσεων τους σε Μ. Ανατολή και Κεντρική Ασία να ελέγξουν τον "Δρόμο του Mεταξιού" της Κίνας και να "στριμώξουν" περισσότερο τη Ρωσία.
Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal,κυκλοφόρησε ένα χαρακτηριστικό άρθρο με τίτλο "Afghan Pullout Leaves U.S", στο οποίο ουσιαστικά ψάχνει για άλλα μέρη για να σταθμεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματά, διερευνώντας επιλογές που το Πεντάγωνο έχει, προκειμένου να συνεχίζει να ασκεί στρατιωτικό ρόλο στο Αφγανιστάν.
Το άρθρο αναφέρει τρεις επιλογές: είτε εγκαθιστώντας το στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό των ΗΠΑ προερχόμενο από το Αφγανιστάν σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, είτε συγκεντρώνοντάς τα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή της Ντόχα, Κατάρ, και σε πάνω από δώδεκα άλλες βάσεις σε χώρες από το Κουβέιτ ως το Ομάν, είτε χρησιμοποιώντας αεροπλανοφόρα και τις ομάδες κρούσης τους για προβολή ισχύος στο έθνος της Νότιας Ασίας.
Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που αναφέρονται στο κομμάτι ως προοπτικές εγκατάστασης σε χώρες της Κεντρικής Ασίας ήταν το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad, επισκέφθηκε και τις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα. Υπόψιν ότι ο Khalilzad ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2004-2005, πρέσβης στο Ιράκ από το 2005-2007 και πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη από το 2007-2009.
Η τοποθέτηση, ή όπως θα φανεί αργότερα, η επανατοποθέτηση του στρατού των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία θα ανταγωνίζεται άμεσα τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα. Από τις πέντε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν συνορεύουν με την Κίνα και το Καζακστάν συνορεύει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.
Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος εμπλέκονται όλοι στην επιλογή της επιλογής της Κεντρικής Ασίας. Το προσωπικό που θα αναπτυχθεί εκεί ή στον Περσικό Κόλπο θα αποτελείται από 25.000-30.000 στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Το κύριο πλεονέκτημα της Κεντρικής Ασίας είναι η εγγύτητα με το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιλέγουν να αναπτύξουν εκεί στρατεύματα, να χρησιμοποιήσουν drone και να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για χρήση .
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεσμεύθηκε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έθνος μετά την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων τον Σεπτέμβριο, όπως συνέβη. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο για επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές.
Η τελευταία επιλογή είναι η χρήση αεροπλανοφόρων . Ο πέμπτος στόλος των Η.Π.Α., του οποίου η αρμοδιότητα περιλαμβάνει τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και πιο ανατολικά στον Ινδικό Ωκεανό, θα μπορούσε να παρέχει μεγάλη ισχύ πυρός.
Ένα αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο διαθέτει 90 αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ρότορα και μπορεί να συνοδεύεται από τέσσερα αντιτορπιλικά καθένα από τα οποία διαθέτει 56 πυραύλους cruise Tomahawk.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο της Κεντρικής Ασίας, η εφημερίδα παρείχε μια σύντομη επισκόπηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ εκεί που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, αναφέροντας ότι το Πεντάγωνο είχε διατηρήσει τη βάση του στο Κιργιζιστάν και το Ουζμπεκιστάν, μέχρι το 2014 στην πρώτη χώρα και το 2005 στη δεύτερη.
Διεξοδικότερα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μετακόμισαν στο Κέντρο Διαμετακόμισης στη Μανά και αργότερα στην Αεροπορική Βάση της Μανάς, στο Κιργιστάν αμέσως μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001. Στα επόμενα χρόνια, 1.000 αμερικανικά, γαλλικά και ισπανικά στρατεύματα τοποθετήθηκαν μόνιμα στη βάση.
Όταν ο τότε Ειδικός Εκπρόσωπο των ΗΠΑ ς για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χολμπρόκ επισκέφθηκε την Κιργιζία το 2010 και τις τρεις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας που συνορεύουν με αυτή, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, είπε ότι 35.000 αμερικανικά στρατεύματα διέρχονται κάθε μήνα στο δρόμο τους προς και από το Αφγανιστάν. Με το ρυθμό που ανέφερε, αυτό ήταν 420.000 στρατεύματα ετησίως.
Η σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ Tulip Revolution του 2005 ουδόλως εμπόδισε τη ροή στρατευμάτων και υλικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μέσω της βάσης. Στην πραγματικότητα, «ούτε μια πτήση ΗΠΑ ή ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση της Μανάς ακυρώθηκε ή καθυστέρησε».
Το 2009, το καθεστώς που αντικατέστησε το καθεστώς του ανατιθέμενου Προέδρου Ασάρ Ακάγιεφ ανακοίνωσε ότι εκδιώκει τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα του, αλλά παραιτήθηκε όταν η Ουάσινγκτον της πρόσφερε 60 εκατομμύρια δολάρια για να αντιστρέψει την απόφασή της.
Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε πολεμικά αεροσκάφη στη βάση της Μανά από το 2002-2004, στη συνέχεια τα μετεγκατέστησε στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν έως το 2007 και μετά από αυτό απευθείας στο Αφγανιστάν.
Ο αμερικανικός στρατός μετακόμισε επίσης στη βάση Karshi-Khanabad στο Ουζμπεκιστάν το 2001. Πάνω από 10.000 δυτικά στρατεύματα το είχαν περάσει από το 2001-2005, όταν εκδιώχθηκαν από τον Πρόεδρο Ισλάμ Karimov, ο οποίος κατηγόρησε τον αμερικανό πρέσβη στο Μπισκέκ για οργάνωση «έγχρωμης επανάστασης» »Στο έθνος του τον Μάιο, δύο μήνες μετά από αυτό στο Κιργιζιστάν.
Στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκαν στην αεροπορική βάση στο Termez στο Ουζμπεκιστάν από το 2001-2015 και δεν τους είπαν να φύγουν το 2005. Το Βερολίνο χρησιμοποίησε τη βάση για να στηρίξει τα 4.000 στρατεύματά του στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν.
Το 2010 ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τον Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και η συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αποκτήσει το δικαίωμα να πετάξει με στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό πάνω και αργότερα απευθείας μέσα από το έδαφος του Καζακστάν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Ο Michael McFaul, Ειδικός Βοηθός του Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας και ανώτερος διευθυντής Ρωσικών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη τη στιγμή, "δήλωσε σε δημοσιογράφους σε μια τηλεδιάσκεψη ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στα στρατεύματα να πετάνε απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από τον Βόρειο Πόλο στην περιοχή. "
Ο McFaul αργότερα έγινε υπουργός Εξωτερικών της Πρέσβης της Χίλαρι Κλίντον στη Ρωσία και ο οποίος κηρύχθηκε persona non grata από τη Μόσχα.
Ο McFaul δήλωσε άμεσα: «Αυτό θα εξοικονομήσει χρήματα. θα εξοικονομήσει χρόνο όσον αφορά τη μεταφορά των στρατευμάτων μας και των προμηθειών που απαιτούνται στο θέατρο επιχειρήσεων".
Η παραπάνω ρύθμιση θα είχε αντικαταστήσει μια προηγούμενη, σύμφωνα με την οποία τα στρατιωτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ μετέφεραν στρατεύματα και υλικό από τις ΗΠΑ στην Αεροπορική Βάση Ramstein της Γερμανίας, από εκεί σε αεροπορικές βάσεις στο Κουβέιτ και άλλους προορισμούς στον Περσικό Κόλπο, καταστρατηγώντας το Ιράν που απαγορεύει τον αμερικανικό στρατό υπερπτήσεις, και στη συνέχεια είτε απευθείας στην αεροπορική βάση Bagram στο Αφγανιστάν είτε στο Πακιστάν.
Οι Air Force Times ανέφεραν ότι «Πετώντας πάνω από τη Ρωσία και το Καζακστάν σημαίνει ότι τα αεροσκάφη φορτίου της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορούσαν να πετάξουν από την Αλάσκα στο Αφγανιστάν χωρίς ανεφοδιασμό, ανέφεραν αξιωματούχοι της Διοίκησης Μεταφορών των ΗΠΑ. Τα ναυλωμένα επιβατικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να φύγουν από το Σικάγο και να πετάξουν πάνω από τον Βόρειο Πόλο για να παραδώσουν στρατεύματα. "
Τα τέσσερα παραπάνω κράτη της Κεντρικής Ασίας - το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι μέλη του στρατιωτικού προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. Οι τρεις πρώτοι είναι μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια με επικεφαλής τη Ρωσία.
Εάν το Πεντάγωνο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ τοποθετήσουν εκ νέου στρατεύματα μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη στην Κεντρική Ασία, η Κίνα και η Ρωσία θα είχαν ένα Δούρειο Άλογο στην αυλή τους.
Το κοινό που έχουν το Ιράν - Αφγανιστάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που μνημονεύσαμε παραπάνω, είναι ότι φιλοξενούν τις οδικές και σιδηροδρομικές οδούς που διέρχεται η Κινεζική πρωτοβουλία "Δρόμος του Mεταξιού", προκειμένου τα κινεζικά προϊόντα να αφιχθούν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.
Συνεπώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, για την μη υποτροπή σε ένοπλη σύρραξη των κακών σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και για την εγκόλπωση των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Αντίστοιχα οι ΗΠΑ μέσω των συζητήσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες με τους Αγιατολάχ, έτσι ώστε μέσω των βάσεων τους σε Μ. Ανατολή και Κεντρική Ασία να ελέγξουν τον "Δρόμο του Mεταξιού" της Κίνας.
Από την άλλη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα "στριμώξουν" περισσότερο τη Ρωσία. πιέζοντας την και από την κατεύθυνση των χωρών της Κεντρικής Ασίας.