Εάν δεν ήταν η αδύναμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, είναι πολύ πιθανό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα έκανε το αποφασιστικό βήμα να αναγνωρίσει την «γενοκτονία των Αρμενίων». Οι προκάτοχοί του, μερικοί με σαφή πρόθεση να το κάνουν, υποχώρησαν. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 ήταν ο πρώτος που μίλησε για τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ του 1915 και του 1923, σύμφωνα με τον ορισμό που τα Ηνωμένα Έθνη ενσωμάτωσαν στο διεθνές δίκαιο το 1948. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υποσχεθεί κάτι αντίστοιχο και μάλιστα δις, υποχώρησε επίσης. Και, φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σκέφτηκε καν μια τέτοια πιθανότητα που θα διατάρασσε τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Σε όλες τις περιπτώσεις, το Στειτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ συμβούλεψαν κάθε.... μισθωτή του Λευκού Οίκου να μην περιγράψει τη μαζική εθνοκάθαρση των Αρμενίων με την ίδια λέξη που ορίζει τη μαζική εκκαθάριση των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Οι κανόνες της γεωπολιτικής και η Άγκυρα ήταν ένας θεμελιώδης πυλώνας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οπότε δεν θα έπρεπε να γίνει θέμα διερεύνησης των ευαισθησιών της.
Από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποτρέψουν οποιαδήποτε αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Όμως, η πίεση έχει αυξηθεί εκθετικά με τον Ερντογάν στην εξουσία, ειδικά ως αποτέλεσμα της καταπόνησης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ακριβώς η αγένεια του Τούρκου προέδρου, ο μη συγκαλυμμένος αυταρχισμός του και οι απειλές, οι οποίες οδήγησαν στην αυξανόμενη δυσπιστία του κάποτε άνευ όρων συμμάχου εκ μέρους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.
Η παρέμβασή του στον πόλεμο στη Συρία, που στόχευε περισσότερο στην καταπολέμηση των Κούρδων, η αγορά εξελιγμένων ρωσικών όπλων ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η χάραξη της δικής του πολιτικής στη σύγκρουση στη Λιβύη, η άνευ όρων υποστήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν στον τελευταίο πόλεμο με την Αρμενία για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά, πάνω απ 'όλα, η έλλειψη πραγματικής ενεργού συνεργασίας στον αγώνα κατά του Daesh, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν σε αλλαγή θέσης όσων συμβουλεύουν τον Μπάιντεν, ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν περνά μια στιγμή αδυναμίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την περίσταση και έτσι εκπλήρωσε την υπόσχεση που έκανε ως υποψήφιος για την πολυάριθμη και με επιρροή αρμενική αποικία που εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ονόματα μεγάλης επιρροής στα μέσα ενημέρωσης, όπως η Cher, το System of a Down , η Kim Kardashian ή ο επιχειρηματίας Kirk Kerkorian.
Εκτός από τη σημαντική απόσυρση των διεθνών επενδύσεων, ο Ερντογάν βιώνει προοδευτική διπλωματική απομόνωση. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τροποποίησε το Σύνταγμα και έδωσε στον εαυτό του τις δυνάμεις ενός αληθινού σουλτάνου, θα αντιδράσει απέναντι στην Ουάσιγκτον με άλλες απαιτήσεις που έχει και εμμονή: τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων και την έκδοση του παλιού του φίλου και συμμάχου του, του κληρικού Fethullah Gülen, πρόσφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες.