ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έρχεται επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε επικαλούμενος διπλωματικές πηγές ο Αλέξης Παπαχελάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπάιντεν θα καλέσει τον κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συμμετάσχει με παρέμβαση ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχελάς, μπορεί το τηλεφώνημα να είναι εθιμοτυπικής φύσης – καθώς την Πέμπτη είναι η εθνική εορτή- ωστόσο θα έχει και ουσία, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν μπει στο τραπέζι όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. Επίσης, αποκτά περαιτέρω σημασία το τηλεφώνημα καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και συνολικά στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα. 


 
 «Όχι» Αθήνας - Λευκωσίας στο ευρωπροσχέδιο για Τουρκία 

 


Απορρίπτουν Αθήνα και Κύπρος το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27», ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό εν συνόλω το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Αθήνα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος, αναμένεται νέα εκδοχή του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων πριν την τηλεδιάσκεψη Κορυφής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στο “χλιαρό” προσχέδιο ουδεμία αναφορά γίνεται στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου του ότι και χθες και σήμερα υπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων και αυτών που διάκεινται θετικά στην Τουρκία, παρενέβησαν έντονα για την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών. 

Θεωρείται ότι η νέα βελτιωμένη εκδοχή θα έχει παράγραφο για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και υπάρχει προσδοκία ότι θα είναι ένα πιο ισορροπημένο κείμενο μεταξύ των προοπτικών της θετικής ατζέντας, αλλά και των συνεπειών σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Τουρκίας διολισθήσει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις. 

Συνεπώς, αναμένονται αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ενόψει της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των «27», την Πέμπτη και την Παρασκευή. 


 
Τι προηγήθηκε  

 

Στην τακτική του καρότου και του μαστίγιου απέναντι στην Τουρκία φαίνεται ότι θα επιμείνουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση ένα προσχέδιο του σχεδίου συμπερασμάτων που είδε το πρακτορείο Reuters, oι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να προσπαθήσουν ταυτόχρονα να αποκαταστήσουν εν μέρει τις βαθιά τραυματισμένες σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, μια χώρα που τυπικά παραμένει σε ενταξιακή διαδικασία και ταυτόχρονα να κάνουν σαφές ότι δεν μπορούν να ανεχτούν απειλές και αμφισβητήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εργαστούν πάνω στην προοπτική εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκιάς που είναι σε ισχύ από το 1995, στην κατεύθυνση να συμπεριλάβει τις υπηρεσίες, τις δημόσιες προμήθειες και τα αγροτικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ