ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει την Προεδρία των ΗΠΑ έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλά εσωτερικά και διεθνή προβλήματα

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του  στον Λευκό Οίκο, την ώρα που  Covid και ανεργία μαστίζουν την υπερδύναμη, αφού περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα από την ασθένεια , σχεδόν ένα εκατομμύριο κάθε εβδομάδα μένουν άνεργοι

Και δεν είναι μόνο αυτές οι δύο πληγές που προαναφέραμε που έχει να επουλώσει  άμεσα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και οι πολιτικές και οι φυλετικές διαιρέσεις, έχουν τη δική τους λογική, που είναι παλιά. Όμως θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει όλες αμέσως, ενώ η Γερουσία θα είναι εν μέρει απασχολημένη με τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση στάσης».

Παράλληλα οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη, έχει τεράστιο ειδικό βάρος αναφορικά με τις Διεθνείς εξελίξεις, μερικές εκ των οποίων είναι άκρως ανησυχητικές και επικίνδυνες,  μερικές εκ των οποίων, όπως η Κίνα, και ο συνασπισμός Ρωσίας-Κίνας, να θέσουν ακόμη και εν αμφιβόλω, την Αμερικανική Παγκόσμια κυριαρχία.

Τα προβλήματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση  Μπάϊντεν είναι πολλά, εκδηλώνονται ταυτόχρονα  και χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:

Εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας του κράτους των ΗΠΑ και Διεθνή

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 

Covid-19

Ουδέποτε μετά την ισπανική γρίπη του 1918 η υγειονομική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή, στις ΗΠΑ, αφού η χώρα έχει περίπου 400.000 νεκρούς και 24.000.000 κρούσματα, ενώ η νέα μετάλλαξη του ιού  δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως προχωρεί πολύ πιο αργά απ’ ό,τι προβλεπόταν, αφού μόνο δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μια πρώτη δόση του εμβολίου, πολύ κάτω από τα 20 εκατομμύρια που προβλέπονταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020 από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αυξήσει ταχύτητα για να φθάσει τους 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς την 100η ημέρα της προεδρίας του. «Είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε. «Διακυβεύεται η υγεία του Έθνους».

Οικονομική Ύφεση- Απασχόληση 

Ως επακόλουθο του Covid  η Αμερικανική οικονομία , συρρικνώθηκε το 2020 κατά 2,4%,πολλές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν και να απολύσουν το προσωπικό τους, ενώ άλλοι μισθωτοί παραιτήθηκαν για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, αφού τα σχολεία έκλεισαν.

Συνολικά 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με επιδόματα ανεργίας.

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι θα ρίξει εκτάκτως στην αγορά περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια  για τόνωσή της. Σημειωτέον ότι ο νύν Πρόεδρος  διαθέτει σημαντικότατη εμπειρία στο να πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά, αφού ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα είχε  επιβλέψει ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2009.

Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι εντελώς διαφορετική: «οφείλει να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση, προσπαθώντας να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους και ηγούμενος ενός σοβαρά διαιρεμένου έθνους», επισημαίνει η Σίρλεϊ Αν Ουάρσοου, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Κολέγιο Γκέτισμπεργκ.

Οι φυλετικές εντάσεις 

Οι μεγάλες διαδηλώσεις του καλοκαιριού, συνέπεια του φόνου του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό, έχουν σβήσει, όμως ο δημοκρατικός εξελέγη με μαζική στήριξη από τον μαύρο πληθυσμό και οφείλει πλέον να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του.

«Οι φυλετικές ανισότητες βρίσκονται παντού: στην οικονομία, την προσβαση στην κατοικία, στην ψήφο, στις αστυνομικές βιαιότητες… Πυορροούν εδώ και χρόνια», σύμφωνα με την Σίρλεϊ Αν Ουάρσοου, η οποία προβλέπει «ισχυρή κινητοποίηση της νέας κυβέρνησης» στο μέτωπο αυτό.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει πλέον σχηματίσει μια ομάδα με μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ άλλοτε. «Δείχνει στους υποστηρικτές του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν να γυρίσουν τη σελίδα όσον αφορά τη φυλετική δικαιοσύνη», εκτιμά ο Ντέιβιντ Φάρμπερ.

Τραμπισμός

Προφασιζόμενος «νοθεία στις εκλογές», ο Τράμπ αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του, ωθώντας εμμέσως ένθερμους οπαδούς του να εισβάλλουν  στο Καπιτώλιο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν να γνωρίσουν τέτοια κρίση πολιτικής νομιμότητας από την ορκωμοσία του Αβραάμ Λίνκολν» το 1861, που είχε σημάνει την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου, αναφέρει ο Ντέιβιντ Φάρμπερ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Καθώς κατηγορείται ότι ενθάρρυνε αυτές τις βιαιότητες, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να δικαστεί από τη Γερουσία. «Αυτό θα πάρει χρόνο τον οποίο έχει ανάγκη ο Τζο Μπάιντεν» επισημαίνει ο Φάρμπερ.

Επιπλέον, ο Τράμπ θα « παραμείνει μια θορυβώδης δύναμη, ίσως σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν, ο οποίος δεν θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γι’ αυτό», προσθέτει ο ιστορικός.

Ο δημοκρατικός που υποσχέθηκε να «συμφιλιώσει την Αμερική» υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψει στην ύπαρξη «δύο διαφορετικών οικοσυστημάτων μέσων ενημέρωσης που προσφέρουν στους ανθρώπους δύο διαφορετικές οπτικές του κόσμου», σύμφωνα με την πολιτειολόγο Μέρι Στάκεϊ.

Ενότητα

Μπροστά σ’ όλες αυτές τις «προτεραιότητες», «θα χρειαστεί να επιδιώξουμε ταυτόχρονα πολλούς στόχους», παραδέχθηκε την Παρασκευή μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό NPR η μέλλουσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Αντιμέτωπος μ’ όλα αυτά τα διαφορετικά εγχειρήματα, ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως η βούλησή του να υπερβεί τις γραμμές πολιτικού διαχωρισμού είναι η μοναδική λύση: «Η ενότητα δεν είναι μια χίμαιρα, είναι ένα πρακτικό βήμα για να κάνουμε αυτά που έχουμε να κάνουμε μαζί, για τη χώρα».

Για την Μέρι Στάκεϊ, το δίδυμο βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού: θα προχωρήσει ανάμεσα σε μεγάλες ευκαιρίες και πολλούς κινδύνους».

Ωστόσο προειδοποιεί κατά του πειρασμού να θεωρηθεί ο Τζο Μπάιντεν σωτήρας εξ ουρανού: «Αυτή η χώρα έχει εμμονή με τους προέδρους της, τους βλέπουμε σαν σωτήρες», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε «πως δεν ελέγχουν τα πάντα, απέχουν πολύ από κάτι τέτοιο».

ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κίνα- Ρωσία

Οι ΗΠΑ έχουν θέση ως απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τους, την Κίνα, την οποία θεωρούν ως την κυριότερη απειλή μαζί με τη Ρωσία. Στην έκθεση του ΝΑΤΟ με τίτλο "ΝΑΤΟ 2030" , περιγράφεται ο συνασπισμός των δύο παραπάνω χωρών, αλλά και της Κίνας μεμονωμένα, ως οι κυριότερες απειλές για την Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ ως  Παγκόσμια ναυτική δύναμη, θέτει σε εφαρμογή το γεωπολιτικό δόγμα της Rimland, προσπαθώντας  μαζί με του συμμάχους της στον Ειρηνικό (Quads) να περιορίσει την  θαλάσσια έξοδο της Κίνας,  επιχειρεί να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ του Ειρηνικού ωκεανού, αποτελούμενο από ΗΠΑ-Ιαπωνία-Νότια Κορέα-Ταϊβάν-Ινδία-Αυστραλία.

Η Κίνα από την άλλη εξοπλίζεται συνεχώς με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενώ ναυπηγεί συνεχώς πολεμικά πλοία σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή υπέρ της , διασπώντας έτσι τον Αμερικανικό  θαλάσσιο κλοιό .

Στην  θαλάσσια προσπάθειά της αυτή , επικουρείται από επάκτια πυραυλικά συστήματα της μεγάλου βεληνεκούς , επιβάλλοντας θαλάσσιες περιοχές άρνησης για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και τους συμμάχους τους, απειλώντας με βύθιση τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα παράλια της. Οι παραπάνω επάκτιες συστοιχίες καλύπτονται από ένα πυκνό πλέγμα αντιαεροπορικής άμυνας, την οποία συγκροτούν πολλά σύγχρονα ενοποιημένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, μικρού-μέσου και μεγάλου βεληνεκούς σε συγκερασμό με την πολεμική της αεροπορία.

Οι ΗΠΑ από την άλλη συγκροτούν έναν δεύτερο στόλο στην περιοχή, αυτόν  της περιοχής του Ινδοειρηνικού ωκεανού, τον οποίο θα ονομάσουν 1ο Στόλο. Υπενθυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη  τον 5ο και 7ο Στόλους με τομείς την Μ.Ανατολή και τον Ειρηνικό αντίστοιχα.

Παράλληλα οι ΗΠΑ επί Τράμπ αλλά και με τον Μπάϊντεν θα συνεχίσουν την απαγκίστρωση των στρατευμάτων των ΗΠΑ , από περιφερειακά μέτωπα, μειώνοντας αισθητά την ανθρώπινη παρουσία τους. Στόχος ο επαναπατρισμός και η εκπαίδευση των Αμερικανών στρατιωτών σε νέα δόγματα διεξαγωγής μείζονων πολεμικών επιχειρήσεων.

Μην λησμονούμε ότι μετά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων ο στρατός των ΗΠΑ κατά βάση, διεξήγαγε αντιτρομοκρατικό πόλεμο και αντιανταρτοπόλεμο και όχι επιχειρήσεις μείζονος κλίμακας με σύγχρονα δόγματα. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως στο Ιράκ το  1990 -1991 και το 2003, οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει το εν πολλοίς  ξεπερασμένο "Airland Battle" ως δόγμα, ενώ το πιό σύγχρονο δόγμα  "Multi Domain operations" δεν το έχουν εφαρμόσει σε κλίμακα Σώματος Στρατού ναι και άνω ποτέ.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν την Διοίκηση Μελλοντικού πολέμου (Army Futures Command) ειδικά για την αντιμετώπιση Κίνας-Ρωσίας, έχοντας ώς κύριο πυλώνα το πρόγραμμα Αrmy after Next, του οποίου ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η αμερικανική αεροπορική υπεροχή, η οποία θα εξασφαλίσει την σε βάθος αεροκίνητη ενέργεια σε επιλεγμένες αδύναμες περιοχές από πλευράς πυκνότητας δυνάμεων και αμύνης του εχθρού, αλλάζοντας το μέτωπο και την αρχική αμυντική σχεδίαση του εχθρού.

Ιράν

Ο Μπάϊντεν θέλει να επιχειρήσει επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, το οποίο απαιτεί νωρίτερα την άρση όλων των Αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του. Παράλληλα  το Ιράν εργάζεται  συνεχώς πάνω στο πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο δεν φαίνεται να προορίζεται αμιγώς για ειρηνικούς σκοπούς, γεγονός το οποίο οξύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.

Μάλιστα η εξομάλυνση των σχέσεων  του Ισραήλ με πολλά αραβικά κράτη, δίνει άλλη διάσταση στην διαμάχη Ισραήλ-Ιράν, αφού τα τελευταία εξοπλίζονται με υπερσύγχρονα αμερικανικά  αεροπορικά και αντιαεροπορικά μέσα, όπως αντίστοιχα F-35, Patriot.

Πάντως αναμένω αντίδραση από το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ , το οποίο δεν επιθυμεί προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν

Συρία-Κούρδοι

Ο Μπάϊντεν θα βάλει στην εξίσωση για επίλυση του προβλήματος στη Συρία τις ΗΠΑ ξανά, περιορίζοντας το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν. Παράλληλα εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Κούρδων του YPG και δεν θα τους εγκαταλείψουν και αυτή τη φορά.

Ουδεμία πρόοδος στην ανοικοδόμηση της Συρίας δεν θα λάβει χώρα χωρίς την συνέναιση των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πιθανές εκλογές στη Συρία χωρίς τον Άσσαντ μελλοντικά.

Τουρκία

Ίσως ένα από τα πλέον  φλέγοντα θέματα  της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αποτελεί η επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση, με τον Ερντογάν αρχικά  και χωρίς αυτόν στην εξουσία της εν λόγω χώρας στη συνέχεια.

Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν τέτοια "πισώπλατα συμμαχικά μαχαιρώματα" από την Τουρκία, η οποία είναι ασταθής και ασυνεπής ως σύμμαχος. Δεν μπορεί να απειλείται η ασφάλεια στη  ΝΑ Μεσόγειο, με κίνδυνο πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο μια Στρατηγική αναδιάταξη δυνάμεων και ρόλων στην περιοχή, όπου η Ρωσία θα βγεί σίγουρα κερδισμένη.

Παράλληλα αυτό θα τορπιλίσει την προσπάθεια των ΗΠΑ-Ισραήλ για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, λόγω της δημιουργίας του East-Med.

Κλείνοντας η συμμαχία και συνύπαρξη μιας χώρας του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία μαζί με την Ρωσία σε Συρία-Λιβύη, καθώς και η αγορά των S-400 δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για το ρόλο της Τουρκίας, δηλαδή αν είναι ή όχι σύμμαχος χώρα με τις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ