Ως γνωστόν ο στρατός του Ερντογάν αναλαμβάνει την διοίκηση μονάδας υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, σήμερα Παρασκευή (1 Ιανουαρίου 2021), θέτοντας σε άμεσο έλεγχο χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι δύναται να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες μέρες, κατά του συνασπισμού των χωρών της Ανατολής (Ρωσία-Κίνα κά), μόνο που φαίνεται ότι αντιδρούν οι Πολωνοί σε όλο αυτό.
Η εν λόγω δύναμη, θα έχει ως βάση της την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της 1ης Τουρκικής Στρατιάς με δύναμη περίπου 4.200 Αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, με συνολική δύναμη περίπου 6.400 στρατιώτες, η οποία θα είναι η πλέον επίλεκτη δύναμη της συμμαχίας.
Πολωνοί ειδικοί δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ θα "πρέπει να είναι επιφυλακτικό στο να μεταφέρει την ευθύνη της διοικήσεως κοινών επιχειρήσεων στην Τουρκία".
Συγκεκριμένα οι ίδιοι αναφέρονται στις στενές τουρκο-ρωσικές στρατιωτικο-τεχνικές επαφές, που συνιστούν απειλή προς το ΝΑΤΟ.
Οι Πολωνοί, δηλώνουν ότι πιθανώς η ανάληψη της διοίκησης της δυνάμεως ταχείας επεμβάσεως του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να μεταφερθεί στην Τουρκία, αλλά σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι σε σχέση με τα συλλογικά συμφέροντα της συμμαχίας».
Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να αναφερθεί ότι η Πολωνία θέλει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο στρατιωτικό συνασπισμό από αυτόν που έχει σήμερα, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.
Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις των Τούρκων αξιωματικών με το ΝΑΤΟ έχουν αλλάξει μετά το πραξικόπημα του 2016, αφού έχει επικρατήσει το ισλαμικό δόγμα Ερντογάν και σε αυτόν τον τομέα.
Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου RAND το καλοκαίρι του 2020 μας επισήμανε ότι: η εκδίωξη και οι συλλήψεις 200 Τούρκων αξιωματικών, πολλοί από τους οποίους είχαν λάβει προκεχωρημένη εκπαίδευση στις ΗΠΑ, επιβράδυνε τις προσπάθειές των τουρκικών δυνάμεων για εκσυγχρονισμό.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι εναπωμείναντες αξιωματικοί του τουρκικού στρατού ήταν πλέον πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές τους με τους Αμερικανούς ομολόγους τους και λιγότερο ευέλικτοι στις αποφάσεις. Μερικές φορές συνοδεύονται από μέλη του ΥΠΕΞ ή αξιωματούχους της MİT'', ανέφερε μεταξύ άλλων η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου.
Η έκθεση επίσης τονίζει επίσης ότι ο τουρκικός στρατός και το καθεστώς Ερντογάν θα κονταροκτυπηθούν εν ευθέτω χρόνο, αφού δεν έχουν λύσει τις διαφορές τους.
Οι Πολωνοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους ως προς την στάση των Τούρκων και καλά κάνουν, αφού δεν μπορεί η Άγκυρα κατά τους ίδιους να πατάει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα, (ΗΠΑ-Ρωσία).
Το ΝΑΤΟ προς το παρόν υλοποιεί τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε ειδικές συνεδριάσεις της συμμαχίας κανονικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν ρόδινα με την Τουρκία.
Για παράδειγμα, η διείσδυση των Κινέζων στην Τουρκία, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, είναι πολύ πιο βαθιά από την ρωσική παρουσία.
Πεκίνο και Άγκυρα υλοποιούν τεράστια οικονομικά, τεχνικά και ενεργειακά σχέδια στην πορεία του ''Δρόμου του Μεταξιού'', ενώ κινεζικά κεφάλαια στηρίζουν την παραπαίουσα τουρκική οικονομία, όχι όμως χωρίς ανταλάγματα.
Αν και δεν έχει τεθεί επίσημα θέμα, πολλοί διακεκριμένοι Αμερικανοί ειδικοί έχουν εκφράσει την γνώμη ότι οι Τούρκοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα είναι τελικά και αν σε περίπτωση συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να “εκδιώξει” την Τουρκία από την συμμαχία διότι ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι και για τις υπόλοιπες χώρες.