Μετά το Brexit to… Texit; Ο Τεξανός Ρεπουμπλικανός νομοθέτης (μέλος της τοπικής Βουλής των Αντιπροσώπων) Κάιλ Μπίντερμαν, απογοητευμένος από τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, (πιθανότατα κι από την εκλογή Μπάιντεν) επιθυμεί την… απόσχισή της από την Ομοσπονδία και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Μπίντερμαν, δεσμεύεται να θέσει το θέμα στην τοπική βουλή.
Το επονομαζόμενο «Lone Star State» είχε αποσχιστεί από την Ένωση και έγινε μέλος της Συνομοσπονδίας το 1861 στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο που έληξε με τη νίκη των «Βορείων».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι εκτός ελέγχου και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες των Τεξανών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμεύομαι να υποβάλω νομοθεσία σε αυτή τη συνεδρίαση που θα επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για να δώσει στους Τέξας μια ψήφο ώστε η πολιτεία του Τέξας να επανέρθει στο καθεστώς της ως ανεξάρτητου έθνους. Αυτή η νομοθεσία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το άρθρο 1, τμήμα 2 του Συντάγματος του Τέξας, το οποίο ορίζει: ‘’Όλη η πολιτική εξουσία είναι εγγενής στον λαό και όλες οι ελεύθερες κυβερνήσεις εδράζονται στην εξουσία τους και θεσπίζονται προς όφελός τους. Η πίστη του λαού του Τέξας βασίζεται στη δέσμευση για διατήρηση μιας δημοκρατικής μορφής κυβέρνησης και, υπό τον όρο αυτού του περιορισμού μόνο, έχουν ανά πάσα στιγμή το αναφαίρετο δικαίωμα να αλλάξουν, να μεταρρυθμίσουν ή να καταργήσουν την κυβέρνησή τους με τρόπο που κρίνουν σκόπιμο’’» επισημαίνει ο Μπίντερμαν.
Μετά τον Εμφύλιο, πολλοί Τεξανοί υποστήριξαν την επιλογή της απόσχισης ως συνταγματικό δικαίωμα, ενώ άλλοι το επικαλέστηκαν σαν «ένα φυσικό δικαίωμα επανάστασης». Στην αγωγή του 1869, Texas κατά White, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η μονομερής απόσπαση ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα, σχολιάζοντας ότι η επανάσταση ή η συγκατάθεση των κρατών θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει την ουσιαστική απόσχιση.