Οι ΗΠΑ απέχουν μόλις λίγους μήνες από τις εκλογές στις οποίες ο αμερικανικός λαός θα έχει την ευκαιρία να επανεκλέξει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή να τον κάνει έναν από τους λίγους μονοετούς προέδρους στην ιστορία της χώρας εκλέγοντας τον Δημοκρατικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν.
Ο συνδυασμός των καταστροφικών επιπτώσεων της δημόσιας υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού, παράλληλα με τα κύματα διαμαρτυρίας για την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον Αφρικανών Αμερικανών μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, η εκστρατεία του Τραμπ βρίσκεται σε βαθύ πρόβλημα, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Μπάιντεν κατέχει 50 -41 προβάδισμα.
Ο Μπάιντεν είναι πιθανόν να κερδίσει
Αν και θεωρητικά είναι δυνατό για τον Τραμπ να κερδίσει δεύτερη θητεία ενώ χάνει τη δημοφιλή ψήφο, ο Μπάιντεν φέρεται να ηγείται σε βασικά κράτη πεδίου μάχης, όπως το Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, περιοχές που οδήγησαν στη νίκη του Τραμπ το 2016.
Εν ολίγοις, εκτός εάν κάτι δραματικό αλλάξει στο πολιτικό περιβάλλον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ο Μπάιντεν θα νικήσει αποφασιστικά τον Τραμπ στις εκλογές του φθινοπώρου - και ακόμη και μια καλή πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να ανακτήσουν τη Γερουσία, δίνοντάς τους τον έλεγχο και στους τρεις κλάδους της κυβέρνησης .
Ο Τραμπ, στο μυαλό των επικριτών του, αντιπροσωπεύει έναν μοναδικό συνδυασμό αλαζονείας, ναρκισσισμού, σκληρότητας, ανικανότητας, απληστίας και ρατσισμού. Έχει πολώσει την πολιτική των ΗΠΑ σε άνευ προηγουμένου βαθμό, και όλοι όσοι σχετίζονται με την άνοδό του αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας δραματικής ανατροπής της τύχης τους σε περίπτωση που αυτός και οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του χάσουν τις προσεχείς εκλογές.
Σχέσεις ΗΠΑ με τους Άραβες
Τα χρόνια του Τραμπ έχουν δει μια παράξενη επαναβαθμονόμηση των σχέσεων ΗΠΑ-Αράβας, με το πρόσχημα της «συμφωνίας του αιώνα». Τα γενικά περιγράμματα της συμφωνίας συνεπάγονται ότι τα αραβικά κράτη, και ιδίως τα κράτη του Κόλπου, εγκαταλείπουν κάθε αντίσταση στις ισραηλινές φιλοδοξίες στην Παλαιστίνη, με αντάλλαγμα την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς τα κράτη του Κόλπου στην αντιπαράθεσή τους με το Ιράν.
Μια δευτερεύουσα πτυχή της επαναβαθμονομημένης σχέσης ήταν η προσέγγιση χωρίς αμφιβολίες εκ μέρους των ΗΠΑ σχετικά με τις πωλήσεις όπλων σε κράτη του Κόλπου, σε συνδυασμό με το «κλείσιμο των ματιών» στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αραβικών συμμάχων του Κόλπου.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι σε περίπτωση σαρωτικής δημοκρατικής νίκης το φθινόπωρο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κογκρέσου να επιδιώξουν μια πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κόλπου.
Η σκληρή γραμμή ενάντια σε αυτά τα καθεστώτα θα είχε παρά ένα σχετικά χαμηλό κόστος για τις ΗΠΑ διεθνώς, αλλά θα παίξει πολύ καλά στο εγχώριο κοινό των ΗΠΑ. Ο συνασπισμός που αντικαθιστά τον Τραμπ θα είναι πολυεθνοτικός, πολυθρησκευτικός και θα προσεγγίσεη την εργατική τάξη με ζητήματα εισοδήματος και ανισότητας πλούτου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν θα ήταν πολύ συμπαθητικοί στα κράτη του Κόλπου με τον τεράστιο πλούτο τους από τη μία και την τεράστια ανισότητα εισοδήματος από την άλλη, και την περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Αυτές οι πολιτείες θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν «σάκοι του μποξ» για τη νέα διοίκηση του Μπάιντεν.
Ο Μπέρνι Σάντερς, αν και δεν κέρδισε τον διορισμό των Δημοκρατικών, παραμένει μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα στη βάση του κόμματος, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βάση πλησιάζει τα ιδανικά του. Οι δημόσιες καταγγελίες του για τη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, είναι πιθανώς αντιπροσωπευτικές των απόψεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων και ακτιβιστών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η εύθραυστη φύση των καθεστώτων του Κόλπου τα έχει κάνει ακόμη πιο εξαρτημένα από την εξωτερική υποστήριξη για να επιβιώσουν. Οι Αμερικανοί είναι όλο και περισσότερο απρόθυμοι να παράσχουν αυτήν την υποστήριξη, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύουν σημαντικές απώλειες, όπως θα συνέβαινε σε έναν νέο πόλεμο με το Ιράν.