«Σας παροτρύνω να εφαρμόσετε πλήρως τις κατάλληλες κυρώσεις CAATSA και τα βασικά στοιχεία του νόμου για την ενέργεια και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, μια κρίσιμη σημαντική έκφραση δέσμευσης για τη σχέση μας με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», τονίζει στον Μάικ Πομπέο ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Ταυτόχρονα ζητά από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να προγραμματίσει εκ νέου την αναβληθείσα στις αρχές Ιανουαρίου επίσκεψή του στην Κύπρο.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μενέντεζ αναφέρει στον Υπουργό Εξωτερικών ότι του απευθύνεται για του εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες που σηματοδοτούν μια κλιμάκωση της επιθετικότητας της στην ανατολική Μεσόγειο κατά τρόπο που απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα.
Επισημαίνει ότι οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο νόμος για την ενέργεια και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις πιστώσεις FY20, προσπάθησε να τις ενισχύσει. Ο γερουσιαστής ευχαριστεί τον κ. Πομπέο για την προσωπική του δέσμευση στην ενίσχυση αυτών των σημαντικών σχέσεων μέσω της εμπλοκής του σε συνόδους κορυφής «3+1».
Ωστόσο, γράφει, «τους τελευταίους μήνες ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα αμερικανικά πολιτικά συμφέροντα αυξάνοντας την επιθετικότητα εναντίον των Ελλήνων και Κυπρίων εταίρων μας».
Ο κ. Μενέντεζ χαρακτηρίζει ως μία από τις σαφέστερες αποδείξεις για τη μέθοδο της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, την αγορά του συστήματος S-400, το οποίο απειλεί σοβαρά τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αν και το Κογκρέσο προσπάθησε να την πείσει για τους πυραύλους Patriot, “ο Ερντογάν επέλεξε τον Βλαντιμίρ Πούτιν”.
«Η επιλογή της Τουρκίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Άγκυρας στη συμμαχία – ένα θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ – και θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η αγορά στρατιωτικού συστήματος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σαφώς μια σημαντική συναλλαγή με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όπως ορίζεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία πυροδοτεί κυρώσεις. Η κατάλληλη απάντηση είναι σαφής. Κύριε υπουργέ Πομπέο, γράφω με ένα απλό αίτημα προς την κυβέρνηση: ακολουθήστε το νόμο».
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξηγεί στην επιστολή του εξηγεί γιατί πρέπει να ακολουθηθεί στην περίπτωση της Τουρκίας ότι εφαρμόστηκε για την Κίνα και τονίζει ότι «η εφαρμογή διαφορετικού προτύπου στην Τουρκία με βάση την προσωπική «έλξη» που ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν είναι τρόπος να ασκήσει κανείς εξωτερική πολιτική. Η αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την αγορά θα μειώσει δραστικά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων CAATSA για άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ότι από τον Ιανουάριο, η Τουρκία έχει γίνει η τελευταία χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και έχει αξιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για να προωθήσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά επίσης το βασικό διεθνές δίκαιο.
«Τέτοιες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Μενέντεζ, επισημαίνοντας στον Υπουργό Εξωτερικών και τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στο Βόρειο Ιράκ και την πρόθεσή της να δημιουργήσει εκεί προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για να κτυπήσει τους Κούρδους μαχητές κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής του Ιράκ και της Τουρκίας.
Σχετικά με της τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, γράφει πως τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας των διεθνών ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ευπρόσδεκτα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους που εμπλέκονται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους και τους φίλους μας στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις σε αυτά τα ίδια άτομα», προσθέτει.
Αναφορές υπάρχουν και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τους κινδύνους που εγκυμονούν.
«Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, γράφει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπογραμμίζουν την έλλειψη δέσμευσης του Προέδρου Ερντογάν στο κράτος δικαίου, την οποία η τουρκική κυβέρνηση απέδειξε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, καταδικάζοντας τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου Metin Topuz σε σχεδόν εννέα χρόνια φυλάκισης χωρίς αξιόπιστα στοιχεία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά αυτού. Η μεταχείριση της Τουρκίας για τον κ. Τοπούζ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή παραβίαση της δικαιοσύνης και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτήν την μεταχείριση του προσωπικού της τοπικής πρεσβείας μας».
Τέλος, αφού του ζητά την επιβολή κυρώσεων CAATSA, καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο Τραμπ να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να υπερασπιστούν το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα και σε όλο τον κόσμο, από καταχρήσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα ο Metin Topuz και δύο άλλα μέλη του τοπικού προσωπικού της πρεσβείας στην Τουρκία.
Kαι όλα αυτά την στιγμή που ο διοικητής της αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής USAFRICOM, στρατηγός Stephen J. Townsend, συναντήθηκε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Τ.Νορλαντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή πόλη Zuwara η οποία βρίσκεται 102 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.
Στην ουσία η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την εισβολή της Τουρκίας στην Λιβύη!