Νέο είδος πολέμου με την χρήση καμικάζι drone Kargu κατά των αιγυπτιακών χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, ετοιμάζουν οι Τούρκοι που είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν μαζικά αυτό το νέο όπλο.
Η τουρκική εταιρεία Defense Technologies Engineering and Trade (STM) παρέδωσε στο τουρκικό υπουργείο άμυνας εκατοντάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, μεταξύ των οποίων και 356 drone Kargu kamikaze, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγή από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
“Ένα τέτοιο όπλο θα επιχειρηθεί να γίνει ο δολοφόνος των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων Pantsir-S1 στη Συρία και τη Λιβύη”, αναφέρει ξένος ειδικός επί αυτών των συστημάτων.
Σύμφωνα με το περιοδικό Drive, το μη επανδρωμένο όχημα Kargu σε σμήνη των 20 drone μπορεί να υλοποιήσει μια μαζική επίθεση, η οποία «θα μπορούσε να δώσει στα τουρκικά στρατεύματα μια τρομερή ευκαιρία, αλλάζοντας ενδεχομένως το παιχνίδι στην Λιβύη όπως και στην Συρία».
Ειδικός επί των αμυντικών συστημάτων του περιοδικού υπενθυμίζει ότι το drone Kargu πρώτης γενιάς, παρουσιάστηκε το 2017, ενώ από το 2019 έχουμε το Kargu-2 που συμμετέχει στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ.
Η δημοσίευση σημειώνει ότι ένα drone 15 κιλών μπορεί να πετάξει με ταχύτητα έως 145 km / h, και μέσα σε 30 λεπτά να διανύσει απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με ειδικούς, το σύγχρονο τουρκικό μη επανδρωμένο όχημα Kargu είναι εξοπλισμένο με τους ακόλουθους τύπους πυρομαχικών, υψηλό εκρηκτικό με κατακερματισμό και θερμοβαρικό.
Το Kargu μπορεί να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί από μεμονωμένο προσωπικό τόσο με αυτόματες όσο και σε χειροκίνητες λειτουργίες και έχει σχεδιαστεί ειδικά για αντιτρομοκρατικά και ασύμμετρα σενάρια πολέμου.
Το τουρκικό drone μπορεί να ανταποκριθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά σε σταθερούς ή κινητούς στόχους (δηλαδή οχήματα, άτομα κ.λπ.) μέσω των ενσωματωμένων δυνατοτήτων επεξεργασίας εικόνας σε πραγματικό χρόνο.
Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σύμφωνα με ειδικούς να επιτύχουν επίθεση με κορεσμό σημείου κατά στόχων με μεγάλη σημασία στη Λιβύη αν δούμε να υλοποιείται το σενάριο της αιγυπτιακής προέλασης στη Σύρτη.
Τουρκικά drone από τη μία πλευρά, πανίσχυρη χερσαία και εναέρια δύναμη από την άλλη για λογαριασμό της Αιγύπτου.
Πρόκειται για μια μάχη από το μέλλον πάντως, την οποία ως Ελλάδα οφείλουμε να την εξετάσουμε προσεκτικά αν και εφόσον λάβει χώρα, διότι τις τακτικές αυτές θα τις βλέπουμε στο μέλλον όλο και πιο συχνά.
Η Ιορδανία στηρίζει την Αίγυπτο και τα σχέδια του Σίσι
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ayman Safadi, Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Ιορδανίας.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, η συνομιλία τους αφορούσε την διμερή συνεργασία και τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα που αντικατοπτρίζουν το βάθος και τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών.
Όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης, ο Safadi τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Ιορδανίας προς την Αίγυπτο ενόψει οποιασδήποτε απειλής για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι ένας πυλώνας της γενικής περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία της υποστήριξης όλων των προσπαθειών για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό, για τη διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών του λαού της Λιβύης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και της Διακήρυξης του Καΐρου.
Εν κατακλείδι, οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της επίτευξης βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη της επιδείνωσης της κρίσης, ώστε η Λιβύη να μην μετατραπεί σε αρένα περιφερειακών και διεθνών συγκρούσεων.
Έχουμε να δούμε πολλά σενάρια ακόμη στη Λιβύη στην οποία συγκεντρώνονται υπερδυνάμεις και περιφερειακές χώρες με τεράστια συμφέροντα.