Εν μέσω του απίστευτου κύματος πανδημίας στην Αμερική, ο στρατός των ΗΠΑ μεταφέρει πυρηνικές βόμβες Β-61 στην Γερμανία και η Ρωσία μια ολόκληρη μεραρχία στο Καλίνινγκραντ.
Η σύμβαση START-3 λήγει, αλλά το Πεντάγωνο θα μεταφέρει νέο αριθμό πυρηνικών βομβών στη Γερμανία, αντικαθιστώντας άλλα παρωχημένα πυρομαχικά που βρίσκονται εκεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, πυρηνικές βόμβες αυτού του τύπου υπάρχουν μόνο σε Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο και Ολλανδία. Εκτιμάται ότι μεταξύ 15 και 20 αμερικανικές βόμβες υδρογόνου Β-61 έχουν αποθηκευθεί ήδη στη γερμανική αεροπορική βάση στο Büchel, ενώ αναμένουμε και άλλες.
Οι Ρώσοι για αυτό το λόγο απειλούν ευθέως τη Γερμανία, ότι θα γίνει αυτομάτως στόχος των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων σε οποιαδήποτε περίπτωση σύγκρουσης Ανατολής και Δύσης.
Η βόμβα B-61-12 είναι ένα τρομερό όπλο. Ο τελευταίος εκσυγχρονισμός της την μετέτρεψε σε ένα πολύ ακριβές κατευθυνόμενο όπλο μαζικής καταστροφής. Εκτός από την πυρηνική της γόμωση έχει εξοπλιστεί με ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό πλοήγησης.
Όταν η βόμβα αφεθεί από ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος, μπορεί να ελιχτεί ενεργά χτυπώντας τον στόχο με ακρίβεια 10 μέτρων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο πτώσης. Ως αερομεταφορείς της βόμβας αυτής θα χρησιμοποιηθούν στρατηγικά αεροσκάφη V-2 "Spirit", V-21 "Raider" και 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορα η Μόσχα
Την ίδια περίοδο αν και το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει αποφασίσει οριστικά και σωστά υπέρ του διλήμματος για την ακύρωση της άσκησης Defender Europe-20, η Ρωσία παίρνει σαφώς πιο επιθετικά μέτρα.
Η Μόσχα επικαλούμενη τη συγκέντρωση της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σχεδιάζει να αναπτύξει μια ολόκληρη μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, μολονότι η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή παραμένει κατώτερη από εκείνη της Ρωσίας.
Παραμένει αδιευκρίνιστο προς το παρόν αν η ακύρωση των ασκήσεων της συμμαχίας λόγω του COVID-19 μπορεί να επηρεάσει αυτή την ανάπτυξη.
Στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσία είχε προηγουμένως αναπτύξει μόνο τρεις ταξιαρχίες αρμάτων μάχης, μαζί με αριθμό ταξιαρχιών πυραύλων εδάφους-εδάφους.
Η προσθήκη μιας ολόκληρης μεραρχίας θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις ρωσικές στρατιωτικές ικανότητες και θα έδινε στη Μόσχα τη δυνατότητα να διεξάγει ανεξάρτητες στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω ενισχύσεις από τη ρωσική ενδοχώρα.
Τα καλά νέα για τις χώρες της Βαλτικής όμως - κατά τα δυτικά ΜΜΕ - είναι ότι ο αμερικανικός στρατός, αναλαμβάνει πολύ σοβαρά τη δέσμευσή του για την άμυνα της Βαλτικής.
Μόλις ξεπεραστεί η σημερινή πανδημία, τόσο οι χώρες της Βαλτικής όσο και ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη θα εργαστούν στενά για την υλοποίηση της συμμαχικής ασκήσεως Defender Europe-20 και όλων των ασκήσεων που συνδέονται με αυτή.
Ωστόσο, η αντίδραση της Ρωσίας δείχνει ότι το δίλημμα της αμυντικής πολιτικής του ΝΑΤΟ στη Βαλτική παραμένει ζωντανό.
Οποιαδήποτε πιθανή μικρή ή μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στην ΕΕ, που έζησε έναν τρομερό πόλεμο πριν 75 χρόνια.