ΗΠΑ

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις: Είμαι ενοχλημένος με τον Ερντογάν

Οκ. Τζιμ Ρις είναι από τα πιο έμπειρα μέλη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Ο γερουσιαστής του Αϊντάχο είναι εδώ και έναν χρόνο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας -απ’ όπου πέρασε αρχικά και το EastMed Act- και με αυτή την ιδιότητα υποδέχθηκε στο Κογκρέσο την περασμένη Τετάρτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπία. Ο κ. Ρις μίλησε στα «Π» την επομένη της συνάντησής του με τον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε τη βαθιά ενόχλησή του για τη στάση της Τουρκίας, αλλά και τον ενθουσιασμό του για το επίπεδο που έχουν φτάσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Κύριε πρόεδρε, η Τουρκία και η Λιβύη έχουν υπογράψει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ ο Ερντογάν δεσμεύθηκε για στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης. Πώς βλέπετε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

Είμαι βαθιά ενοχλημένος από τον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας για μια σειρά από ζητήματα, από την απόφαση να δεχθούν τους ρωσικούς S-400 μέχρι την απόφαση να εισβάλουν στη Βορειοανατολική Συρία. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αυξήσει την εμπλοκή της στη σύγκρουση στη Λιβύη. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες της κυβέρνησης εθνικής ενό-τητας (σ.σ.: της Λιβύης) για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, δεν νομίζω ότι η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη θα πετύχει τον σκοπό της κυρίαρχης, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης. Επιπλέον, ανησυχώ ότι η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και τη στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα επηρεάσει μόνο αρνητικά τη Λιβύη, αλλά θα αναζωπυρώσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αδικαιολόγητη ξένη ανάμειξη όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από μια σειρά από χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, συμβάλλει σε έναν επικίνδυνο κύκλο βίας στη Λιβύη. Οι προσπάθειες της Ρωσίας να εκμεταλλευθεί τη διαμάχη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, δεδομένων των αναφορών για αύξηση της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων. Επιπρόσθετα, μοιάζει να μπαίνουν ελεύθερα όπλα στη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης.

Παροτρύνω θερμά τις χώρες να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων. Οι ΗΠΑ συνε-χίζουν να πιέζουν όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση και είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε μια νέα προσπάθεια για να γίνει πολιτικός διάλογος ανάμε-σα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.

Πώς κρίνετε το επίπεδο σήμερα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων; Πώς έχουν εξελιχθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνη-ση;

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Καθώς η ένταση ανεβαίνει στη «γειτονιά» της Ελλάδας, η ισχύς της σχέσης μας είναι ακόμα πιο σημαντική. Η θετική ροπή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνεχίστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον Οκτώβριο, ΗΠΑ και Ελλάδα υπέγραψαν αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που θα εμβαθύνει τη στρατιωτική μας συνεργασία και θα επεκτείνει τις καίριες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ελλάδα. Την πρόσφατη περίοδο, η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός διατλαντικός και ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη γειτονιά της. Η ανάπτυξη της ελληνικής ηγεσίας (leadership) πέτυχε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η Ελλάδα εκπλήρωσε τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Πώς μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις αυτές;

Εχουμε μια φανταστική σχέση με την Ελλά-δα, αλλά υπάρχουν πάντα τρόποι να βελτιωθεί. Ελπίζω η Ελλάδα να φτάσει στο σημείο να δαπανά 20% του αμυντικού της προϋπολογισμού για εξοπλιστικές δυνατότητες που θα διασφαλίζουν την ετοιμότητά της. Ελπίζω επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορούν να εργαστούν ακόμα πιο στενά για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πρόκληση από την Κίνα και να διασφαλίσουν ότι οι κινεζικές επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια ή τις αξίες μας. Ελπίζω επίσης να δω και την επέκταση της ανάπτυξης των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών δεσμών.

Ο νόμος EastMed Act, που πέρασε πρόσφατα, πώς αλλάζει τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοκυπριακές σχέσεις και πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η ψήφιση του Νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο τον ∆εκέμβριο ήταν μεγάλη υπόθεση για εμάς. Παγιώνει τομείς συνερ-γασίας που ήδη αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ βάζει σε νέα επίπεδα τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, καταργεί το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Τέλος, ο νόμος βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση για Ελληνες στρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να «χτίζει» τον στρατό της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ. Για τις ΗΠΑ είναι κρίσιμο να έχουμε έναν ικανό και αφοσιωμένο σύμμα-χο όπως η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο νόμος EastMed Act ενισχύει το ήδη εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας και ανυπομονώ να εργαστώ στενά με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές απειλές και προκλήσεις που και οι δύο αντιμετωπί-ζουμε το 2020.

«Τι ζήτησα από τον Μητσοτάκη»

Ο ΚΡΙΣ ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1953. Σε ηλι-κία 13 ετών μαζί με τον πατέρα του, που ήταν σφουγγαράς, και τον αδελφό του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Ακριβώς 50 χρόνια αργότερα, το 2016, ο Αλαχούζος εξελέγη δήμαρχος της πόλης και το 2019 επανεξελέγη πανηγυρικά. Την περασμένη Κυριακή υποδέχθηκε για πρώτη φορά από τότε που πάτησε το πόδι του στη Φλόριντα Ελληνα πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος που είχε έρθει στην πόλη με την πολυπληθή ελληνική κοινότητα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1922.

«Υπολογίζουμε ότι σήμερα ζουν περίπου 3.500 Ελληνες στο Τάρπον Σπρινγκς», λέει ο Κρις Αλαχούζος μιλώντας στα «Π», και στη συνέχεια ξετυλίγει σύντομα το κουβάρι της ιστορίας...

«Ηταν και περισσότεροι στο παρελθόν. Η πόλη του Τάρπον Σπρινγκς δημιουργήθηκε από Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι είχαν έρθει για τη σπογγαλιεία. Ηρθαν μετανάστες από την Κάλυμνο, τη Σύμη και τη Χάλκη, μερικοί ήρθαν και από την Υδρα, όπου εκεί δημιουργήθηκε η σπογγαλιεία».

Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; «Το 1910 παρατήρησαν ότι στον Κόλπο του Μεξικού υπήρχαν πολλά σφουγγάρια. Τότε ένας Ελληνας, ο Ιωάννης Κόκκορης, πήγε στα νησιά της ∆ωδεκανήσου και στην Υδρα και είπε: “Αφού εδώ βγάζουμε τόσα σφουγγάρια, σκέψου αν έρθουν οι δύτες από την Κάλυμνο και τα άλλα νησιά πόσα σφουγγάρια θα βγάζουμε”. Εκείνος έφερε 500 ανθρώπους από τα νησιά και ξεκίνησε η σπογγαλιεία. Οι ίδιοι έχτισαν τα πρώτα σχολεία, έγινε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έφεραν τα ήθη και τα έθιμα».

«Σε παλαιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν τη γη που τους γέννησε, αναζητώ-ντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη εδώ τη φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την πατρίδα τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς την περασμένη Κυριακή.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού για εμάς ήταν μεγάλη τιμή. Οπως ξέρετε, το Τάρπον Σπρινγκς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων σε όλη την Αμερική. Ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιασμένος, περίμεναν να δουν τον πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας», τονίζει στα «Π» ο Κρις (Χρυσόστομος) Αλαχούζος. Ο ίδιος δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο καταγωγής του, τον οποίο μάλιστα επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Οπως μάλιστα μας είπε, ευχαρίστησε από κοντά τον κ. Μητσοτάκη «που τίμησε εμάς και γιόρτασε τα Θεοφάνεια, που είναι η μεγαλύτερη γιορτή για εμάς. Του είπα όμως και κάποια θέματα που έχουν οι αδελφές πόλεις με το Τάρπον Σπρινγκς, όπως είναι η Κάλυμνος, η Χάλκη και η Σύμη. Ενα από αυτά είναι η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, να γίνει το τμήμα των μηχανικών. Του ζήτησα επίσης ο ΦΠΑ να είναι μειωμέ-νος στα νησιά, γιατί έχουν πολλές δυσκολίες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πιο εύκολο να συντηρήσεις τον εαυτό σου».

Τον ρωτήσαμε τη γνώμη του και για τον νόμο που ψηφίστηκε και δίνει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. «Το περιμέναμε και το θέλαμε για πολλά χρόνια. Είμαστε χαρούμενοι που τώρα ο πρωθυπουργός το έσπρωξε και ψηφίστηκε από τη Βουλή και θα δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους που είναι ελληνικής καταγωγής να ψηφίσουν για την πατρίδα. Θα ήθελα όμως στο δεύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας να βάλει και τους άλλους ανθρώπους, που είναι περισσότερο από 30 χρόνια, να ψηφίσουν, γιατί και αυτοί αγαπάνε και προσπαθούν για το καλό της πατρίδας», απάντησε.

Τι ζητάει όμως σήμερα η Ομογένεια από τη μητέρα πατρίδα; «Η Ομογένεια το μόνο που θέλει είναι να στηρίζουμε την ελληνική παράδοση, την ελληνική γλώσσα», τονίζει ο Αλαχούζος και αναφέρεται στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στην πόλη του. «Στην περιφέρεια του Τάρπον Σπρινγκς έχου-με ιδρύσει σχολεία, όπως είναι το Plato Academy, αμερικανικά σχο-λεία που διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Πάντα χρειαζόμαστε δασκάλους για τα σχολεία αυτά. Η ελληνική είναι παγκόσμια γλώσσα και η Ιστορία της Ελλάδας είναι για όλο τον κόσμο και πρέπει να την εξαπλώσουμε, να τη μάθουν και άλλοι άνθρωποι».

∆εν είναι μάλιστα μόνον οι νέες γενιές Ελληνοαμερικανών που μαθαίνουν ελληνικά - κάθε άλλο. «Τα παιδιά ελληνικής καταγωγής στα σχολεία αυτά είναι μόνο 18%, τα άλλα είναι αμερικανικής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά αυτά να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας. Εχουμε 3.000 παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και θα ξέρουν, όταν τελειώσουν το γυμνά-σιο, αρκετά καλά τα ελληνικά και την Ιστορία της Ελλάδας».

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...