Η Γαλλία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά μαχητικά αεροσκάφη στη Γερμανία εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν στρατεύματα από την περιοχή, ανέφερε η μεγάλη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
« Η Γαλλία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την πυρηνική της ασπίδα για να προστατεύσει την Ευρώπη. Μπορεί να στείλει μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα στη Γερμανία εν μέσω απειλών των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά της από την ήπειρο", αναφέρουν Βρετανοί ειδικοί.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το επίσημο αίτημα θα υποβληθεί μόνο εάν οι Αμερικανοί αποσύρουν τις αποτρεπτικές πυρηνικές δυνάμεις τους από τη Γερμανία.
Γάλλος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα στείλει ένα σήμα στη Ρωσία, ενώ διπλωμάτες στο Βερολίνο πρότειναν ότι θα αναγκάσει τη Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Παρισιού.
Το δημοσίευμα σημείωσε ότι τα πυρηνικά αποτρεπτικά συστήματα της Γαλλίας είναι επί του παρόντος ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τους Βρετανούς, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αμυντική στρατηγική της συμμαχίας.
Ο Γερμανός ηγέτης του κόμματος CDU/CSU που κέρδισε τις εκλογές στην Γερμανία , Φρήντριχ Μέρτζ, είχε δηλώσει προηγουμένως σε συνέντευξή του στο κανάλι ZDF, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να βασίζεται στην προστασία της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα για συνομιλίες με τη Γαλλία και τη Βρετανία για την πυρηνική άμυνα.
Ετοιμότητα για αποστολή δυνάμεων της ΕΕ στην Ουκρανία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια ηχηρή δήλωση, ανακοινώνοντας ότι σημαντικός αριθμός κρατών τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να στείλουν τα στρατεύματά τους στο ουκρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αποτελώντας μέρος των εγγυήσεων για την τήρησή της.
Η δήλωση έρχεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων για τον τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή μετά το τέλος των εχθροπραξιών, τονίζοντας τον ενεργό ρόλο της Ευρώπης σε αυτή τη διαδικασία.
Ο Μακρόν τόνισε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θεωρείται ως ένας τρόπος ενίσχυσης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε μια κατάσταση όπου το μέλλον της παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Δεν διευκρίνισε ποιες χώρες είναι έτοιμες να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν περιορίζεται στα μέλη της Ε.Ε.
Ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι η στρατιωτική παρουσία δεν θα έχει στόχο την κλιμάκωση, αλλά τη διατήρηση της ειρήνης που έχει επιτευχθεί, η οποία, κατά τη γνώμη του, είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας.
Η δήλωση ανέφερε επίσης μια εκδήλωση της αποφασιστικής θέσης του Παρισιού για την ουκρανική κρίση, η οποία επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα.