Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον CSTO ανακοίνωσε την απειλή τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βίκτορ Βασίλιεφ.
“Το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με τη δυνατότητα να αναπτύξει όπλα ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο CSTO, Βίκτορ Βασίλιεφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει το ενημερωτικό και αναλυτικό έντυπο "Σύμμαχοι. CSTO".
Ο Βασίλιεφ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες του συνασπισμού χωρών CSTO πραγματοποιούνται πλέον, στο πλαίσιο της υποβάθμισης της περιφερειακής και παγκόσμιας κατάστασης και της κρίσης στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων, «όταν οι βασικοί παίκτες έχουν σχηματίσει μια de facto απόρριψη των καθολικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, με μείωση του ορίου ασφαλείας, αύξηση της πρακτικής δυναμικών λύσεων στα προβλήματα, ενώ οι προοπτικές διευθέτησης τους είναι πολύ ασαφείς.
Υπάρχει συγκέντρωση ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάπτυξης όπλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Η στρατηγική κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», συνέχισε ο ίδιος.
Μιλώντας για τις τάσεις στην εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στον κόσμο, ο Βασίλιεφ είπε ότι "η πιο σημαντική και θλιβερή τάση είναι «η αντιπαράθεση μεγάλης κλίμακας και μια γραμμή κλιμάκωσης.
Η Δύση προσπαθεί να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία και να περιορίσει την ανάπτυξη κυρίαρχων κρατών.
Η άμεση εκδήλωση αυτού του γεγονότος είναι εμφανής σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, αφού η μοίρα της παγκόσμιας τάξης υποτίθεται εξαρτάται από αυτό.
Οι Δυτικοί επιβεβαιώνουν ότι θέλουν να δουν τον κόσμο αποκλειστικά σε μονοπολική διαμόρφωση, λειτουργώντας σύμφωνα με τους κανόνες τους», εξήγησε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας.
Επισήμανε δε ο ίδιος ότι το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την κατάσταση αυξάνοντας την παρουσία του στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στις χώρες της Βαλτικής.
«Εκεί αναπτύσσονται πρόσθετα συστήματα κρούσης, βελτιώνεται η στρατιωτική υποδομή και αυξάνεται η ένταση των κοινών ασκήσεων.
Ως αποτέλεσμα, οι αρχές της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας και της άρνησης να ενισχυθεί η δική μας ασφάλεια σε βάρος των άλλων παραβιάστηκε.
Μπορεί να ειπωθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει απόλυτη κρίση σε αυτόν τον τομέα και στον ευρωατλαντικό η έννοια της ασφάλειας απλώς απέτυχε», τόνισε ο Βασίλιεφ.
Η αμερικανική άποψη για την πολιτική της Ρωσίας στο θέμα των πυρηνικών
Οι ΗΠΑ «δεν εκπλήσσονται» από την αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής του Κρεμλίνου, είχε αναφέρει προ ημερών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.
Κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών την Τρίτη (19/11) ο Μίλερ είχε αναφέρει ότι η Ρωσία «επιδιώκει να πιέσει και να εκφοβίσει την Ουκρανίαόσο και άλλες χώρες μέσω ανεύθυνης ρητορικής για τα πυρηνικά και της συμπεριφοράς της».
«Δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι από τα σχόλια που έκανε το Κρεμλίνογύρω από τη δημοσίευση του νέου αναθεωρημένου πυρηνικού δόγματος. Από την αρχή του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας, έχει προσπαθήσει να εξαναγκάσει και να εκφοβίσει τόσο την Ουκρανία όσο και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο μέσω ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής και συμπεριφοράς», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Η σύγκρουση Ρωσίας και ΗΠΑ στην Ουκρανία, το Ιράν και την Συρία, και η κυοφορούμενη κρίση Κίνας-Ταιβάν, κινδυνεύει να περιπλέξει τον πλανήτη μας, σε έναν αδυσώπητο παγκόσμιο πόλεμο με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.