Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Πούτιν να ρίχνει διαρκώς νέες δυνάμεις στα μέτωπα των επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τις τελευταίες ημέρες που απομένουν μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου στις ΗΠΑ ο Τράμπ, να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.
Έτσι όταν θα κληθεί η Ρωσία να συζητήσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός και τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία με τον Τράμπ, θα βρίσκεται σε θέση ισχύος, επιβάλλοντάς τους όρους της στην πλειοψηφία.
Ο απελπισμένος από την αρνητική για τη χώρα του έκβαση των μαχών Ζελένσκι, αντιλαμβανόμενος τα παραπάνω εκλιπαρεί τη Δύση για περισσότερη άμεση βοήθεια , ενώ παράλληλα ρίχνει στη μάχη καινούργια οπλικά συστήματα.
Ο Ζελένσκι παρουσίασε τη νέα «ρουκέτα-drone» ουκρανικής παραγωγής "Peklo"
Σύμφωνα με Βρετανικές πηγές ο Zelensky παρουσίασε τη νέα «ρουκέτα-drone» ουκρανικής παραγωγής, ικανή να πλήξει στόχους 430 μίλια μακριά, περισσότερο από το διπλάσιο του μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλων που προμηθεύεται η χώρα του από δυτικούς συμμάχους.
Η ρουκέτα drone, που ονομάζεται "Peklo", που σημαίνει «κόλαση» στα ουκρανικά, είναι ο δεύτερος τύπος πυραύλου-drone που παρουσίασε φέτος το Κίεβο, ενισχύοντας την ικανότητά του να χτυπήσει σε βάθος εντός Ρωσικού εδάφους.
Οι "Peklo" οι οποίοι πετούν χαμηλά σαν πύραυλος κρουζ, μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 430 μίλια/ώρα, δήλωσε η κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων της Ουκρανίας Ukroboronprom καθώς το όπλο παραδόθηκε επίσημα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Οι βρετανικοί και γαλλικοί πύραυλοι Storm Shadow έχουν βεληνεκές περίπου 155 μίλια, ενώ οι πύραυλοι Atacms που παρέχονται από τις ΗΠΑ έχουν βεληνεκές 185 μίλια.
"Φτωχή" απάντηση στον Ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik
Τον περασμένο μήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δοκίμασε έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο που ονομάζεται Oreshnik εκτοξεύοντάς τον στη Ντνίπρο, μια πόλη στην Ουκρανία 500 μίλια μακριά, ως απάντηση σε χτυπήματα των Ουκρανών,που χρησιμοποιούν όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση.
Η Ουκρανία προσπάθησε να εξισορροπήσει το χάσμα μακράς εμβέλειας, αλλά μέχρι τον περασμένο μήνα οι σύμμαχοί της αντιστέκονταν στις εκκλήσεις να επιτραπεί η χρήση των πυραύλων τους εντός της Ρωσίας.
Το πυραυλικό πρόγραμμα της Ουκρανίας έχει επίσης μαστιστεί από ζητήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, ωθώντας το Κίεβο να ενισχύσει τις δικές του εγχώριες ικανότητες αναπτύσσοντας τέσσερις νέους τύπους πυραύλων.
Ο Πούτιν έχει προτείνει η Ρωσία να αναπτύξει τους πυραύλους Oreshnik της στη Λευκορωσία το επόμενο έτος, καθώς θα προβεί σε μαζική παραγωγή του.
Σε μια επίσκεψη στη Λευκορωσία την Παρασκευή για να υπογράψει μια συνθήκη που προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας στον στενότερο σύμμαχο της Μόσχας, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι ώθησε τον κόσμο προς την παγκόσμια σύγκρουση «σκόπιμα κλιμακώνοντας» τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι δυτικές χώρες κλιμακώνουν σκόπιμα τις εντάσεις, είναι αυτές που ευθύνονται για τη σημερινή τραγωδία και συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass,.
«Μια τέτοια ανεύθυνη πολιτική οδηγεί τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης», πρόσθεσε.
Το σύμφωνο ακολούθησε τη δημοσίευση μιας αναθεωρημένης έκδοσης του πυρηνικού δόγματος του Κρεμλίνου, που έθεσε τη Λευκορωσία κάτω από τη ρωσική πυρηνική ομπρέλα για πρώτη φορά και μείωσε τους όρους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ενώ ο Πούτιν επέπληξε τη Δύση, ο υπουργός Εξωτερικών του έκανε επίθεση "γοητείας" στον Αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον, λέγοντας ότι η Ρωσία επιθυμούσε να έχει εγκάρδιες σχέσεις με «μια σπουδαία χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες» και «ένα πολύ δυνατό άτομο» όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ενθάρρυνε επίσης τη Δύση να συνεργαστεί με τη Ρωσία «για χάρη του σύμπαντος», επειδή το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να αμυνθεί.
Ο Τράμπ μεταβαίνει στο Παρίσι
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραστεί στην τελετή επαναλειτουργίας της Παναγίας των Παρισίων μαζί με τον Ζελένσκι το Σάββατο.
Περίπου 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα για τη μεγάλη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού.
Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια συνάντηση μεταξύ του κ. Ζελένσκι και του κ. Τραμπ θα ήταν «πιθανή».
Έρχεται μετά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης νότια του Korenevo, μιας πόλης στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν επίσης ότι συνέλαβαν 12 Ρώσους στρατιώτες και σκότωσαν άλλους 17 κατά τη διάρκεια μιας νέας επίθεσης στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ.
Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει ανακτήσει περίπου το 40% του εδάφους του Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία τον Αύγουστο, με τους στρατιώτες του Κιέβου να λένε στο BBC ότι τους είχαν πει να διατηρήσουν τη θέση τους «μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Μυστική διπλωματία ΗΠΑ-Ρωσίας για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Άποψή μας είναι μετά τις δηλώσεις Λαβρόφ, ότι ΗΠΑ και Ρωσία απεργάζονται τους όρους τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Τράμπ και το επιτελείο του να απεργάζονται αυτούς με τον Πούτιν, ερήμην Ουκρανίας.
Έτσι όταν αναλάβει ο Τράμπ τα ηνία της χώρας του, να είναι έτοιμο το "Ειρηνευτικό σχέδιο", προκειμένου να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν την υπόσχεσή του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε λίγες ώρες-ημέρες.
Από την πλευρά του ο Ζελένσκυ έχει αντιληφθεί ότι δεν θα έχει ρόλο στην μεταπολεμική Ουκρανία εντός της χώρας του κατόπιν απαίτησης του Πούτιν, οπότε ρίχνει στη μάχη ότι έχει και δεν έχει, ώστε οι όροι κατάπαυσης του πυρός να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικοί για το Κίεβο.
Αυτός είναι και ο λόγος που θυσιάζει στρατιωτικές δυνάμεις του στο Κούρσκ και ρίχνει στη μάχη νέα οπλικά συστήματα, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τον Τράμπ, ώστε να επιχειρήσει να ανταλλάξει τα Ρωσικά εδάφη που θα κατέχει με Ρωσικούς θύλακες στο Μικολάγιεφ και το Χάρκοβο.
Ωστόσο οι κύριοι όροι του τερματισμού του πολέμου έχουν ήδη γραφεί από τις δύο υπερδυνάμεις, που θέλουν τη Ρωσία να διατηρεί Κριμαία και εδάφη του Ντονμπάς που κατέλαβε στην επικράτειά της.
Η ΕΕ θα αρκεστεί σε ρόλο αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων, ως τοποτηρητών της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, αναλαμβάνοντας σημαντικό τμήμα της ανοικοδόμησης της κατεστραμένης χώρας.