Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Πούτιν να ρίχνει διαρκώς νέες φρέσκιες δυνάμεις στα μέτωπα των επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τις τελευταίες 45 ημέρες που απομένουν μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου στις ΗΠΑ ο Τράμπ, να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.
Έτσι όταν θα κληθεί η Ρωσία από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να συζητήσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός και τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, να μιλήσει ο Πούτιν από θέση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος, επιβάλλοντάς τους στην πλειοψηφία τους.
Ο απελπισμένος από την αρνητική για τη χώρα του έκβαση των μαχών Ζελένσκι, αντιλαμβανόμενος τα παραπάνω εκλιπαρεί τη Δύση για περισσότερη άμεση βοήθεια , ενώ παράλληλα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των Μηχανοκίνητων-Τεθωρακισμένων Ρωσικών ορδών, ρίχνει στη μάχη ότι έχει και δεν έχει από πλευράς επιγείων drones.
Οι Ουκρανοί ρίχνουν στη μάχη το επίγειο drone (UGV) Ratel S
Ένα από αυτά είναι το επίγειο drone Ratel S, το οποίο έχει παράγει σε μεγάλους αριθμούς, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Ουκρανία συνεχίζει να καινοτομεί στην άμυνα λανσάροντας τη μαζική παραγωγή του επίγειου drone Ratel S, ενός μη επανδρωμένου οχήματος που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις τακτικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της.
Το Ratel S το οποίο αναπτύχθηκε από Ουκρανούς μηχανικούς σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ενσωμάτωση προηγμένων ρομποτικών τεχνολογιών στο πεδίο της μάχης.
Το Ratel S ξεχωρίζει για την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά του.
Διατίθεται σε δύο κύριες εκδόσεις και καλύπτει μια ποικιλία λειτουργικών αναγκών.
Το μοντέλο καμικάζι, ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 35 κιλών, είναι σχεδιασμένο για άμεσες επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, ενώ η έκδοση που είναι αφιερωμένη στην προσβολή εξ αποστάσεως μπορεί να εκτοξεύσει δύο αντιαρματικές νάρκες με ακρίβεια.
Με μέγιστη ταχύτητα 22 km/h και επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 6 χιλιόμετρα, αυτό το επίγειο drone προσφέρει αξιοσημείωτη ευελιξία στην εκτέλεση της αποστολής.
Επιπλέον, το ρεκόρ εμβέλειας επίθεσης των 6,3 χιλιομέτρων καταδεικνύει την εξαιρετική του απόδοση σε απαιτητικά σενάρια μάχης.
Εξαιρετική η απόδοσή του στα πεδία των μαχών
Από την έναρξη της μαζικής παραγωγής το φθινόπωρο του 2023, το Ratel S έχει αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, όπου έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.
Τον Μάρτιο του 2023, μια ουκρανική μονάδα χρησιμοποίησε ένα Ratel S εξοπλισμένο με νάρκη MON-90 και 12 κιλά TNT για να καταστρέψει μια στρατηγική γέφυρα στο χωριό Ivanivske, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.
Αυτή η επιχείρηση διέκοψε τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, υπογραμμίζοντας
την τακτική σημασία αυτής της καινοτομίας.
Αυτές οι επιχειρησιακές επιτυχίες έχουν δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση για το Ratel S, με τις λίστες αναμονής να εκτείνονται μέχρι τα τέλη του 2024, σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, Taras Ostapchuk.
Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει διαπραγματεύσεις για συμβάσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και διανομής αυτών των drones.
Πέρα από την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα, το Ratel S αντανακλά την ικανότητα της Ουκρανίας να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων συγκρούσεων.
Ο σχεδιασμός του τονίζει τη σημασία της αρθρωτής και επεκτασιμότητας, δύο βασικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση των δυναμικών προκλήσεων του πεδίου μάχης.
Μειώνοντας τους κινδύνους για τους στρατιώτες και μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων, αυτά τα επίγεια drones ταιριάζουν άψογα στην αμυντική στρατηγική της Ουκρανίας, συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής με καινοτόμες τακτικές.
Η εισαγωγή του Ratel S υπογραμμίζει επίσης μια παγκόσμια τάση προς την αυτοματοποίηση και τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων σε σύγχρονες συγκρούσεις.
Αντιμέτωπη με έναν ασύμμετρο πόλεμο, η Ουκρανία έχει αξιοποιήσει με επιτυχία τις δυνατότητες των επίγειων drones για τη διεξαγωγή στοχευμένων αποστολών ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη έκθεση. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση καταδεικνύει την ικανότητα της χώρας να αναπτύσσει γρήγορα τεχνολογικές λύσεις ως απάντηση σε απειλές.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το Ratel S ενσαρκώνει την καινοτομία και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Ενσωματώνοντας αυτά τα επίγεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της, η χώρα ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες, ενώ θέτει τα θεμέλια για μια νέα τεχνολογική εποχή για τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας αντανακλά όχι μόνο τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να ξεπεράσει τις προκλήσεις που θέτει μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη άμεσης προμήθειας UGV
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ουκρανία μας δείχνει τον δρόμο στον τομέα χρήσης των UGV.
Η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική απειλή σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μας οδηγεί πλέον στην ευρεία χρήση των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων (UGV) για τους παρακάτω λόγους:
α. Μεταφέρουν κατάλληλα όπλα για προσβολές ποικίλης μορφής επίγειων στόχων.
β. Επιχειρούν σε κατοικημένους τόπους.
γ. Εκτελούν πληροφοριακές επιχειρήσεις (Ιnformation Ops) ή δικτυοκεντρικές (Net Centrik).
δ. Δύνανται να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, έρευνας, αναγνώρισης, να ενεργούν για εντοπισμό στόχων και εκτίμηση ζημιών, αποστολές SIGINΤ (Signal Intelligence)-COMINT (Communication Intelligence), ELINT (Electronic Intelligence).
ε. Προσφέρουν την δυνατότητα να μην απολεσθεί ανθρώπινη ζωή σε οποιαδήποτε χερσαία αποστολή.
Παράλληλα θα μπορούσε να εξοικονομηθεί προσωπικό σε καιρό ειρήνης από την την φύλαξη στρατοπέδων και εγκαταστάσεων καθώς και από την φύλαξη του Έβρου ποταμού, ενώ σε καιρό έντασης-επιχειρήσεων, θα μπορούσαν να αναλάβουν με ελάχιστο προσωπικό, την φύλαξη Σταθμών Διοικήσεων -αποθηκών πυρομαχικών και σημαντικών ενεργειακών υποδομών και έργων κοινής ωφελείας.
Ήδη η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών και τακτικών, μη επανδρωμένων οχημάτων, ακολουθεί την τάση δημιουργίας οχημάτων πολλαπλών ρόλων και αποστολών.