Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Μπάιντεν "να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία που αφαιρέθηκαν από αυτήν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης".
Αυτό θα ήταν ένας στιγμιαίος και τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας. Αλλά ένα τέτοιο βήμα θα ήταν περίπλοκο και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, αναφέρουν οι NYT.
Ο ουκρανικός στρατός αγωνίζεται να στρατολογήσει στρατιώτες και να εξοπλίσει νέες μονάδες. Ο αριθμός των στρατιωτών του Κιέβου που σκοτώθηκαν στις μάχες, έφτασε περίπου 57.000, και είναι το ήμισυ των απωλειών της Ρωσίας, αλλά σημαντικός για μια πολύ μικρότερη χώρα.
Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ έχουν αξιολογήσει ότι η επιτάχυνση των παροχών όπλων, πυρομαχικών και υλικού για την Ουκρανία δεν θα αλλάξει πολύ την πορεία του πολέμου βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τονίζει η ίδια αμερικανική εφημερίδα.
Οδεύουμε πλέον σε πιθανή παγκόσμια σύγκρουση δια μέσου της ουκρανικής επικράτειας, εν μέσω αποστολής χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στη Ρωσία θα αρχίσουν «σύντομα» να πολεμούν εναντίον της Ουκρανίας”, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν.
Περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες πιστεύεται ότι εδρεύουν στη ρωσική συνοριακή περιοχή Κουρσκ, είπε ο Όστιν, όπου «ενσωματώνονταν στους ρωσικούς σχηματισμούς».
«Με βάση τα πως έχουν εκπαιδευτεί, τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί στους ρωσικούς σχηματισμούς, αναμένω πλήρως να τους δω να συμμετέχουν σε μάχη σύντομα», είπε ο Όστιν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού.
Ο Όστιν είπε ότι «δεν είχε δει μέχρι τώρα σημαντικές αναφορές» για βορειοκορεατικά στρατεύματα να «εμπλακούν ενεργά σε μάχη» μέχρι σήμερα.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και μια ερευνητική ομάδα την Πέμπτη δήλωσαν ότι η Ρωσία παρείχε στην Πιονγκγιάνγκ πετρέλαιο, αντιαεροπορικούς πυραύλους και οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για τα στρατεύματα που την κατηγόρησαν η Ουάσιγκτον και η Σεούλ ότι στέλνει μαζικά Βορειοκορεάτες.
Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα, μαζί με τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, έχει συγκεντρώσει τώρα μια δύναμη 50.000 δυνάμεων για να ανατρέψει τμήματα της συνοριακής περιοχής που κατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Η Ουκρανία διεκδίκησε τμήματα του Κούρσκ τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια μιας αστραπιαίας επίθεσης, παρόλο που τα στρατεύματά της ήταν ακροβολισμένα στην περιοχή του Ντονιέτσκ, η οποία έχει υποστεί το βάρος σχεδόν τριών ετών μαχών.
Αμερικανός Στρατηγός μιλά για απειλή άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία
Τα πολεμικά παιχνίδια σε έναν ολοένα και πιο πολεμικό πεδίο σύγκρουσης δυνάμεων έχουν θέσει τη Δύση στον μεγαλύτερο κίνδυνο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Τζακ Κέιν, αναφέρει ΜΜΕ.
Η απειλή άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση να επιτραπεί στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία - προκαλώντας μια αυστηρή προειδοποίηση για πυρηνικά αντίποινα από τη Μόσχα.
Ο Στρατηγός Τζακ Κιν, πρώην Υπαρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε στους Times ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για την επερχόμενη κυβέρνηση, παρά τους φόβους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα απέσυρε την ζωτική αμερικανική υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Περιέγραψε την απόφαση της Βόρειας Κορέας να ενισχύσει τις δυνάμεις της Ρωσίας με στρατεύματα ως «τη μεγαλύτερη κλιμάκωση στον πόλεμο», προειδοποιώντας ότι η αναπτυσσόμενη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας, Βόρειας Κορέας, Ιράν και Κίνας παρουσιάζει «την πιο σοβαρή και επικίνδυνη πρόκληση» για τη Δύση εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
«Ο Πούτιν επιταχύνει τα πράγματα. Είμαι υπέρ της διαπραγμάτευσης όταν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Αλλά δεν νομίζω ότι η Ρωσία δεν θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία. Θα προτιμούσε να πάρει ολόκληρη τη χώρα», προειδοποίησε.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά τη χρήση από τη Ρωσία ενός πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς στο Ντιέπρ στις 21 Νοεμβρίου.
Ο πύραυλος που ονομάζεται Oreshnik, φέρει πολλαπλές κεφαλές, είναι πυρηνικός και ταξιδεύει με ταχύτητα και τροχιά που καθιστά δύσκολη την αναχαίτιση του.
Ο νέος πύραυλος του Πούτιν αφήνει ολόκληρη την Ευρώπη λίγα λεπτά μακριά μια επίθεση τύπου Αρμαγεδδών.
Δυτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο ρωσικός πύραυλος σχεδιάστηκε για να στείλει ένα μήνυμα «υποχώρησης» στη Δύση, αφού οι ΗΠΑ παραχώρησαν τελικά στην Ουκρανία το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους της ATACMS για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να επιβραδύνει την ώθηση των ρωσικών στρατευμάτων που προχωρούν.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να κρατά το έδαφος της στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας, αλλά οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν σημειώσει μεγάλες νίκες τις τελευταίες εβδομάδες με την υποστήριξη περίπου 10.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων, που αναφέρθηκε ότι έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην απόκρουση της Ουκρανίας.
Η Ρωσία μόλις χθες ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε τον οικισμό Novodmytrivka στην περιοχή του Ντονιέτσκ, το τελευταίο της κέρδος σε αυτό που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ περιέγραψε ως επιταχυνόμενη προέλαση.
Ο Στρατηγός Κιν προειδοποίησε ότι ενώ η Ρωσία αγωνίζεται να πετύχει «μεγάλα κέρδη» και υφίσταται 30.000 απώλειες κάθε μήνα, αλλά η Μόσχα εργάζεται «αποτελεσματικά» με τους συμμάχους της.
Ο Πούτιν είπε ο Αμερικανός Στρατηγός, θα συνεχίσει να δοκιμάζει νέα όπλα «συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών μάχης» ανάλογα με την «κατάσταση και τη φύση των απειλών ασφαλείας που δημιουργούνται για τη Ρωσία».
Η ουσία σε όλα αυτά είναι η μη ύπαρξη επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας για την επίτευξη εκεχειρίας αρχικά και μετά μιας ειρήνης.