Όπως γνωρίζετε ήδη, η Δύση έδωσε το πράσινο φως στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πλήξουν στόχους βαθιά εντός της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής παραγωγής.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι πύραυλοι και ποιες ρωσικές πόλεις και στρατηγικές βάσεις θα απειλήσουν;
Ποιοι Είναι οι Δυτικοί Πύραυλοι Μεγάλου Βεληνεκούς της Ουκρανίας;
Από ότι φαίνεται οι δυτικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτουν σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι τρεις:
- οι αμερικανικοί τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS εμβέλειας 300 χιλιομέτρων που εκτοξεύονται από πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS ή M270
- οι γαλλικοί πύραυλοι SCALP-EG εμβέλειας 550 χιλιομέτρων που εκτοξεύονται από αεροσκάφη
- και οι βρετανικοί Storm Shadow, οι οποίοι είναι ουσιαστικά πανομοιότυποι με τους γαλλικούς πυραύλους SCALP οπότε έχουν και το ίδιο βεληνεκές πυρός
Πριν λίγες ώρες αποκαλύφθηκε πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου ενέκρινε την ουκρανική χρήση πυραύλων ATACMS εντός της ρωσικής επικράτειας, ενώ σε παρόμοια κίνηση προέβη το Παρίσι και το Λονδίνο αναφορικά με την χρήση πυραύλων SCALP-EG και Storm Shadow αντίστοιχα.
Οπότε αυτήν την στιγμή η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει στόχους ακόμη και βαθιά εντός της Ρωσίας με αυτά τα τρία πολύ ισχυρά και προηγμένα πυραυλικά συστήματα. Για να δούμε όμως, ποιοι ρωσικοί στόχοι απειλούνται;
Ρωσικά μέσα δημοσίευσαν λοιπόν χάρτες που δείχνουν τις εμβέλειες πυρός τόσο των πυραύλων ATACMS όσο και των πυραύλων SCALP/Storm Shadow.
Σύμφωνα με τους εν λόγω χάρτες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι αμερικανικής παραγωγής ATACMS με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων μπορούν να πλήξουν κόμβους μεταφορών, στρατιωτικά αεροδρόμια και διοικητήρια του ρωσικού στρατού που βρίσκονται στις περιφέρειες του Κουρσκ, του Μπέλγκοροντ και του Ροστόφ. Προηγουμένως όλες αυτές οι υποδομές βρίσκονταν εκτός του βεληνεκούς των ουκρανικών πυραυλικών συστημάτων.
Όσον αφορά τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους SCALP/Storm Shadow, η ρωσική υπηρεσία ενημέρωσης RTVI ανάρτησε στο διαδίκτυο έναν χάρτη που δείχνει τις ρωσικές περιοχές που απειλούνται από το όπλο.
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους Ρώσους, διότι οι πύραυλοι αυτοί επιδεικνύουν σχεδόν διπλάσια εμβέλεια από τους ATACMS.
Ως αποτέλεσμα, εντός του βεληνεκούς τους βρίσκονται διάφορες κρίσιμες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών υποδομών και κόμβων μεταφορών.
Να τονίσουμε μάλιστα πως οι πύραυλοι SCALP/Storm Shadow θα μπορούσαν θεωρητικά να εξαπολύσουν πλήγματα κατά της περιοχής της Μόσχας, αφού απέχει 490 χιλιόμετρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.