Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί», αφού το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία - μια επίθεση που ήρθε ως αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και σε μία στιγμή που ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε πόλεμο με δύο ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν: την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, εδώ και έναν χρόνο, και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Δύο Ιρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ανακοίνωση του ιρανικού στρατού, στην οποία αναφέρεται ότι οι στρατιώτες «θυσιάστηκαν υπερασπίζοντας την ασφάλεια του Ιράν, προστατεύοντας τον λαό και τα εθνικά συμφέροντα της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Η Ιρανική Δημοκρατία κατηγορεί το Ισραήλ, αποκαλώντας το «εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς», για τις επιθέσεις που φέρονται να στόχευαν ιρανικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.
Μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου,το Ισραήλ είχε υποσχεθεί εκδίκηση και η Τεχεράνη είχε διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανή επίθεση, δημιουργώντας φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.
«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι ήταν υποχρεωμένο να «αμυνθεί»
«Το Ιράν έχει το δικαίωμα και το καθήκον να αμύνεται έναντι ξένων επιθετικών πράξεων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενο το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, το καθεστώς δεν υποσχέθηκε αμέσως να απαντήσει.
Το Ισραήλ ανέφερε ότι ήταν προετοιμασμένο για μια πιθανή ιρανική απάντηση, αλλά προειδοποίησε το Ιράν: «Εάν το καθεστώς στο Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι το πρωί του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης επιχείρησης.
Οι στρατιωτικοί στόχοι
Τα τουλάχιστον έξι άκρως στοχευμένα χτυπήματα από μαχητικά του Ισραήλ στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν εκπληρώνουν από τη μία την δέσμευση του Ισραήλ πως η επίθεση με 180 βαλλιστικούς πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου δεν θα μείνει αναπάντητη και από την άλλη στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα προς την Τεχεράνη πως τα μαχητικά του Τελ Αβίβ μπορούν να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο θέλουν στο Ιράν ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, μία από τις τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν ήταν η αεράμυνα S-300 του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμ Χομεϊνί κοντά στην Τεχεράνη.
Τουλάχιστον τρεις βάσεις πυραύλων του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στοχοποιήθηκαν στις επιδρομές του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων είναι μέλος του IRGC.
Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν επίσης τη μυστική στρατιωτική βάση Parchin στα περίχωρα της Τεχεράνης, πρόσθεσε η έκθεση, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ότι ένα χτύπησε το σημείο ενώ άλλα καταρρίφθηκαν.
Πλάνα που δημοσιεύτηκε από το Al Araby TV που χρηματοδοτείται από το Κατάρ υποτίθεται ότι δείχνει ζημιές από ισραηλινές επιδρομές σε εργοστάσιο στο Shamsabad, νότια της Τεχεράνης.
Το χτύπημα στο Ιράν—περίπου 1.000 μίλια μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ
- Σημαντική ζημιά σε διάφορα όπλα και πυρομαχικά -σύμφωνα με ιρανικές αναφορές, "drones αυτοκτονίας μεγάλου βεληνεκούς και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη"- στα συστήματα αεράμυνας του Ιράν , συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων. Το χτύπημα είχε σκοπό να διευκολύνει τα επόμενα κύματα επιθέσεων με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να έχει την ελευθερία να εκτοξεύει πυραύλους και ακόμη και να πετά προς το ιρανικό έδαφος
- Ο δεύτερος στόχος ήταν να βλάψει εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη και την παραγωγή πυραύλων εδάφους-εδάφους, που πιθανόν να εκτελούνται σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την Τεχεράνη - κυρίως στη βιομηχανική πόλη Karaj, όπου υπάρχει ανάπτυξη και παραγωγή UAV και πυραύλωνΑυτά τα εργοστάσια έχουν γίνει στόχος στο παρελθόν, πριν από μερικά χρόνια, από ενέργειες δολιοφθοράς που αποδίδονται στη Μοσάντ, οι οποίες σε μία περίπτωση οδήγησαν στο θάνατο ενός Ιρανού στρατηγού.
Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, ενώ κάλεσαν το Ιράν να αποκλιμακώσει. Τα αραβικά έθνη ζήτησαν επίσης αποκλιμάκωση, αν και πολλοί κατηγόρησαν το Ισραήλ για αποσταθεροποιητικές ενέργειες.