Το Ισραήλ διατηρεί ένα συγκεκαλυμμένο αλλά ισχυρό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, που αφορά τον στόλο υποβρυχίων κατηγορίας Dolphin, που αποκτήθηκε από την Γερμανία.
Εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ με πυρηνική κεφαλή, αυτά τα συμβατικής πρόωσης υποβρύχια παρέχουν στο Ισραήλ ικανότητα προληπτικού χτυπήματος, εξασφαλίζοντας αντίποινα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, αναφέρει το national interest.
Η πρόσφατη προσθήκη του υποβρυχίου INS Drakon στον ισραηλινό υποβρύχιο στόλο ενισχύουν τις πληροφορίες για επίθεση στο Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους.
Καθώς οι εντάσεις με το Ιράν κλιμακώνονται, το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ που βασίζεται σε υποβρύχια λειτουργεί ως κρίσιμος αποτρεπτικός παράγοντας.
Ωστόσο, η προοπτική πυρηνικής σύγκρουσης θα ήταν καταστροφική και για τα δύο έθνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποφυγής της κλιμάκωσης και της αναζήτησης ειρηνικών λύσεων.
Η πρόσφατη προσθήκη του INS Drakon στον στόλο ενισχύει αυτή την ικανότητα, μεταφέροντας δυνητικά μεγαλύτερους και πιο προηγμένους πυραύλους, πιθανώς ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του ισραηλινού προγράμματος πυρηνικών όπλων είναι η ικανότητά του να βασίζεται στη θάλασσα.
Το υποβρύχιο κατηγορίας Dolphin
Το Ισραήλ διαθέτει πέντε συμβατικά υποβρύχια κατηγορίας Dolphin. Αγορασμένα από τους Γερμανούς, αυτά τα υποβρύχια μεταφέρουν πυραύλους Κρουζ που έχουν πυρηνική κεφαλή.
Έτσι, ενώ η ικανότητα εκτόξευσης πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ είναι πιο πιθανή από αυτή των Αμερικανών, Ρώσων και Κινέζων, όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών.Η ισραηλινή θαλάσσια πυρηνική αποτροπή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.
Ακόμη κι αν το Ιράν (πιθανότατα μέσω των τρομοκρατών πληρεξούσιών του) κατάφερνε να εξαπολύσει μια καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ, οι Ισραηλινοί θα είχαν μια ικανότητα δεύτερου χτυπήματος κατά του Ιράν.
Φυσικά, η πρόσφατη εισαγωγή προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που παρέχονται στο Ιράν από την Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει μια ισραηλινή επίθεση από την θάλασσα.
Ωστόσο, αυτά τα ρωσικά αμυντικά συστήματα, αν και μπορεί να περιπλέξουν τα ισραηλινά σχέδια επίθεσης, δεν είναι σε καμία περίπτωση αλάνθαστα μπροστά στους ισραηλινούς πυραύλους Κρουζ με πυρηνική κεφαλή.
Ο στολίσκος του Ισραήλ με πέντε υποβρύχια κατηγορίας Dolphin είναι μικρός αλλά εκτοξεύει 80 πυραύλους ταυτόχρονα
Όμως, όταν λειτουργούν παράλληλα, αυτά τα υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύσουν συνδυαστικά 80 πυραύλους Κρουζ με πυρηνική κεφαλή (16 πύραυλοι Κρουζ ανά υποβρύχιο).
Κάθε πύραυλος Κρουζ με πυρηνική κεφαλή πιστεύεται ότι προκαλεί έκρηξη 200 κιλοτόνων στους στόχους του.
Επιπλέον, το μέγεθος, η ικανότητα ελιγμών και η ταχύτητα (περίπου 25 κόμβοι) σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά αθόρυβους πετρελαιοηλεκτρικούς κινητήρες, σημαίνει ότι η παρακολούθηση και η καταστροφή αυτών των ισραηλινών υποβρυχίων είναι πολύ δύσκολη (ειδικά για το Ιράν).
Η προοπτική να ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είναι κάτι που γνωρίζει η Τεχεράνη, αξιωματούχοι της οποίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ισραηλινοί έχουν την ικανότητα να αποδεκατίσουν βασικούς στόχους βαθιά μέσα στο Ιράν, χάρη στον μικρό αλλά ισχυρό στολίσκο του Ισραήλ με υποβρύχια κατηγορίας Dolphin.
Το Ιράν απειλεί με πλήγμα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Ιράν, μέσω των μέσων ενημέρωσης του, αύξησε τη ρητορική του, απειλώντας να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις υποδομής πετρελαίου στην Αραβική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Παρόμοια σχέδια αναφέρθηκαν προηγουμένως από ΜΜΕ που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και σήμερα παρόμοια δήλωση έκανε ένας εκπρόσωπος της ιρακινής σιιτικής ομάδας Kataib Hezbollah, η οποία είναι δομικά μέρος της Hashd al-Shaabi.
Αυτή η απειλή φαίνεται σοβαρή στο πλαίσιο της γενικής έντασης στην περιοχή, δεδομένης της επιρροής της Kataib Hezbollah, μιας από τις πιο ισχυρές ιρακινές σιιτικές ομάδες που συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και ήταν ενεργές στη σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της μέγιστης ανθοφορίας της.
Οι ιρανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στους περιφερειακούς ενεργειακούς κόμβους, προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και στις χώρες του Κόλπου.
Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της πετρελαϊκής υποδομής της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ για την παγκόσμια οικονομία, μια τέτοια ρητορική εκλαμβάνεται ως σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.