Σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ αίρει τους περιορισμούς για τη χρήση αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Υπακούοντας τυφλά στα κελεύσματα του στρατωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος παρακάμπτει τις ενστάσεις του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και της CIA για τη λήψη μίας τόσο επικίνδυνης απόφασης.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση με πολύ ισχυρή απάντηση με τα πλέον καταστροφικά όπλα.
Κρυφά ο Άντονι Μπλίνκεν άναψε το πράσινο φως στους Ουκρανούς
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπαινίχθηκε ότι οι ΗΠΑ αίρουν τους περιορισμούς προς στην Ουκρανία για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας με σκοπό χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Η απόφαση θεωρείται ότι ελήφθη κρυφά καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε από το Κίεβο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν την πολιτική τους, ;όπως γράφει ο Guardian και το bankingnews.gr
Παρόμοια άρση περιορισμών έγινε και από τη Βρετανία για τη χρήση πυραύλων Storm Shadow.
Έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «από την πρώτη μέρα» πρόθυμες να προσαρμόζουν την πολιτική τους ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτός και ο Ντέιβιντ Λάμι θα ενημερώσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ αντίστοιχα μετά τις συνομιλίες τους την Τετάρτη (11/9) με τον
Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική σκέψη του Λονδίνο και της Ουάσιγκτον.
Ήταν μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση», είπε.
Ο Μπλίνκεν και ο Ντέιβιντ Λάμι επισκέφθηκαν την Ουκρανία στις 11 Σεπτεμβρίου για να συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους πριν από τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στις 13 Σεπτεμβρίου.
Επίσημα πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου θα δοθεί το πράσινο φως από ΗΠΑ στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αλλάξουν τη στάση τους σχετικά με την απαγόρευση στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει σε βάθος το ρωσικό έδαφος σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ανέφεραν νωρίτερα οι Times επικαλούμενοι πηγές στη βρετανική κυβέρνηση.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει επισήμως βαθιά στη Ρωσία πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 22-23 Σεπτεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης φέρεται να άλλαξαν την άποψή τους για το θέμα, έγραψαν οι Times.
Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος αλλά είναι σημαντικό για το Κίεβο να λάβει άδεια από τις ΗΠΑ για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με τη στόχευση.
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο Michael McCaul, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε στο Axios ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , κατά την επίσκεψη στο Κίεβο, έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους ATACMS.
Το ρωσικό τελεσίγραφο στις ΗΠΑ
Το Κρεμλίνο επικοινώνησε με το Πεντάγωνο και περιέγραψε με τρομακτική ακρίβεια, τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ εάν γίνει άλλη μια επίθεση σε υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο ή δοθεί πράσινο φως στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Μόλις «διάβασαν» οι ΗΠΑ το ρωσικό τελεσίγραφο η συλλογική Δύση απέρριψε ακαριαία το αίτημα του Κιέβου.
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαθέτουν ακόμη κάποια μορφή μηχανισμού επιβίωσης στο μυαλό τους σε λειτουργία», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Ζελένσκι δεν έχει τέτοιες σκέψεις και θέλει απλώς μια κλιμάκωση.
«Πρέπει να έχουμε αυτή τη δυνατότητα χρήσης των όπλων μεγάλης εμβέλειας, όχι μόνο στο διαιρεμένο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και στη Ρωσία, έτσι ώστε η Μόσχα να έχει κίνητρα να επιδιώξει την ειρήνη», είπε o Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Πρέπει να πλήξουμε ρωσικές πόλεις έτσι ώστε οι Ρώσοι στρατιώτες να σκεφτούν τι χρειάζονται: ειρήνη ή Πούτιν».
Προφανώς, μια τέτοια απειλή δεν μπορεί να αγνοηθεί και η Μόσχα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πως θα αισθανθούν και οι ίδιες τις συνέπειες τέτοιων επιθέσεων.
Τελευταία προειδοποίηση Ρωσίας: Θα απαντήσουμε σκληρά με τα πιο ισχυρά καταστροφικά όπλα
Η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά με τα πιο ισχυρά και καταστροφικά της όπλα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ΗΠΑ και ΕΕ να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον Βολόντιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας με το να συζητά με ΗΠΑ και ΕΕ για την προμήθεια όπλων μεγάλης εμβέλειας και για την χρήση του για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, τις καθιστά άμεσα συμμετέχουσες στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η Ουάσιγκτον και άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται εμπλεκόμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με το να ζητούν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία να τους παράσχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους και άλλο εξοπλισμό και με το να συζητούν μαζί τους για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, ο Ζελένσκι καθιστά αυτές τις χώρες άμεσα εμπλεκόμενες στη σύγκρουση στην Ουκρανία» είπε ο Βολόντιν.
Σύμφωνα με τον Βολόντιν, όλα αυτά θα οδηγήσουν στο γεγονός ότι «η χώρα μας θα αναγκαστεί να απαντήσει, χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα, προστατεύοντας τους πολίτες της», ενώ σημειώνει ότι ο Ζελένσκι δεν ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της Ουκρανίας.