Ένοπλες Συρράξεις

Η Γερμανία ζήτησε να αναλάβει τη διοίκηση στην Βαλτική Θάλασσα ενώ χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες θα μετακινηθούν στην Λιθουανία

Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Γερμανίας κινούνται  πέρα ​​από την ηγεσία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς τώρα το Βερολίνο πιέζει να αναλάβει την διοίκηση όλων των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, αποκάλυψε Γερμανός ανώτατος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

“Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Γερμανίας έχουν βάλει στόχο να επεκτείνουν την επιρροή τους στις επιχειρήσεις της Βαλτικής Θάλασσας, με φιλοδοξίες όχι μόνο να αναλάβουν την ευθύνη για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά και να διοικήσουν όλες τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η σημαντική αποκάλυψη προήλθε από τον Αντιναύαρχο Γιαν Κρίστιαν Κάακ (Jan Christian Kaack), επικεφαλής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πρόσφατες αναφορές επικεντρώθηκαν στους οικονομικές προσπάθειες και τις δυσκολίες της Γερμανίας να χρηματοδοτήσει επαρκώς τη δική της άμυνα και να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά αυτές τις προκλήσεις, οι Γερμανοί αξιωματούχοι παραμένουν σίγουροι για τον ρόλο του έθνους τους ως ηγέτη της Ευρώπης.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη εμφανίστηκαν τον Απρίλιο όταν ο Γερμανός Στρατηγός Κάρστεν Μπρέγερ, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ( Bundeswehr), συναντήθηκε με τον Στρατηγό Βίεσλαβ Κουκούτα, Αρχηγό του Πολωνικού Γενικού Επιτελείου.

Ενώ η πολωνική πλευρά τόνισε τις συζητήσεις για την ενίσχυση της ανατολικής άμυνας του ΝΑΤΟ, η γερμανική το πήγε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι η Γερμανία θα αναλάβει την ευθύνη για την περιοχή.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε ανησυχία στην Πολωνία, με πολιτικά πρόσωπα να αμφισβητούν πώς μια χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση του δικού της στρατού θα μπορούσε ξαφνικά να αναλάβει την ευθύνη για την Πολωνία, ένα έθνος που έχει επενδύσει πολλά στην άμυνά του τα τελευταία δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ το ζήτημα υποχώρησε για λίγο, επανήλθε όταν ο Γερμανός Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γιαν Κρίστιαν Κάακ, έκανε νέες δηλώσεις σχετικά με τις προθέσεις της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Άπω Ανατολή από δύο πλοία του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποστολή τη συμβολική διάβαση του στενού της Ταϊβάν για την υποστήριξη των προσπαθειών των συμμάχων ενάντια στην επιθετική στάση της Κίνας, ο Κάακ μίλησε στους The Japan Times.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε, ο Γερμανός Αντιναύαρχος εξέθεσε τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία, αλλά αποκάλυψε και σχέδια για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Τόνισε με υπερηφάνεια την ουσιαστική ναυτική παρουσία της Γερμανίας στη Βαλτική και την «εξαιρετική περιφερειακή εμπειρία, και τις εκτεταμένες ικανότητες αναγνώρισης που καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή πάνω και κάτω από το νερό».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη και έχουμε επισημάνει στο ΝΑΤΟ την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε περιφερειακή διοίκηση και έλεγχο στη Βαλτική Θάλασσα.

Παρέχουμε την απαραίτητη δομή διοίκησης και ελέγχου μέσω του περιφερειακού μας αρχηγείου στο Ρόστοκ, το οποίο λειτουργεί ως το διεθνές ναυτικό μας κέντρο διοίκησης», αποκάλυψε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελείται επί του παρόντος από πάνω από 16.000 άτομα προσωπικό και, από το 2015, περιλαμβάνει 11 φρεγάτες, 5 κορβέτες, 6 υποβρύχια, 12 ναρκοθηρικά πλοία, 11 πλοία εφοδιασμού και 3 σκάφη αναγνώρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανία ετοιμάζει στρατιωτική βάση στην Λιθουανία

Η Γερμανία θα αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στη νέα εγκατάσταση στη Λιθουανία ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Δύσης να στηρίξει την άμυνα της χώρας της Βαλτικής, αναφέρει ΜΜΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνέκρινε την απόφαση αποστολής στρατιωτών στη Λιθουανία με την απόσπαση συμμαχικών δυνάμεων στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Λιθουανία ξεκίνησε την κατασκευή της βάσης στις 19 Αυγούστου και η βάση πρόκειται να είναι έτοιμη για μετακίνηση των Γερμανών στρατιωτών  στα τέλη του 2027.

Η Λιθουανία μόλις ξεκίνησε το μεγαλύτερο στρατιωτικό της έργο στο Ρουντνικάι, κατασκευάζοντας μια βάση για να στεγάσει το 80% της γερμανικής Ταξιαρχίας.Η βάση θα κατασκευαστεί σε 3 χρόνια.

Η κίνηση για τη δημιουργία της γερμανικής βάσης στη Λιθουανία ήρθε στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον υπουργό  Άμυνας της Λιθουανίας, Ραϊμούντας Βάικσνορας, η κίνηση για τη δημιουργία της βάσης που θα στεγάζει Γερμανούς στρατιώτες, είχε σχεδιαστεί για να αμβλύνει την ανησυχία του λιθουανικού κοινού και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα.

«Η ταξιαρχία θα λειτουργήσει ως καθησυχαστικό μέτρο για τον πληθυσμό μας και ως αποτρεπτικό, για να απωθήσει τους Ρώσους μακριά μας», είπε ο ίδιος.

Η βάση βρίσκεται στο Ρουντνικάι, κοντά στο Βίλνιους, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία και θα φιλοξενήσει έως και 4.000 Γερμανούς στρατιώτες.

Η βάση θα διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συντήρησης αρμάτων μάχης και άλλου εξοπλισμού, καθώς και πεδία βολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλοι 1.000 Γερμανοί στρατιώτες πρόκειται επίσης να σταθμεύσουν σε άλλα μέρη της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίγκριντ Σιμόνιτε τόνισε ότι η βάση δεν αποτελεί απειλή, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της χώρας θα αντιμετώπιζε αντίσταση.

«Δεν απειλούμε, απλώς φροντίζουμε ότι, αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις μας, θα χάσει την επιθυμία να το κάνει», ανέφερε η ίδια.

Πέρυσι, η Γερμανία δεσμεύτηκε να αναπτύξει στρατεύματα στο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύει με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η δέσμευση προς τη Λιθουανία έρχεται σε αντίθεση με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...