Σε μία εξέλιξη αν μη τι άλλο ειρωνική, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου το τελευταίο διάστημα.
Κάνουμε τους Ρώσους Πλούσιος ή Όχι;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα, αν και θεωρητικά η Γηραιά Ήπειρος στόχο έχει να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε άνοδος στις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η Μόσχα τεράστιες εισφορές από τις πωλήσεις του.
Όπως όλα δείχνουν το τεράστιο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «γονατίσει» η ρωσική ενεργειακή βιομηχανία σταδιακά καταρρέει. Αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πράγματι έχουν εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έκαναν και το ίδιο με το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό το ρωσικό ενεργειακό προϊόν συνεχίζει να ρέει άφθονο στην ήπειρό μας, με τις μεταφορές να γίνονται κυρίως μέσω διασυνοριακών αγωγών.
Κορυφαίες σε αυτήν την νέα τάση της αγοράς είναι οι γαλλικές εταιρείες, οι οποίες αγόρασαν περισσότερο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από κάθε άλλο ευρωπαϊκό έθνος. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύτηκε 7% περισσότερο αέριο από την Μόσχα φέτος συγκριτικά με πέρυσι.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους φοβούμενοι μία καταστροφική ενεργειακή κρίση, χειρότερη από αυτήν που βίωσε η ήπειρός μας τους πρώτους μήνες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το 2022. Εάν η Ευρώπη σταματούσε να αγοράζει ρωσικό αέριο, τότε οι τιμές που θα πλήρωναν οι καταναλωτές θα εκτοξευόντουσαν στα ύψη και κατ' επέκταση οι συνέπειες θα ήταν εφιαλτικές.
Ενδιαφέρον προκαλεί το παράδειγμα της Γαλλίας που προαναφέραμε, μιας και οι εταιρείες του Παρισιού όχι μόνο αύξησαν τις ρωσικές εισαγωγές αερίου LNG αλλά ταυτόχρονα φέτος μείωσαν τις εισαγωγές αερίου από άλλους προμηθευτές, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Καμερούν, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία. Ουσιαστικά άρα αντικατέστησαν το αμερικανικό και το αφρικανικό αέριο με ρωσικό την φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι γαλλικές εταιρείες εισήγαγαν περίπου 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG το πρώτο μισό του 2024, δηλαδή ποσότητα διπλάσια από την ποσότητα που εισήγαγαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Στην συνέχεια της λίστας, οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί προμηθευτές ρωσικού αερίου είναι η Ισπανία και το Βέλγιο, οι οποίοι αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 1% αλλά μείωσαν τις εισαγωγές από άλλους προμηθευτές κατά 16%.