Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται φωτιά στην Μεσόγειο-Σε πολεμική ετοιμότητα τα υποβρύχια των Ρώσων έναντι Γερμανών Ιταλών Βρετανών και Αμερικανών

Σύναξη υποβρυχίων έχουμε κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πληροφορίες και οπτικό υλικό παρουσιάζουν  συνεχείς μετακινήσεις ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο πόλεμος Ισραήλ Λιβάνου και η προοπτική εμπλοκής των Ιρανών στην περιοχή,  εμπλέκουν πιθανόν και το ΝΑΤΟ, με αποστολή υποβρυχίων στην ευρύτερη, κάτι που σίγουρα δεν είναι τυχαίο και ούτε αφορά μόνο καθαρά  ναυτικές ασκήσεις.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα προβεί σε πολεμική δοκιμή όλων των πυραύλων που διαθέτει στο Ιόνιο Πέλαγος  

Πρόσφατα, ο υδρογραφικός σταθμός της Κέρκυρας προχώρησε στην έκδοση των ΝAVTEX KA38 και ΚΑ39 για βολές κατευθυνόμενων βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού ενώ για αντίστοιχη ενέργεια στην ίδια περιοχή από την Πολεμική Αεροπορία εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ A2184/24.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως η άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά σίγουρα η συγκυρία είναι άκρως σημαντική στην καυτή πλέον περιοχή μας.

Η άσκηση αυτή θα λάβει χώρα το χρονικό διάστημα 1ης και 4ης Ιουλίου στο Ιόνιο Πέλαγος, σε δύο μεγάλες περιοχές που δεσμεύτηκαν για αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα γίνει γενική δοκιμή και αξιολόγηση όλων των πυραυλικών συστημάτων που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό ενώ και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει σε βολή κατευθυνόμενου πυραύλου AGM 65G Maverick που μέσα στις παραμέτρους του και η χρήση του κατά μονάδων επιφανείας.

Στο παιχνίδι εμπλέκονται και οι Ρώσοι που “ φορτώνουν” την βάση της Ταρτούς στην Συρία      

Αρκετά ρωσικά Πολεμικά σκάφη της ειδικής ομάδας Μεσογείου παρατηρήθηκαν οπτικά να αγκυροβολούν στο λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας προχθές.

Αυτά τα σκάφη αναγνωρίστηκαν ως το καταδρομικό Varyag κλάσης Slava, το υποβρύχιο Ufa κλάσης Improved Kilo, η κορβέτα κλάσης Steregushchy Merkury, το κλάσης Altay, σκάφος υποστηρίξεως oiler Kola και το σκάφος υλικοτεχνικής υποστήριξης Admiral Paromov.

Παρόν είναι επίσης το ρυμουλκό διάσωσης Alatau από τον Στόλο του Ειρηνικού που εισήλθε στην Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα στις 12 Ιουνίου 2024.

Άγγλοι Γερμανοί και Ιταλοί παίρνουν θέσεις στην Μεσόγειο

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία του βρετανικού υποβρυχίου HMS Triumph που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ με άγνωστη ροτα.

Το επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Todaro (Τύπος 212Α) του Ιταλικού Ναυτικού και το υποβρύχιο του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού τύπου 212Α, εισήλθαν στην προβλήτα Mar Piccolo, στη ναυτική βάση του Τάραντα, φορτωμένα με όλα τα πυρομαχικά τους.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο

Κοντά στις ακτές της Λεμεσού έχει καταπλεύσει το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Georgia, το οποίο έχει αποστολή την διαφύλαξη του Ισραήλ στην επικείμενη επίθεση κατά του Νότιου Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους Κρουζ ευρίσκεται έξω από το λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό.

Το υποβρύχιο μαζί με ένα ακόμη, και την ομάδα μάχης του  αεροπλανοφόρου USS Eisenhower αποτελούν την αμερικανική αρμάδα που φροντίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου μέσω βάσεων φυσικά.

Άλλωστε κυρίως οι απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον των βρετανικών βάσεων της Βρετανίας, και δευτερευόντως αλλά και του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενεργοποίησαν τόσο άμεσα τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας όμως την οργή του Ερντογάν που βλέπει την τεράστια γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

 Η Χεζμπολάχ στοχεύει στην Α.Μεσόγειο και βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Κύπριο δημοσιογράφο Γιάννο Χαραλαμπίδη και την Σημερινή, παρουσιάζεται χάρτης, που αποτυπώνει τα βεληνεκή των πυραύλων και των drones ρωσικής και ιρανικής ταυτότητας, που διαθέτει η Χεζμπολάχ.

"Οι ρωσικοί πύραυλοι “Zelzal” με βεληνεκές 210 χιλιόμετρα και οι ρωσικοί και ιρανικοί, Yakhot και Fateh, 300 χιλιόμετρα καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις στην Μεσόγειο.

Υπάρχουν και τα ιρανικής κατασκευής drones Hessar-Karrar, με ακτίνα δράσης τα 500 χιλιόμετρα.

“Η Κύπρος ( σε περίπτωση επίθεσης από την Χεζμπολάχ) θα πρέπει να ζητήσει τον εξοπλισμό της από κράτη μέλη της ΕΕ, κατά το πρότυπο της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του δικαιώματος της αυτοάμυνας (άρθρο 51 του χάρτη του ΟΗΕ), διότι, σύμφωνα με τις απειλές της Χεζμπολάχ και της Τουρκίας, αποτελεί εν δυνάμει στόχο τους”, δηλώνει ο Κύπριος δημοσιογράφος.

Ποια είναι η εκτίμηση για την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης με την βοήθεια του Ιράν κατά των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλες αυτές οι κινήσεις αφορούν τους κινδύνους που θα απορρεύσουν από την επίθεση της Χεζμπολάχ, με πιθανή εμπλοκή του Ιράν, πιθανόν κατά των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, κατά ισραηλινών πόλεων, των πλωτών βάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων του Ισραήλ, και κατά της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος, ενώ χιλιάδες μαχητές των ιρανικών πολιτοφυλακών ετοιμάζονται να εμπλακούν, ακόμα και σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Ισραηλινών στο Νότιο Λίβανο.   

Τι προβλέπει το δόγμα του ΝΑΤΟ για εμπλοκή εκτός επικράτειας της συμμαχίας

 

Το δόγμα του ΝΑΤΟ επιτρέπει την ανάπτυξη δυνάμεων εκτός της επικράτειας της συμμαχίας, εάν απειλείται η παροχή πόρων, ως μέρος της ευρύτερης αποστολής για τη διασφάλιση της ασφάλειας των κρατών μελών.

Αυτό σημαίνει ότι τους επιτρέπεται να επέμβουν οπουδήποτε για να προστατεύσουν κάτι που δεν τους ανήκει.

Μια ξεκάθαρη πηγή που περιγράφει το δόγμα του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την προστασία των γραμμών εφοδιασμού και των πόρων εκτός της επικράτειας των κρατών μελών είναι η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ του 2010.

Αυτό το έγγραφο υπογραμμίζει τον διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 11, 2001.

Η Στρατηγική Αντίληψη του 2010, επίσημα γνωστή ως «Ενεργή Εμπλοκή, Σύγχρονη Άμυνα», περιγράφει τα ευρύτερα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ανταποκρίνεται σε απειλές που μπορεί να προκύψουν εκτός της επικράτειας της συμμαχίας.

Τονίζει επίσης τη σημασία του ενεργειακού εφοδιασμού και άλλων κρίσιμων πόρων.

Ένα απόσπασμα από τη Στρατηγική Αντίληψη του 2010:

1. Παράγραφος 19: "Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθούν περισσότερο από την εισαγόμενη ενέργεια και μεγάλο μέρος των ενεργειακών προμηθειών του κόσμου είναι πιθανό να συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λίγες περιοχές.

Κατά συνέπεια, οι προμήθειες ενέργειας και οι περιοχές διέλευσης τους θα έχουν αναπτυσσόμενη στρατηγική σημασία

2. Παράγραφος 20: «Οι Σύμμαχοι θα δεσμευτούν ενεργά για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, μέσω της εταιρικής σχέσης με τις σχετικές χώρες και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Θα διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που είναι αναγκαίες για να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής για την ασφάλεια και την ασφάλεια των τους πληθυσμούς μας».

Αυτές οι παράγραφοι διευκρινίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να λάβει μέτρα για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού και άλλων κρίσιμων πόρων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιχειρήσεις εκτός της παραδοσιακής περιοχής του ΝΑΤΟ.

Η πλήρης Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ για το 2010 είναι διαθέσιμη στον επίσημο ιστότοπο του ΝΑΤΟ και παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των στρατηγικών στόχων και του διευρυμένου ρόλου της συμμαχίας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF