άρμα χωρίς πυργίσκο
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία το μεγαλύτερο νεκροταφείο Leopard και Abrams-Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προστατεύσει τα άρματά της;

Το ερώτημα «τελείωσε η εποχή στον σύγχρονο πόλεμο που τα άρματα μάχης κυριαρχούσαν στο πεδίο της μάχης» ενδιαφέρει όλο και περισσότερους στρατιωτικούς ειδικούς και φυσικά απασχολεί πολύ τα επιτελεία στρατού σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σίγουροι πως και οι Έλληνες επιτελείς σκέφτονται την επόμενη ημέρα στην ιστορία του άρματος μάχης, ειδικά δεδομένης της δημοφιλίας των drones. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Διδάγματα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου

Κανείς δεν ξύπνησε μία ημέρα και είπε «ας δώσουμε ένα τέλος στα άρματα μάχης και ας επιλέξουμε άλλες πλατφόρμες». Τα άρματα μάχης ξεκίνησαν να αμφισβητούνται κατά την διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, εξαιτίας των τεράστιων απωλειών. Το ουκρανικό πεδίο μάχης έγινε νεκροταφείων αμερικανικών Abrams, γερμανικών Leopard και βρετανικών Challenger. Αυτά είναι στην πραγματικότητα τα καλύτερα κύρια άρματα μάχης όλου του ΝΑΤΟ και κάποια από τα ισχυρότερα στον κόσμο.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη αναφορά της ρωσικής The Moscow Times, η Ρωσία έχει χάσει 2.006 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Οπότε φαίνεται πως το πρόβλημα δεν συναντάται μόνο στα άρματα μάχης, αλλά και σε άλλα τεθωρακισμένα. Όσο πιο βαρύ και ογκώδες είναι ένα άρμα, τόσο πιο ευάλωτο είναι στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Όσον αφορά τα άρματα μάχης, κάποιοι προτείνουν πως η Μόσχα έχασε περισσότερα από 2.900 οχήματα, αν και το Κίεβο επιμένει στα 7.000 οχήματα.

Οπότε τόσο το ουκρανικό όσο και το ρωσικό στρατόπεδο χάνουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με το «τσουβάλι» στο πεδίο της μάχης. Το Κίεβο έχασε 140 άρματα μάχης νατοϊκής προέλευσης, 30 από τα οποία είναι γερμανικά άρματα τύπου Leopard.

Οι στρατιωτικές βιομηχανίες ανά τον κόσμο αναπτύσσουν αντίμετρα για να προστατεύσουν τα άρματα από εχθρικά drones ή αντιαρματικά βλήματα, ωστόσο κανένας εξοπλισμός δεν εγγυάται ικανοποιητική προστασία. Έχουμε παρατηρήσει άρματα με σιδερένια μεταλλικά πλέγματα, όπως και άρματα με ηλεκτρονικά συστήματα για να διαταράσσουν την λειτουργία των drones. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζήτημα είναι όμως πως οι απειλές για τα άρματα μάχης συνεχώς πληθαίνουν, το ίδιο και τα αντίμετρα προστασίας τους. Θα λέγαμε ότι ο ελληνικός στρατός πρέπει να κάνει βήματα στην ενίσχυση της θωράκισης των αρμάτων μάχης του, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν είναι βέβαιο ποια τέτοια βήματα πρέπει να κάνει. Οι Αμερικανοί για παράδειγμα έχουν μείνει στάσιμοι σε αυτό το ζήτημα και απλά αναμένουν να δούνε τι άλλα διδάγματα θα τους προσφέρουν οι μάχες στην Ουκρανία.

Είναι σίγουρο όμως πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γίνουν τα άρματα μάχης λιγότερο ευάλωτα στον σύγχρονο πόλεμο αλλιώς η εποχή τους θα εκλείψει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ