Καθώς όλο και περισσότερες χώρες ενίσχυαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, γινόταν όλο και πιο οφθαλμοφανές ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε έναν έμπιστο φίλο - τον Σι Τζινπίνγκ.
Ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος εβδομάδες πριν από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία είχε δηλώσει ότι είχε μια «απεριόριστη» συνεργασία με τη Ρωσία, έτσι καταδίκασε τις κυρώσεις και συνέχισε να ενισχύει τους δεσμούς με τον Πούτιν.
Την Πέμπτη, ο Σι υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στην Κίνα για μια διήμερη κρατική επίσκεψη - είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος έφερε τους δύο ηγέτες και τις οικονομίες τους πιο κοντά - το εμπόριο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, καθώς η Ρωσία αύξησε τις εισαγωγές βασικών αγαθών από την Κίνα και οι Κινέζοι αγοραστές επωφελήθηκαν από φθηνά ρωσικά καύσιμα, όπως γράφει το CNN.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι ορισμένες κινεζικές εξαγωγές επιτρέπουν στη Ρωσία να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική βάση που τροφοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Η Κίνα έχει δικαιολογήσει την εμπορική της σχέση με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μέρος των κανονικών διμερών σχέσεων.
Υποστηρίζει επίσης ότι διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο και δεν παίζει κανέναν άλλο ρόλο από την αναζήτηση της ειρήνης.
Οι κυρώσεις έχουν φέρει πιο κοντά τις οικονομίες της Κίνας και της Ρωσίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και σύμμαχοι σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων με στόχο ρωσικές οντότητες και τη ροή αγαθών από και προς τη χώρα. Παρά τις προσπάθειες απομόνωσης της κυβέρνησης του Πούτιν και περικοπής των πολεμικών οικονομικών της, η οικονομία της Ρωσίας ξεπέρασε τις προσδοκίες και αναπτύχθηκε κατά 3,6% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει ριζική αλλαγή στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας και η Κίνα έχει γίνει βασικός εταίρος, έτσι οι εμπορικές τους σχέσεις έχουν ενταθεί και διευρυνθεί. Οι δύο χώρες έφτασαν πέρυσι σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τον στόχο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έτσι, η Κίνα έχει γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν πέρυσι. Ενώ η ΕΕ έχει περιορίσει τις αγορές ρωσικών καυσίμων και έχει περιορίσει τις εξαγωγές που κυμαίνονται από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έως εξοπλισμό μεταφοράς, η Κίνα έχει διατηρήσει τις εξαγωγές της σε βιομηχανικά και εμπορικά αγαθά, όπως οχήματα, αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία Η Ρωσία έχει γίνει επίσης ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με επίσημα κινεζικά εμπορικά στοιχεία.
Η Κίνα δεν είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται την ανάγκη της Ρωσίας να βρει νέες αγορές για τα καύσιμα της. Η Ινδία είναι επίσης μεταξύ των αγοραστών, αυξάνοντας τις εισαγωγές μετά τον πόλεμο. Η εντατικοποίηση του εμπορίου εν καιρώ πολέμου και οι αυξημένες αγορές πετρελαίου οδήγησαν στη Δύση κριτική στην Κίνα ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας.
Οι δυτικές κυβερνήσεις και οι ανεξάρτητοι αναλυτές έχουν ανησυχούν ότι οι εισαγωγές που γίνονται περιλαμβάνουν επίσης αγαθά με πιθανή στρατιωτική εφαρμογή. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέκριναν την Κίνα για την ουσιαστική υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω εξαγωγών όπως ημιαγωγών, υλικών και μηχανημάτων που λένε ότι επιτρέπουν στη Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή αρμάτων μάχης, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Σε μια επίσκεψη στο Πεκίνο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τους Κινέζους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Πεκίνο δεν ενεργήσει για να σταματήσει τη ροή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της E.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πίεσαν τον Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.
Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των εξαγωγών στη Ρωσία αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο».
Το Πεκίνο είχε προηγουμένως επικρίνει τις ΗΠΑ για «αβάσιμες κατηγορίες» για τις «κανονικές εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Η φιλία υψηλού επιπέδου μεταξύ Πούτιν και Σι
Η σχέση μεταξύ Σι και Πούτιν φάνηκε επίσης να ενισχύεται καθώς και οι δύο ηγέτες εδραίωσαν την εξουσία τους. Ο πόλεμος δεν άλλαξε αυτή τη δυναμική. Τα ταξίδια του Πούτιν στο εξωτερικό έχουν μειωθεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, αλλά αυτό το ταξίδι σηματοδοτεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα μετά την εισβολή και την τέταρτη πρόσωπο με πρόσωπο σε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε.
Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας είναι το πρώτο συμβολικό διεθνές ταξίδι του Πούτιν από την έναρξη της πέμπτης θητείας του. Είναι μια επίσκεψη που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την επίσκεψη του Σι στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2023, όταν ήταν το πρώτο ταξίδι του Κινέζου ηγέτη στο εξωτερικό μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του ως προέδρου.