Το Mig-41 θα γίνει το πρώτο αεροσκάφος 6ης γενιάς στον κόσμο, λένε οι Ρώσοι.Το πολλά υποσχόμενο αεροπορικό συγκρότημα PAK DP θα αντικαταστήσει το MiG-31.
Σύμφωνα με άρθρο "πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει τον σχεδιασμό ενός αεροσκάφους έκτης γενιάς, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, ακόμη και η Τουρκία, αλλά η Ρωσία ξεπερνά όλες τις προσδοκίες.
Η ρωσική αεροπορική βιομηχανία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένα.
Επί του παρόντος, μόνο ένας πολύ περιορισμένος κύκλος ατόμων γνωρίζει τις τελικές παραμέτρους του αεροσκάφους MiG-41, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Advanced Long-Range Interception Aviation Complex».
Ωστόσο, είναι ήδη σαφές σήμερα ότι τα τακτικά, τεχνικά και πτητικά χαρακτηριστικά του, θα καθορίσουν εάν το νέο μαχητικό θα ανήκει σε αυτήν ακριβώς την αποκαλούμενη έκτη γενιά.
Παρά το γεγονός ότι συνθήματα όπως «να προλάβουμε και να προσπεράσουμε», παρέμειναν στο ένδοξο σοβιετικό παρελθόν, η δημιουργία από την Ρωσία του πρώτου αναχαιτιστικού μαχητικού 6ης γενιάς στον κόσμο, είναι κάτι παραπάνω από συμβολική.
Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο όρος "αναχαιτιστικό" σε σχέση με αυτό το εναέριο οπλικό σύστημα δεν αντικατοπτρίζει το πλήρες εύρος της λειτουργικότητάς του.
Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη αεροπορική πλατφόρμα, που δημιουργείται για να λειτουργεί με ταχύτητες άνω των 4 Mach (4896 km/h), που στην πραγματικότητα αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά ενός βαλλιστικού πυραύλου, ακόμη και σε υψόμετρα που συνορεύουν με το διάστημα.
Ένα τέτοιο αεροσκάφος, έχει όλες τις πιθανότητες να γίνει το πρωτότοκο της έκτης γενιάς, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις βάσεις που δημιούργησε ο προκάτοχός του, το MiG-31.
Το MiG-31, παρά την αρκετά αξιοσέβαστη ηλικία του (η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1975), εξακολουθεί να κατέχει μια τιμητική θέση στο TOP 5 των «άμεσων και προφανών απειλών», για τις Πολεμικές Αεροπορίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Το καθυστερημένο πρόγραμμα American Next-Generation Air Dominance παρέχει στην JSC Russian Aircraft Corporation MiG μια εξαιρετική ευκαιρία να πάρει και να διατηρήσει την ηγετική θέση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποια είναι τα σχέδια της Μόσχας για αυτό το αεροσκάφος
Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής εταιρείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα αμετάβλητα σχέδια, την πλήρη πρόοδο των εργασιών και την πρώτη πτήση του MiG-41, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025.
Το υπάρχον χρονικό χάσμα μεταξύ των σταδίων υλοποίησης του προγράμματος PAK DP, εξηγήθηκε από την ανάγκη παρακολούθησης των τεχνολογικών κύκλων κατά την εργασία με καινοτόμα υλικά αεροσκαφών, που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροσκάφους σε ακραίες συνθήκες.
Ένα προφανές πλεονέκτημα για τους δημιουργούς του νέου αεροσκάφους θα είναι η ενσωμάτωση επιτυχημένων τεχνολογικών εξελίξεων κατά την εφαρμογή του υπερηχητικού προγράμματος.
Οι προσπάθειες του αμερικανικού Πενταγώνου σε αυτό το θέμα, με το υπερεκτιμημένο στρατηγικό βομβαρδιστικό B-21 «Raider» ως αεροσκάφος έκτης γενιάς, δεν βρήκαν κατανόηση ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Απλώς ( οι ΗΠΑ) δεν καταλαβαίνουν πώς η αργή (μέγιστη ταχύτητα λίγο πάνω από 1000 km/h), το καθόλου μεγάλο υψόμετρο ( το μέγιστο ύψος δεν υπερβαίνει τα 11 km), δεν διαφέρει από το F-22 «Raptor», ή το πρακτικά απόλεμο F-35 «Lightning II».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, “το ρωσικό αεροσκάφος που υπακούει στο σχέδιο «Advanced Long-Range Interception Aviation Complex», έχει μετακινηθεί αθόρυβα από την κατηγορία των «μη πραγματοποιήσιμων σχεδίων» και «υπερβολικών φαντασιώσεων», στα « δαπανηρά και δύσκολα στην εφαρμογή προγράμματα με ασαφή προοπτική».
Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση του ρωσικού προγράμματος PAK DP, όπως και τα περισσότερα ρωσικά αεροπορικά προγράμματα, είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστούν από τους μη μυημένους λόγω του υψηλού επιπέδου μυστικότητας των εμπλεκομένων .
Η ανάλυση των πληροφοριών που προέρχονται από την εταιρεία, μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι το επόμενο έτος το MiG-41 θα κάνει την πρώτη του πτήση και μάλιστα με επιτυχία.
Και αν η προθεσμία που ανακοινώθηκε προηγουμένως για την υιοθέτησή του σε υπηρεσία από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία (2028) εγείρει εύλογες αμφιβολίες, τότε μια ημερομηνία όπως οι αρχές του 2030 μας φαίνεται πιο ρεαλιστική.
Υπάρχουν έντονες εικασίες μεταξύ των Ρώσων ειδικών, ότι μία από τις βασικές λειτουργίες του πολλά υποσχόμενου ρωσικού αεροσκάφους-αναχαίτισης μεγάλης εμβέλειας, θα είναι η εξουδετέρωση των δυτικών υπερηχητικών όπλων.
Στο αεροσκάφος MiG-41 σχεδιάζεται να τοποθετηθεί το πυραυλικό σύστημα MFRK DP, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει ταυτόχρονα πολλά κατευθυνόμενα υποπυρομαχικά, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αναχαίτισης πυραύλων που θα πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες.
Ως τέτοια πυρομαχικά, εξειδικευμένοι Ρώσοι ειδικοί, τοποθετούν τον πολλά υποσχόμενο κατευθυνόμενο πύραυλο αέρος-αέρος K-77M.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι το νέο ρωσικό μαχητικό MiG-41 θα έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους αέρος-εδάφους ή αντιδορυφορικά συστήματα λέιζερ.
Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που το MiG-41 έλαβε το ανεπίσημο ψευδώνυμο «διαστημικό αεροσκάφος».
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τον πρώην στρατάρχη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας Anil Chopra, το «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» αναπτύσσεται ενεργά από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, και είναι ικανό να αλλάξει ριζικά τις τακτικές των πολεμικών επιχειρήσεων στον αέρα, επεκτείνοντας σημαντικά τον κατάλογο των στόχων", καταλήγει το ίδιο, αναμένοντας να δούμε το αεροσκάφος αυτό να κάνει την εμφάνιση του στο μέλλον.
Η ουσία είναι ότι η Ρωσία θα παραλάβει ένα αεροσκάφος στο μέλλον, που θα πληροί όλες τις απαιτήσεις των αεροσκαφών έκτης γενιάς: με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα, ευρύ πολυφασματικό δυναμικό καμουφλάζ , στροβιλοκινητήρες, υπερηχητικά όπλα στο οπλοστάσιο και δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών μάχης στα όρια με το διάστημα.