Στις 20 Απριλίου φέτος το υπουργείο άμυνας της Λιθουανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ένα επιθετικό αεροσκάφος L-39ZA Albatros. Αυτό επιβεβαιώνει και έγκριτο ουκρανικό μέσο.
Πριν λίγες ώρες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που δείχνουν την άφιξη του αεροσκάφους στην Ουκρανία.
Έφτασε Ήδη
Η απόφαση της Λιθουανίας να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό με ένα τέτοιο οπλικό σύστημα έγινε μία περίοδο που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τα στρατεύματα του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Η αποστολή αποτέλεσε επίσης την πρώτη φορά που η βαλτική χώρα μεταφέρει τέτοιους είδους εξοπλισμό στο Κίεβο.
Το L-39ZA Albatros είναι ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να αναλάβει στο πεδίο της μάχης και τον ρόλο ενός επιθετικού αεροσκάφους με περιορισμένες όμως δυνατότητες. Βάση του L-39ZA αποτέλεσε το L-39C. Το L-39ZA μπορεί να μεταφέρει έως και 1.100 κιλά όπλων τοποθετημένα σε τέσσερεις διαφορετικές βάσεις πάνω στις πτέρυγές του. Σε αυτές τις βάσει όπλων μπορούν να εγκατασταθούν ατρακτίδια εκτόξευσης μη κατευθυνόμενων ρουκετών ή βόμβες.
Επιπρόσθετα, ο οπλισμός ενός αεροσκάφους L-39ZA Albatros περιλαμβάνει ένα πυροβόλο GSh-23L διπλής κάννης, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση σε αεροσκάφη. Κάθε ένα τέτοιο πυροβόλο όπλο εξοπλίζεται με έως και 150 βλήματα.
Σύμφωνα με δεδομένα του 2023, μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν σήμερα αυτόν τον τύπο αεροσκάφους: η Σλοβακία που διαθέτει σε ενεργό υπηρεσία δύο μονάδες και η Βουλγαρία που έχει στην κατοχή της 6 μονάδες. Να προσθέσουμε βέβαια πως η Σλοβακία λέγεται πως έχει αποθηκευμένο ένα αεροσκάφος L-39ZA, ενώ η Βουλγαρία σήμερα εκσυγχρονίζει και τις 6 μονάδες της. Άλλα δεδομένα υποστηρίζουν πως η Λιθουανία διέθετε και αυτή μία μονάδα L-39ZA Albatros αποθηκευμένη σε υποδομές της πολεμικής της αεροπορίας. Αυτή είναι η μονάδα που μετέφερε στην ουκρανική πολεμική αεροπορία, με εξοπλισμό που δεν γνωρίζουμε όμως αυτήν την στιγμή.
Το πρώτο L-39 πέταξε για πρώτη φορά το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, όπου και παράγονταν. Αν και η έκδοση L-39ZA είναι αρκετά πιο εκσυγχρονισμένη από την βασική εκδοχή του αεροσκάφους και πάλι έχουμε να κάνουμε με μία ξεπερασμένη πλατφόρμα. Τα πρώτα δύο πρωτότυπα αυτής της έκδοσης πέταξαν το έτος 1976, ενώ λέγεται πως παράχθηκαν συνολικά 208 μονάδες.
Οι εξωτερικές βάσεις όπλων του L-39ZA μπορούν να εξοπλιστούν ακόμη και με πυραύλους αέρος-αέρος, όπως τους τύπους K-13 ή R-60. Να τονίσουμε επίσης πως η Ουκρανία διαθέτει ήδη τέτοια αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της, οπότε το προσωπικό της δεν χρειάζεται να λάβει εκπαίδευση.