Τα πράγματα γίνονται ολοένα και περισσότερο ανησυχητικά για την επέκταση του πολέμου από την Ουκρανία στις Βαλτικές χώρες αρχικά, με υπαιτιότητα του Πούτιν, με επίφαση Ρωσικές μειονότητες που υπάρχουν στις εν λόγω χώρες.
Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών Γερμανίας και Πολωνίας εκτιμούν πως είναι μέσα στα σχέδια του Πούτιν η επίθεση στις χώρες της Βαλτικής, λίγα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και αφού εν τω μεταξύ ανασυνταχθεί η Ρωσική πολεμική μηχανή.
Σε αυτό κατατείνει το γεγονός του "επαναπροσανατολισμού" της Ρωσικής βιομηχανίας, για κατασκευή πληθώρας οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών, αλλά και των νικών που καταγράφει εσχάτως ο Ρωσικός στρατός στην Ανατολική Ουκρανία, όπου κατακτά νέα εδάφη.
Οι Γερμανοί αναπτύσσουν σε μόνιμη βάση Ταξιαρχία τους στη Λιθουανία
Τα παραπάνω ανησυχούν ιδιαίτερα το Βερολίνο, το οποίο σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ αποφάσισε "να αναπτύξει σε μόνιμη βάση μια Ταξιαρχία των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Λιθουανια, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"
Σε μια κίνηση που περιγράφεται ως άνευ προηγουμένου από αξιωματούχους, η Γερμανία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας μόνιμης Ταξιαρχίας του στρατού της στη Λιθουανία, σηματοδοτώντας την πρώτη μακροχρόνια εγκατάσταση γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή η σημαντική εξέλιξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και την αποστολή της να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η ανάπτυξη ξεκίνησε με την άφιξη της πρώτης παρτίδας περίπου 5.000 γερμανικών στρατιωτών στη Λιθουανία. Αυτοί οι στρατιώτες θα σταθμεύσουν μόνιμα στη χώρα, μια απόκλιση από την ιστορική απροθυμία της Γερμανίας να σταθμεύσει στρατεύματα στο εξωτερικό για μεγάλες περιόδους.
Αναλογιζόμενοι αυτήν την ιστορική στιγμή, Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της υπεράσπισης του εδάφους της συμμαχίας, απηχώντας τον ρόλο που έπαιξαν οι εταίροι του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η αρχική ανάπτυξη περιλαμβάνει 20 Γερμανούς στρατιώτες που επιφορτίστηκαν να θέσουν τις βάσεις για την άφιξη επιπλέον 150 στρατιωτών αργότερα μέσα στο έτος.
Η χρηματοδότηση τηςΤαξιαρχίας και η στρατηγική σημασία της Λιθουανίας για το ΝΑΤΟ
Η ίδρυση αυτής της νέας Ταξιαρχίας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027, αν και λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση της στέγασης και άλλα έξοδα επιμελητείας για τα στρατεύματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του ανακοινώνοντας σχέδια για διάθεση περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ για την Ταξιαρχία το επόμενο έτος.
Η απόφαση της Γερμανίας να αναπτύξει μια μάχιμη μονάδα στη Λιθουανία έρχεται κατά τη διάρκεια των αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία.
Η Λιθουανία έχει στρατηγική σημασία κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται μεταξύ του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου η Μόσχα διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία, και της συμμάχου της Λευκορωσίας. Η εγγύτητα με αυτές τις περιοχές έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Λιθουανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υπογραμμίζουν την απτή αίσθηση απειλής που αισθάνονται εντός των συνόρων τους.
Η κατάσταση απειλής γίνεται αισθητή όταν βρίσκεστε στο Βίλνιους, μόλις 30 έως 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας ή στα δυτικά, κοντά στο Καλίνινγκραντ. Φυσικά, η αντίληψη της απειλής διαφέρει σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ένας Λιθουανός αξιωματούχος.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για κλιμάκωση της έντασης
Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας στη Λιθουανία, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ σχετικά με τον αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, η Ρωσία παραμένει δύσπιστη και επιφυλακτική για οποιαδήποτε αντιληπτή καταπάτηση στη σφαίρα επιρροής της.
Η ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία αντιπροσωπεύει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ιστορικών, στρατηγικών και γεωπολιτικών παραγόντων.
Για τη Γερμανία, σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από το στρατιωτικό δόγμα της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αντικατοπτρίζοντας έναν πιο διεκδικητικό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, για τη Λιθουανία και τους γείτονές της στη Βαλτική, η παρουσία των γερμανικών δυνάμεων χρησιμεύει ως σύμβολο αλληλεγγύης και προπύργιο έναντι πιθανής επιθετικότητας από τη Ρωσία."
Τα "μαξιλαράκια ασφαλείας" του Πούτιν σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη
Άποψή μας είναι ότι η θεωρία του Πούτιν για "μαξιλαράκια" ασφαλείας σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη, είναι εκείνη που καθιστά λίαν επίφοβες τις εξελίξεις στην Ευρώπη σε σχέση με τη Ρωσία.
Τα πλήγματα σε βάθος εντός της Ρωσικής επικράτειας από τους Ουκρανούς, θα εργαλειοποιηθούν από τον Ρώσο Πρόεδρο εφόσον και όταν έρθει η ώρα των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου.
Επιδίωξη του Πούτιν κατά την εκτίμησή μας στην Ουκρανία, είναι να διατηρήσει το σύνολο των εδαφών που θα έχει κατακτήσει -συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας- μέχρι να τερματιστουν οι εχθροπραξίες κατόπιν συμφωνίας με τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ζελένσκι και παράλληλα πρόβλεψη για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης ανατολικά του Δνείπερου, με την επίφαση ότι θα πρέπει να είναι εκτός βεληνεκούς πυραυλικού πυροβολικού των Ουκρανών η Ρωσική επικράτεια.
Το αυτό θα επιδιώξει να πετύχει με τις Βαλτικές χώρες και τις Φινλανδία-Σουηδία, προκειμένου η Αγία Πετρούπολη να είναι εκτός βεληνεκούς πυραυλικού πυροβολικού τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θερμή σύρραξη με το ΝΑΤΟ.