Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Ουκρανικό UAV Sokol-300 με εμβέλεια 3.300 χλμ απειλεί πλέον 80 Ρωσικές αεροπορικές βάσεις στον Αρκτικό κύκλο- Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν (Βίντεο)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται όχι άδικα ως "πόλεμος των drones", αφού οι εμπόλεμοι κάνουν ευρεία χρήση τους τόσο στην πρώτη γραμμή, όσο και στα μετόπισθεν πλήττοντας όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά  οικονομικούς και έργα υποδομής.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί με την βοήθεια Δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου κατασκευής σύγχρονων drones μεγάλης εμβέλειας, ικανών να πλήξουν Ρωσικούς  στρατηγικούς στόχους σε βάθος.

Το Ουκρανικό UAV Sokol-300 με εμβέλεια 3.300 χλμ απειλεί τις Ρωσικές βάσεις της Αρκτικής

Βουλγαρικό ΜΜΕ αναφέρει ότι "Η Ουκρανία κατασκεύασε UAV Sokol-300 ικανό να επιτεθεί σε ρωσικές βάσεις της Αρκτικής", επισημαίνοντας:

"Ένα νέο πυρομαχικό τέθηκε σε υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Πρόκειται για το πρόσφατα αναπτυγμένο drone μεγάλης εμβέλειας που ονομάζεται Sokol-300. Αυτό το drone είναι ουκρανικής κατασκευής και μοιάζει με το τουρκικό Bayraktar.

Το Sokol-300 έχει μήκος 8,5 μέτρα και με πλήρες άνοιγμα φτερών φτάνει τα 14 μέτρα πλάτος. Το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει αυτό το drone είναι έως και 300 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ύψος λίγο πάνω από τα 9 χιλιόμετρα, έχοντας εμβέλεια 3.300 χλμ.

Η  εμβέλεια του Sokol-300 είναι όντως εντυπωσιακή, αφού εντός  των 3.300 km από τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, βρίσκονται  έως τουλάχιστον 80  Ρωσικές αεροπορικές βάσεις ,εντός του Ρωσικού Αρκτικού Κύκλου στο Μούρμανσκ.

Εκεί, η Μόσχα έχει τοποθετήσει σημαντικό τμήμα των βομβαρδιστικών της, τα οποία συμμετέχουν όλο και περισσότερο σε αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία. Στρατηγικά βομβαρδιστικά όπως τα T-95 και Tu-160 αναπτύσσονται επίσης σε αυτό το τμήμα της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το drone είναι εξοπλισμένο με πυραύλους RK-10, P2-M και RK-2P, ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 10 km. Επιπλέον, το drone μπορεί να φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος μαζί με έναν μικρό σταθμό ραντάρ. Κατά τη σάρωση του εδάφους από ύψος 5 χιλιομέτρων, η ακρίβεια του ραντάρ είναι 30×30 cm. 

Αξίζει να τονιστεί ότι όχι μόνο το βάρος απογείωσης του drone εξαρτάται από τον τύπο του εγκατεστημένου κινητήρα, αλλά και το εύρος πτήσης του. Μια τροποποίηση εξοπλισμένη με τον ουκρανικό κινητήρα AP-450T2 μπορεί να καλύψει απόσταση έως και 1300 km. Από την άλλη, ένα drone που τροφοδοτείται από τον κινητήρα Rotax 914 μπορεί να επεκτείνει την αυτονομία του έως και 3300 km.

 

Οι ομοιότητές του με το  ΤΒ-2 Bayraktar

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ουκρανία παρέλαβε 50 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB2, τα οποία  χρησιμοποιήθηκαν ενεργά από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας το 2022.

Ωστόσο, η ρωσική αεράμυνα κατάφερε να τα εξουδετερώσει, με αποτέλεσμα το Bayraktar-TB2 να απουσιάζει από το πεδίο της μάχης για πάνω από ένα χρόνο τώρα.

Η ομοιότητα μεταξύ Sokol-300 και Bayraktar-TB2 δεν είναι τυχαία. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν να κατασκευάσουν εργοστάσιο παραγωγής Bayraktar στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ειδήσεις υποχώρησαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, η συμφωνία πιθανότατα περιλαμβάνει μεταφορά γνώσης, η οποία μπορεί να συνέβαλε στην ανάπτυξη του Sokol-300.

 

https://youtu.be/BPEYQFobQfM

Το Μούρμανσκ της Ρωσίας δεν είναι πλέον ασφαλές

Το βεληνεκές του Sokol-300 θέτει σε κίνδυνο τα ρωσικά βομβαρδιστικά που αναπτύσσονται στον μακρινό βορρά, την ώρα που όλο και περισσότερο αυτά μετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Ως αποτέλεσμα, η ρωσική αεροπορική βάση "Olenya" που βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα θα μπορούσε να είναι άμεσος στόχος του νέου ουκρανικού drone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στις 7 Φεβρουαρίου εκτελέστηκε από εννέα βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από την "Olenya".

Σε μια συναρπαστική αποκάλυψη, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες από τις 7 Φεβρουαρίου αποκάλυψαν πρόσθετες πληροφορίες. Μαζί με το Tu-95, η Πολεμική Αεροπορία είχε αναπτύξει όχι λιγότερα από οκτώ στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3. 

Είναι δυνατόν το Sokol-300 να χρησιμοποιηθεί για απομακρυσμένες επιχειρήσεις στην Αρκτική;

Όσο «τρελή» κι αν ακούγεται μια  τέτοια ουκρανική απόφαση θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανή.

Πόσα ρωσικά διυλιστήρια ενέργειας έχουν χτυπηθεί από drones τις τελευταίες εβδομάδες; Πόσες αεροπορικές βάσεις των ρωσικών δυνάμεων έχουν στοχοποιηθεί με ακρίβεια από drones; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι , ότι αυτές ήταν πάρα πολλές."

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ