Νέα φάση επιχειρήσεων της Τουρκίας σε Ιράκ και Συρία με το think tank SETA, το μεγαλύτερο και πλέον φιλοκυβερνητικό να αναλύει τους λόγους.
Την ανάλυση υπογράφει ο ερευνητής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη SETA, Can Acun, ο οποίος γράφει συγκεκριμένα: «Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι επισκέψεις του Χακάν Φιντάν στην περιοχή και τελικά τα βήματα που έγιναν στο πεδίο δείχνουν ότι η Τουρκία θα αρχίσει να διεξάγει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πεδίο του Ιράκ και της Συρίας στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ τα θέματα όπως η πιθανότητα υποχώρησης των ΗΠΑ από την περιοχή και τα βήματα που θα γίνουν από παράγοντες όπως η Ρωσία και το Ιράν είναι επίσης αβέβαια, κάτι που φαίνεται να καθορίσει τη σχετική πορεία της Τουρκίας.
Για την Τουρκία, η περιφερειακή δυναμική δείχνει θετικές εξελίξεις. Οι πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις κυρίως με τη διοίκηση της Βαγδάτης, άρχισαν να αποδίδουν για πρώτη φορά αποτελέσματα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Η ιρακινή διοίκηση αναγνώρισε επίσημα την PKK ως απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση επίσης τα μέτρα που πρέπει να γίνουν κατά της PKK στο Ιράκ συζητήθηκαν με τον κοινό μηχανισμό ασφαλείας. Η Τουρκία επιθυμεί την καταπολέμηση της PKK σε συντονισμό τόσο με τη Βαγδάτη όσο και με το Αρμπίλ επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Βαγδάτη θέλει να απαλλαγεί από τη μάστιγα της PKK. Τελικά, η Τουρκία και το Ιράκ έχουν πολύ σοβαρά οικονομικά συμφέροντα που αλληλοσυμπληρώνονται. Μπορεί να προκύψει μια εξίσωση στην οποία ο όγκος του εμπορίου θα αυξηθεί, το πρόβλημα του νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών στο Ιράκ θα αυξηθούν.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα γίνουν πιο συγκεκριμένα βήματα σε σχετικά θέματα. Επιπλέον, το Έργο Αναπτυξιακής Οδού, το οποίο είναι η συμφωνία των μερών για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας γραμμής logistics που θα ξεκινά από τον Περσικό Κόλπο και θα φτάνει στην Τουρκία μέσω της κύριας περιοχής του Ιράκ και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να επενδύουν σε αυτό, είναι μια άλλη εξέλιξη που δείχνει ότι το ζήτημα της PKK πρέπει να τερματιστεί.
Φυσικά, ο ρόλος που θα παίξει το Ιράν εδώ θα είναι επίσης σημαντικός. Εάν το Ιράν το επιθυμεί, μπορεί να βλάψει αυτή τη συνεργασία χρησιμοποιώντας την επιρροή του στη Βαγδάτη και η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να λάβει μονομερή μέτρα κατά της PKK τους επόμενους μήνες αλλά αυτό είναι σαφές ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της Άνκαρα ούτε της Βαγδάτης. Ένα άλλο θέμα για την Τουρκία είναι η Συρία. Εδώ, το ζήτημα εάν τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν ή όχι είναι η κύρια ατζέντα αλλά οι κινήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ κυρίως ο τερματισμός της σύνδεσης Ιράκ-Συρίας της τρομοκρατικής οργάνωσης θα έχουν σοβαρό θετικό αντίκτυπο στο συριακό πεδίο στο πλαίσιο της καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Τα μέλη της PKK γίνονται στόχοι της MİT επίσης στη Συρία. Πρέπει όμως να γίνει σαφές εάν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συρία για μια νέα συνολική στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας».