Το ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με στρατιωτικό εξοπλισμό την Ρωσία ενισχύοντάς την στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας είναι γνωστό.
"Πακτωλό" στρατιωτικού εξοπλισμού έστειλε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία
Εκείνο που ωστόσο δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα ήταν το εύρος αυτής της βοήθειας, για την οποία μας δίνει εκτενείς πληροφορίες Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας πως "Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 7.000 κοντέινερ γεμάτα πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, από πέρυσι, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ της Νότιας Κορέας Shin Won-sik", επισημαίνοντας:
"Ο Shin Won-sik έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στα ανατολικά ύδατα της χώρας.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα ότι έστειλε οβίδες και άλλη στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου – ισχυρισμούς που τόσο η Ρωσία όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί, σύμφωνα με το Sky News.
Ο Σιν είπε ότι η Βόρεια Κορέα βασιζόταν αρχικά σε πλοία, αλλά αύξησε τη χρήση των σιδηροδρόμων της για διασυνοριακές προμήθειες όπλων.
Η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα έχει λάβει πάνω από 9.000 κοντέινερ βοήθειας σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Andrii Kostin δήλωσε ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη εκτοξεύσει τουλάχιστον 24 βαλλιστικούς πυραύλους (πιθανώς, Kn-23/24) βορειοκορεατικής παραγωγής στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, η Defense Express ανέλυσε λεπτομερειακά φωτογραφίες ενός πυραύλου από τη ΛΔΚ που χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει το Χάρκοβο, απόδειξη των βαθύτερων δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.
Η Defense Express ανέφερε επίσης ότι μια ουκρανική μελέτη έδειξε ότι η κεφαλή των βορειοκορεατικών πυραύλων ζυγίζει έως και 1.000 κιλά, αλλά η ακρίβειά τους είναι χαμηλή.
Η Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιεί έως και το 75% των μικροκυκλωμάτων από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων
Ο αριθμός των δυτικών εξαρτημάτων στους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας δείχνει με απόλυτη σαφήνεια την πραγματική αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Η Conflict Armament Research (CAR), η οποία ασχολείται με την έρευνα όπλων, δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την έρευνα των θραυσμάτων του βαλλιστικού πυραύλου που παρήγαγε η ΛΔΚ, με τον οποίο η ρωσική ομοσπονδία έπληξε το Χάρκοβο στις 2 Ιανουαρίου 2024.
Ο τύπος του πυραύλου δεν έχει ακόμη καθοριστεί με βεβαιότητα, σημειώνουν οι ερευνητές, αφού θα μπορούσε επίσης να είναι είτε KN-23 είτε KN-24.
Ο γενικός στόχος της ομάδας έρευνας CAR ήταν να εντοπίσει τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στο σύστημα πλοήγησης του πυραύλου. Το αποτέλεσμα της μελέτης στο σύνολό της μπορεί να θεωρηθεί ως ετυμηγορία για ολόκληρο τον μηχανισμό κυρώσεων που εφαρμόζεται επί του παρόντος σε χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες.
Έτσι, το 75% των 290 μικροκυκλωμάτων που βρέθηκαν στον βορειοκορεατικό πύραυλο φέρουν σήμανση από αμερικανικές εταιρείες. Ένα άλλο 16% προέρχεται από την ΕΕ, και συγκεκριμένα το 11,9% από τη Γερμανία. Η Ασία αντιπροσωπεύει μόνο το 9%, ιδίως η Κίνα - 2%, και η Ιαπωνία - 3,1%.
Ταυτόχρονα, δεν έχουν καταγραφεί μάρκες από εταιρείες από τη Νότια Κορέα.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 75% όλων των μικροκυκλωμάτων κατασκευάστηκαν μεταξύ 2021 και 2023 και ο ίδιος ο πύραυλος, δεδομένων των ημερομηνιών κατασκευής των ηλεκτρονικών, δεν θα μπορούσε να είχε συναρμολογηθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2023.
Οι Διεθνείς κυρώσεις αποδείχθηκαν αδύναμες έναντι της Βορείου Κορέας που βρήκε τρόπους να τις παρακάμψει
Έτσι, η ανάλυση των εξαρτημάτων του βορειοκορεατικού πυραύλου καταδεικνύει πλήρως την απόλυτη αδυναμία των κυρώσεων, καθώς και των υφιστάμενων καθεστώτων μη διάδοσης, που θα πρέπει να εμποδίσουν τη χώρα αυτή να δημιουργήσει βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει κατακτήσει πλήρως τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών μονάδων του πυραύλου, ιδίως του συστήματος πλοήγησης, χρησιμοποιώντας μη στρατιωτικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
«Η παρουσία ενός μεγάλου ποσοστού μη εγχώριων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που παρήχθησαν πρόσφατα σε έναν βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο υποδηλώνει έντονα ότι η χώρα έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο απόκτησης ικανό να παρακάμπτει, χωρίς ανίχνευση, καθεστώτα κυρώσεων που ισχύουν για σχεδόν δύο δεκαετίες », τονίζουν οι ερευνητές.
Επιπλέον, η μελέτη του Conflict Armament Research είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί σε άλλα όπλα της Βόρειας Κορέας - για παράδειγμα, στον πύραυλο Hwasong-17, ο οποίος μπορεί να είναι φορέας πυρηνικών όπλων και με τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μπορεί να υποτεθεί με μεγάλη πιθανότητα ότι όχι λιγότερο μέρος των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αυτού του διηπειρωτικού πυραύλου προέρχεται επίσης από αμερικανικές εταιρείες.
Μιλάμε κυρίως για ηλεκτρονικά εμπορίου, τα οποία δεν εμπίπτουν στους υφιστάμενους μηχανισμούς ελέγχου των εξαγωγών.
Η ποιότητα και η αξιοπιστία τέτοιων συστημάτων καθοδήγησης πυραύλων που συναρμολογούνται στη ΛΔΚ μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, αλλά η ακρίβεια των πυραύλων, ειδικά των πυρηνικών, μπορεί να μην ανησυχεί ελάχιστα το δικτατορικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αλλά θα πρέπει να ανησυχεί όλους εκείνους που μπορεί να χτυπηθούν από τέτοιους αναξιόπιστους πυραύλους με πυρηνική κεφαλή, ιδίως και οι ΗΠΑ..."
Η Ουκρανία "λυγίζει"
Μετά τον "Πακτωλό" στρατιωτικού εξοπλισμού που έστειλε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, σε αναντιστοιχία με το μπλοκάρισμα της βοήθειας 60 δίς $ από τις ΗΠΑ στο κίεβο, είναι εύκολα αντιληπτό γιατί η Ουκρανία έχει αρχίσει να λυγίζει, καταγράφοντας ο Πούτιν τη μια νίκη μετά την άλλη σε τακτικό ευτυχώς για την ώρα επίπεδο.
Ωστόσο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε είναι πολύ πιθανό να καταρεύσει το μέτωπο με τραγικές συνέπειες για την Ουκρανία και τηνΕυρώπη