Ένοπλες Συρράξεις

Θέμα επαναφοράς υποχρεωτικής στράτευσης στα Ευρωπαϊκά κράτη φέρνουν οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε ευκαιρία προκειμένου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να διαπιστώσουν στην πράξη, ότι απαιτείται η ύπαρξη  σχετικής ισσοροπίας μεταξύ ποιότητας και ποσότητας σε έναν σύγχρονο πόλεμο, προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη.

Η  ισορροπία ποιότητας και ποσότητας που πρέπει να υπάρχει σε έναν σύγχρονο πόλεμο

Από μόνη της η  σχετική ποιοτική υπεροχή που έχουν τα Δυτικά οπλικά συστήματα-μέσα που λαμβάνουν οι Ουκρανοί έναντι των αντίστοιχων Ρωσικών , δεν μπορεί να διασφαλίσει τη νίκη, αφού οι Ρώσοι υπετρερούν συντριπτικά σε ποσότητα τόσο σε οπλικά συστηματα-μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό έναντι των Ουκρανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς μάλιστα η πιθανότητα νίκης των Ουκρανών  έναντι των  Ρώσων φαντάζει απίθανη και ο Πούτιν αυξάνει την επιθετικότητά του, χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία έχουν φθάσει σε σημείο να διαβλέπουν ότι οι Ρώσοι δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία, αλλά με ανάπαυλα λίγων χρόνων θα επιτεθούν σε χώρες-περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, όπου φιλοξενούνται "ρωσικές μειονότητες" με τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία) αλλά και την Μολδαβία να βρίσκονται στο "στόχαστρο".

Σε μια τέτοια εξέλιξη οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, Γερμανία-Γαλλία-Μ.Βρετανία θα κληθούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, μαζί με τις ΗΠΑ φυσικά και τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει έναν Ευρωπαϊκό σκεπτικισμό όχι μόνο για την επαύξηση των οικονομικών κονδυλίων για την άμυνα τους, αλλά και για  επαναφορά της υποχρεωτικής  στρατιωτικής θητείας, αφού αυτή πλέον έχει καταργηθεί σε ΗΒ-Γαλλία-Γερμανία , αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λετονός ΥΠΕΞ: "Η Μ.Βρετανία πρέπει να εξετάσει την υποχρεωτική στράτευση"

Σε συνάφεια με τα παραπάνω έρχεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο, "Η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει τη στράτευση για να αποτρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν",το οποίο επισημαίνει :

"Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Krisjanis Karins,  «συστήνει  ανεπιφύλακτα» τη στράτευση βάσει συγκεκριμένου μοντέλου.

Ο Krisjanis Karins ισχυρίστηκε ότι ο μόνος τρόπος άμυνας ενάντια στη Ρωσία ήταν να εξεταστεί ένα μοντέλο «συνολικής άμυνας» που θα περιλάμβανε τη στρατολόγηση πολιτών για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Η προτροπή αυτή  έρχεται αφού ο Στρατηγός Sir Patrick Sanders, επικεφαλής του βρετανικού στρατού, ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν έναν στρατό πολιτών για να πολεμήσει σε  έναν μελλοντικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Θα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα τη στράτευση», είπε ο κ. Karins στην The Sunday Telegraph. «Αναπτύσσουμε και εμπλουτίζουμε ένα σύστημα αυτού που ονομάζουμε συνολική άμυνα που περιλαμβάνει όλα τα μέρη της κοινωνίας των πολιτών».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Βρετανία, μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να προστατευθεί.

Ο κ. Κάρινς πρόσθεσε ότι ήταν «αναπόφευκτο» για τη Βρετανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της.

H αντίδραση του Βρετανού Πρωθυπουργού Σούνακ 

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ζήτησε αυτή την αύξηση, αλλά ο κ. Σουνάκ είπε ότι θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Σαπς έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Βρετανία μετακινείται από τον «μεταπολεμικό κόσμο στον προπολεμικό κόσμο».

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μέγεθος του στρατού από το σημερινό επίπεδο των περίπου 74.000 στρατιωτών πλήρους απασχόλησης, από 102.000 που ήταν  το 2006.

Τον Ιανουάριο, ο Τζέιμς Χίππεϊ είπε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την στράτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν το ΝΑΤΟ πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία , θα ήταν «ανοησία».

Εκτίμηση

Άποψή μας είναι ότι όπως κατέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η νίκη σε  έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας δεν μπορεί να επέλθει μόνο λόγω της ποιοτικής υπεροχής, όταν ο αντίπαλος ποσοτικά υπερέχει συντριπτικά.

Ωστόσο μένει να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, αφού σε περίπτωση νίκης του Τράμπ, μπορεί η κατάσταση με την Ρωσία να εξομαλυνθεί σχετικά, πιέζοντας ο νέος  Αμερικανός Πρόεδρος,  ΕΕ και Ουκρανία να τερματιστεί ο πόλεμος, ικανοποιώντας τις εδαφικές ορέξεις του Πούτιν.

Εφόσον όμως δεν επέλθει  σχετική εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τότε κατά την άποψή μας θέλοντας και μη οι Ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν στην υποχρεωτική στράτευση των πολιτών τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...