Ένοπλες Συρράξεις

Γυρίζει οριστικά την πλάτη στον Πούτιν η Αρμενία-Η "στροφή" της σε ΕΕ-ΝΑΤΟ και οι προσδοκίες της για την ειρήνη

H Αρμενία έπαθε αλλά έμαθε, αφού παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό την στρατιωτική προστασία της Ρωσίας, η παρέμβαση του Πούτιν στον πόλεμο με τους Αζέρους-Τούρκους ήταν μηδενική, με αποτέλεσμα το Γιερεβάν να ηττηθεί και να απωλέσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε στη συνέχεια  τη χάραξη νέας πορείας της  εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας , η οποία αναζήτησε στρατιωτική συνεργασία με ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Η Αρμενία θα υπογράψει νέο έγγραφο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

 Σύμφωνα με Διεθνές Αρμενικό ΜΜΕ, "Η Αρμενία αναπτύσσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζοντας  να  υπογράψει  το σχετικό έγγραφο μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Paruyr Hovhannisyan στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για Θέματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Εθνοσυνέλευσης.

Εάν εφαρμοστεί πλήρως η Συνολική και Ενισχυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ, θα έχουμε όντως το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Επιπλέον, αναπτύσσονται νέες κατευθύνσεις συνεργασίας και νέα προγράμματα, τα οποία προέκυψαν ως αποτέλεσμα διερευνητικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τώρα, παράλληλα με αυτές τις δύο διαδικασίες και την έκφραση της πολιτικής μας προσέγγισης, αναπτύσσεται ένα νέο έγγραφο.

Ορισμένα θέματα σχετικά με αυτό έχουν συζητηθεί στο Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης Αρμενίας-ΕΕ και σε άλλα επίπεδα εργασίας. Αναμένουμε να λάβουμε ένα νέο προσχέδιο τον Μάιο, το οποίο πιθανότατα θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε ο Χοβανισιάν.

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τα "ηνία" σε Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Αρμενία στις 19 Μαρτίου.

«Στις 19 Μαρτίου, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται στο Ερεβάν, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, κ. Vahagn Khachaturyan, και τον πρωθυπουργό, κ. Nikol Pashinyan», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Συμμαχίας.

Από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα επισκεφθεί την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

Στις 17 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα βρεθεί στο Μπακού, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ilham Aliyev. Ο Στόλτενμπεργκ θα έχει συζητήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγό Ζακίρ Χασάνοφ.

Στις 18 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα ταξιδέψει στην Τιφλίδα. Εκεί θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zourabichvili και τον πρωθυπουργό Irakli Kobakhidze.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία πολύ κοντά στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας - Τούρκος ΥΠΕΞ

Βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο όπου το παγκόσμιο σύστημα αλλάζει, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την ομιλία του στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ στο Μπακού.

«Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία είναι τώρα πολύ κοντά στην υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης. Υποστηρίζουμε πλήρως την ειρηνική πρόοδο των διαπραγματεύσεων», είπε.

"Το Αζερμπαϊτζάν προέτρεψε την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ να επιλύσει τη σύγκρουση του Καραμπάγκ εδώ και 30 χρόνια. Αλλά ο ΟΑΣΕ, αντίθετα, προσπάθησε να παρατείνει τη σύγκρουση", πρόσθεσε.

 Αρμενικές προσδοκίες για ειρήνη

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το Γιερεβάν επιχειρεί να ρίξει τίτλους τέλους των  στενών σχέσεών της με την Ρωσία, νοιώθοντας προδομένο από την στάση του Πούτιν στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Γαλλία  στην  παρούσα φάση είναι το μοναδικό μέλος της ΕΕ που προμηθεύει επίσημα όπλα στην Αρμενία, ενώ στην μετά  Καραμπάχ εποχή, η στρατιωτική συνεργασία Αρμενίας-Ελλάδας κέρδισε δυναμική, με την Κύπρο να προσχωρεί στη συμμαχία το 2023.

Τι κοινό έχουν Γαλλία-Ελλάδα-Κύπρος;

Ότι είναι μέλη της ΕΕ , ενώ οι δύο πρώτες χώρες ανήκουν και στο ΝΑΤΟ.

Φαίνεται ότι τα παραπάνω λειτούργησαν καταλυτικά, ώστε η πολύπαθη Αρμενία να αναζητήσει την παρέμβαση- προστασία ΕΕ-ΝΑΤΟ ώστε να ζήσει ειρηνικά στο μέλλον, σε μια περιοχή που συγκρούονται συμφέροντα πολύ μεγαλύτερων στρατιωτικά γειτόνων της όπως είναι η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ