Αποκαλύφθηκαν οι δυτικές προτάσεις για παράταξη νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Έχουμε στα χέρια μας έναν αναλυτικό χάρτη που δείχνει κάποιες πιθανές περιοχές αποστολής στρατιωτών από την Δύση.
Που θα Σταλθούν Νατοϊκοί Στρατιώτες;
Αναλυτικότερα, συζητούνται στο διαδίκτυο τα πιθανά σημεία παράταξης στην Ουκρανία νατοϊκών στρατευμάτων από δυτικές χώρες-μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Φυσικά αφορμή για αυτές τις υποθετικές συζητήσεις στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων σχετικά με την πιθανή αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια για την απώθηση του ρωσικού στρατού.
Οι προτάσεις, αν και ανεπίσημες, δείχνουν ότι αν παραταχθούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν σε σημεία όπου δεν θα έρθουν σε άμεση σύγκρουση με τους Ρώσους στρατιώτες. Μία από τις δημοφιλέστερες προτάσεις είναι η αποστολή στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας με την Λευκορωσία ή στην νότια ουκρανική πόλη και λιμάνι της Οδησσού. Με την μεταφορά νατοϊκού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας η Ουκρανία θα μπορούσε να αποδεσμεύσει στρατό και να τον παρατάξει σε άλλους, θερμότερους τομείς του μετώπου. Για να καταλάβετε, σήμερα το Κίεβο έχει στάσιμους περίπου 150 χιλιάδες στρατιώτες στην συνοριογραμμή Ουκρανίας-Λευκορωσίας, φοβούμενη μία πιθανή επίθεση από το Μινσκ.
Από την άλλη, στο σενάριο που το ΝΑΤΟ θα στάθμευε στρατιώτες του στην Οδησσό η Ουκρανία θα αποκτούσε μεγαλύτερη πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα, μία θάλασσα που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εν εξελίξει σύρραξη.
Αν και μέχρι στιγμής οι περισσότεροι ηγέτης της Δύσης απορρίπτουν το σενάριο αποστολής νατοϊκού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, μιας και γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σκληρή θα είναι η ρωσική απάντηση, είναι πιθανό αυτή η στάση τους να αλλάξει στο μέλλον ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στον πόλεμο.
Ένα είναι σίγουρο όμως: η αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα αύξανε κατακόρυφα την ένταση μεταξύ της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και της Μόσχας, πολλαπλασιάζοντας εν μία νυκτί τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε φυσικά πως ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε στο ενδεχόμενο παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, οι συνέπειες του οποίου είναι γνωστές σε όλους μας.
Όπως και να έχει μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι πιθανότητες αποστολής δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι πολύ υψηλές και εκεί ελπίζουμε να παραμείνουν.