Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Ιράν αρνείται ότι έστειλε 400 βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία- Κάνει πίσω η Τεχεράνη υπό τον φόβο κυρώσεων των ΗΠΑ ή ψεύδεται;

Είναι γνωστό ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με εκατοντάδες drones kamikaze, με τα οποία ο Πούτιν προκάλεσε σημαντικότατη ζημιά σε έργα υποδομής και ενέργειας των Ουκρανών, αδυνατίζοντας παράλληλα την αεράμυνά τους.

Πρόσφατα σύμφωνα  με τους Reuters, το Ιράν φέρεται ότι  προμήθευσε στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά οι ΗΠΑ δεν το πιστεύουν. 

Τελικά το Ιράν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, ή έκανε πίσω  φοβούμενο περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ;

Απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα  η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχειρεί να δώσει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας: 

Το Ιράν αρνείται την παράδοση βαλλιστικών πυραύλων του στη Ρωσία

«Απαντώντας σε όλες τις εικασίες, το Ιράν δήλωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι δεν είχε δώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη εταίρο του τη Ρωσία. 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από  μια αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες που εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

"Παρά τους νομικούς περιορισμούς στις πωλήσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν είναι ηθικά υποχρεωμένο να απέχει από συναλλαγές όπλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας για να αποτρέψει την πυροδότηση του πολέμου", ανέφερε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτηση στην Πλατφόρμα Χ. "(Αυτό) έχει τις ρίζες της στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ από το Ιράν», πρόσθεσε.

Οι   αντίθετοι ισχυρισμοί του Reuters

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε - επικαλούμενο έξι πηγές - ότι το Ιράν έχει δώσει στη Ρωσία έναν σημαντικό αριθμό ισχυρών βαλλιστικών όπλων επιφανείας-εδάφους, ενισχύοντας τη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Η έκθεση σημείωσε ότι οι αποστολές ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις συζητήσεις ιρανών και ρωσικών στρατιωτικών και αξιωματούχων ασφαλείας στη Μόσχα και την Τεχεράνη στα τέλη του περασμένου έτους.
Τρεις ιρανικές πηγές φέρεται να ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν προμήθευε πάνω από 400 πυραύλους, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την οικογένεια βαλλιστικών όπλων μικρής εμβέλειας Fateh-110, η οποία περιλαμβάνει τους Zolfaghar.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτός ο  κινητός πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχους μεταξύ 300 και 700 χιλιομέτρων (186 και 435 μίλια) μακριά.

Οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν

Ενώ οι αναφορές προκάλεσαν φρενίτιδα στη διεθνή κοινότητα, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στις 22 Φεβρουαρίου, ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε λάβει αποδείξεις ότι οι πύραυλοι είχαν μεταφερθεί από το Ιράν στη Ρωσία.

«Σε αυτό το ρεπορτάζ του Τύπου, οι Ιρανοί αναφέρουν ότι θα στείλουν βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα το πράξουν», είπε ο Κίρμπι. 

«Από την πλευρά μας, θα πάμε αυτό το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε. «Θα εφαρμόσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν. Και θα συντονίσουμε περαιτέρω επιλογές αντίδρασης με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη και αλλού».

Η δήλωση του Ιράν έρχεται αμέσως μετά την  παραπάνω προειδοποίηση, παρόλο που προμήθευε τα φονικά drones καμικάζι της κατηγορίας Shahed που με τη σειρά τους έχουν ήδη εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Σε απάντηση στη συνεχή υποστήριξη του Ιράν προς τη Ρωσία, θα επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν τις επόμενες ημέρες και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω εάν το Ιράν πουλήσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία», είπε ο Κίρμπι.

Αν και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πώληση ορισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων τεχνολογιών από το Ιράν έληξαν τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας για να αποτρέψουν την Τεχεράνη από το να τα προμηθεύσει στη Ρωσία και αντιπροσώπους της σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η απόκτηση ιρανικών όπλων από τη Μόσχα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στις επιθέσεις της Ρωσίας στις υποδομές και τις πόλεις της Ουκρανίας και  εάν επαληθευτεί η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων , θα υποδηλώνει πολύ στενότερο συντονισμό - μια προοπτική για την οποία η κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί εδώ και καιρό.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη πυραύλους της Β. Κορέας στην Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει εκδηλώσει τη βούληση για απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων από συμμάχους  της, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, υπό το φως των φημών ότι είχε εξαντλήσει το απόθεμά της με την ανηλεή αεροπορική της επίθεση κατά της Ουκρανίας. 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρθηκε  η χρήση του βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου KM-23 που πιστεύεται ότι είναι ανάλογος του ρωσικού Iskander. Αρκετά οπτικά σημάδια των συντριμμιών του βλήματος έχουν εμφανιστεί έκτοτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «δούναι και λαβείν» Μόσχας-Τεχεράνης δεν έχει εκπληρωθεί

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι το Ιράν επρόκειτο να παραλάβει το ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας Su-35 Flanker-E με αντάλλαγμα την παροχή όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, στη Μόσχα. 

Είναι ενδιαφέρον ότι το Ιράν δεν έχει λάβει ακόμη ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-35 παρά τη συνεχή οπλική του βοήθεια προς τη Μόσχα.

Οι αναφορές ότι το Ιράν αποφάσισε να στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία υπάρχουν από τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι πράγματι παραδόθηκαν στις δυνάμεις της Μόσχας.

Η βαλλιστική υποστήριξη του Ιράν στη Ρωσία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρωσικοί πύραυλοι είναι τεχνικά ανώτεροι από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι Ιρανοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πτερύγια και αγωγούς καλωδίων, ενώ  δεν διαθέτουν δυνατότητες διαφυγής ABM (αντιβαλλιστικών πυραύλων). Ως εκ τούτου, η βαλλιστική τροχιά τους είναι προβλέψιμη. Ωστόσο, οι πύραυλοι έχουν ιστορικό επιτυχίας. 

Στρατιωτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει επιτεθεί σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ με κάποιο βαθμό επιτυχίας και ακρίβειας.

Ορισμένοι φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ πρότειναν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να αποκτήσει ιρανικούς πυραύλους καθώς προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander με περισσότερη φειδώ και να επιτεθεί σε στόχους υψηλής αξίας. 

Η χρήση ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με αυτούς, θα επέτρεπε στη Μόσχα να συντρίψει τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ προέβλεψε ότι το Ιράν διέθετε περισσότερους από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό του το 2022. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η ακρίβεια, το βεληνεκές, η φονικότητα, η ικανότητα ελιγμών και η ικανότητα επιβίωσης των πυραύλων κλάσης Fateh του Ιράν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Κάνει πίσω η Τεχεράνη υπό τον φόβο κυρώσεων των ΗΠΑ ή ψεύδεται;

Τελικά από τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαφαίνεται ότι  το πιθανότερο είναι πως η Τεχεράνη δεν έχει αποστείλει ακόμη βαλλιστικούς πυραύλους της εδάφους-εδάφους στη Ρωσία.

Ενισχυτικό προς τούτο αποτελεί η μη ανεύρεση συντριμιών τους στην Ουκρανία, όπως συνέβη με εκείνους της Β. Κορέας.

Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει κατά την άποψή μας αυτό να επιχειρηθεί στο μέλλον μεσούσης μεγάλης κλίμακας Ρωσικής επίθεσης για επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος.

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...