Ένοπλες Συρράξεις

Τα δύο χρόνια πόλεμου στην Ουκρανία σε αριθμούς: 8.000 πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία - 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τη ρωσική εισβολή του 2022 και 6,5 εκατομμύρια από αυτούς παραμένουν ακόμη πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, σημείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε μια έκθεσή του με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι στους πρόσφυγες στο εξωτερικό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους.

Μέχρι σήμερα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε από άλλες χώρες είτε από περιοχές εντός της Ουκρανίας όπου είχαν καταφύγει.

«Η χώρα είναι ερειπωμένη και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά τους συνεχίζονται» σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ Έιμι Πόουπ στην ανακοίνωσή της.

«Ο ΔΟΜ χαιρετίζει την κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό για τη δύναμη και την αντίστασή τους, καθώς και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που φιλοξενούν εκείνους που έφυγαν για να γλιτώσουν τον πόλεμο. Δεσμευόμαστε πλήρως να ελαφρύνουμε τα βάσανα των θυμάτων της σύγκρουσης και να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 8.000 πυραύλους και 4.630 drones εναντίον στόχων στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Γιούριι Ιχνάτ εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βορειοκορεατικής κατασκευής πυραύλους για τις επιθέσεις της εναντίον μη στρατιωτικών στόχων.

«Μιλάμε για βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Hwasong-11 (...) Σύμφωνα με την έρευνά μας, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 20 τέτοιους βορειοκορεατικούς πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η SBU διευκρινίζοντας ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 24 άμαχοι» και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό.

Αυτή η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι παρείχε βοήθεια σε περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανούς στη χώρα τους καθώς και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 11 χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Όμως οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπερνούν τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου έλαβε 957 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεές για τους Ουκρανούς.

«Υπολογίζουμε στη στήριξη των δωρητών και των τοπικών εταίρων μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν ώστε να προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους Ουκρανούς», είπε η Πόουπ.

Η ρωσική εισβολή προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι χρειάζονται 4,2 δισεκ. δολάρια μόνο φέτος για να παράσχουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Πολλοί από τους Ουκρανούς που επέστρεψαν στα σπίτια τους αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις καθώς δεν έχουν μέσα διαβίωσης, έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς τα σπίτια τους και οι υποδομές. Για τον λόγο αυτό «θα πρέπει στο εξής να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάκαμψη» της Ουκρανίας, είπε ο Σόντα Φεντερίκο, ο διευθυντής του ανθρωπιστικούς προγράμματος του ΔΟΜ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ