Η επικεφαλής της δανικής κυβέρνησης, Μέττε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε την Κυριακή, σε παρέμβαση που έκανε στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, ότι όλα τα πυρομαχικά του δανικού στρατού θα μεταφερθούνί στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία, αυτή η απόφαση της χαιρετίστηκε στις Δευτέρα από την ουκρανική προεδρία, όπως αναφέρει το πρακτορείο EFE, που ανέλαβε η Agerpres.
"Αν ρωτήσετε τους Ουκρανούς, μας ζητούν πυρομαχικά τώρα. Από την πλευρά της Δανίας, αποφασίσαμε να τους δωρίσουμε όλα τα πυρομαχικά μας", είπε η Μέττε Φρεντέρικσεν. Επισήμανε όμως ότι «υπάρχουν ακόμη πυρομαχικά στις αποθήκες στην Ευρώπη», και δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη από τη βοήθεια που προσφέρεται στην Ουκρανία. «Δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής, καθώς έχουμε όπλα, έχουμε πυρομαχικά, έχουμε αντιαεροπορική άμυνα που τώρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και πρέπει να τα προσφέρουμε στην Ουκρανία», είπε η επικεφαλής της δανικής κυβέρνησης.
Αν και δεν βρίσκεται κοντά στη Ρωσία, η Δανία ξεχώρισε υπό την ηγεσία της Μέττε Φρεντέρικσεν μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν περισσότερο την Ουκρανία, προσφέροντάς της στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη του πολέμου. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος σκέψης και δράσης», αντέδρασε από χαρά ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας.
Τα όπλα δεν πρέπει να «κάθονται σε αποθήκες», αλλά να βρίσκονται «στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», ανέφερε επίσης, σε μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο Χ. «Διαφορετικά, θα υπάρξει κλιμάκωση, επέκταση του πολέμου και μια δραματική αύξηση του θράσους της Ρωσίας», υποστήριξε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απέκλεισε ακόμη και την «παραμικρή πιθανότητα» να συμφωνηθεί μια συμφωνία με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο ουκρανικός στρατός προειδοποιεί εδώ και αρκετούς μήνες ότι αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών και συστημάτων πυροβολικού που περιορίζουν τις δυνατότητές του να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Σχεδόν περικυκλωμένοι στην πόλη Αβντιίβκα, τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα από αυτό το redoubt όπου είχαν χτίσει οχυρές θέσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2023 ότι θα της προμήθευε ένα εκατομμύριο βλήματα των 155 χιλ στη διάρκεια ενός έτους, από τα οποία έχουν παραδοθεί λίγο περισσότερα από τα μισά μέχρι στιγμής.
Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια που ζήτησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία είναι μια άλλη αιτία της κρίσης όπλων και πυρομαχικών που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στη σύγκρουσή του με τον ανώτερο ρωσικό στρατό.
Τελικά δώσαμε πυρομαχικά που λήγουν στην Ουκρανία-Δήλωση του υπουργού Άμυνας κ. Δένδια σε συνέντευξη σε ΜΜΕ
Η Ελλάδα και τα πυρομαχικά των 155 χιλ που έχουν ανάγκη οι Ουκρανοί που έχουν χάσει ήδη τον πόλεμο
Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ( Real Fm )
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σήμερα και κλείνουμε σιγά-σιγά, λέει κύριε Υπουργέ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35. Θέλω το σχόλιό σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε και δεν είναι ευρύτερα γνωστό.
Και από την άλλη, και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πυρομαχικά τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο.
Δεν θέλω να μπω, επειδή υπάρχει ένα στοιχείο απορρήτου, σε αριθμούς συγκεκριμένους, αλλά σας διαβεβαιώ ότι επειδή έχουμε «πέλαγος» αναγκών και είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα”.
Υπενθυμίζουμε ότι η σχετικά πρόσφατη επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντονι Μπλίνκεν, αφορούσε παραίνεση του δεύτερου για περισσότερα πυρομαχικά και όπλα προς τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.