Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας Γαλλίας-Ουκρανίας αύριο στο Παρίσι- Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ δεν "σώζεται η παρτίδα" για τον Ζελένσκι

Οι πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις τρέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την βοήθεια των 61 δισ $  των ΗΠΑ να εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένη και την ΕΕ να ομονοεί προσφάτων για βοήθεια ύψους 50 δισ ευρώ προς τον Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Ρωσική λαίλαπα.

Πέραν αυτών ο Ουκρανός Πρόεδρος καθώς βλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να εξελίσσοντα άσχημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις του, με τους Ρώσους να σημειώνουν διαδοχικές νίκες σε τακτικό επίπεδο, αναζητά επιπρόσθετα εχέγγυα για την ασφάλεια της χώρας του από σημαντικούς εταίρους και συμμάχους της, όπως είναι η Γαλλία.

Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας Γαλλίας-Ουκρανίας

"Ο Ζελένσκι θα βρεθεί στο Παρίσι την Παρασκευή για να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφαλείας", επισημάινει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:

"Η επίσκεψη έρχεται στον απόηχο των δεσμεύσεων που λήφθησαν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy θα βρεθεί στο Παρίσι την Παρασκευή για να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπαίνει σύντομα στον τρίτο του χρόνο, αυτή η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει να παρέχει αμείωτη υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της, μακροπρόθεσμα και με όλους τους συνεργάτες», ανέφερε το παλάτι σε ανακοίνωσή του.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η Ουκρανία και η Γαλλία ολοκληρώνουν μια συμφωνία για την ασφάλεια στον απόηχο των δεσμεύσεων που έγιναν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο.

Αντί να προσφέρουν έναν άμεσο δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο για να σηματοδοτήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak σύναψε συμφωνία ασφάλειας με το Κίεβο, με τη Βρετανία να δεσμεύεται να παράσχει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το οικονομικό έτος 2024-2025.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να παραστεί στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αργότερα αυτή την εβδομάδα και να συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Ο Ζελένσκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ανέφεραν τα Ηλύσια.

Αρχικά ο Μακρόν είχε προγραμματίσει επίσκεψή του στην Ουκρανία

Επισημαίνεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα είχε αναβάλει επίσκεψή του στο Κίεβο που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Φεβρουαρίου .

Ακολούθησε  τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν «την κατάσταση στο έδαφος» και «τις ανάγκες των Ουκρανών», σύμφωνα με δήλωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σε αυτήν οι δύο ηγέτες  φέρεται να συζήτησαν τα  θέματα της διμερής συμφωνίας ασφαλείας που σκοπεύουν να υπογράψουν αύριο.

Σύμφωνα με τη γαλλική εβδομαδιαία έκδοση Challenges, τα Ηλύσια επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας για την καθυστέρηση του ταξιδιού του Μακρόν στην Ουκρανία.

 Παράλληλα  ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει  ότι η Γαλλία θα παραδώσει 40 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Scalp και «αρκετές εκατοντάδες» βόμβες στην Ουκρανία."

Η αξία των διμερών συμφωνιών ασφαλείας μεταξύ χωρών του G-7 και της Ουκρανίας

Μετά την Μ. Βρετανία  η Ουκρανία θα υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με την Γαλλία, σηματοδοτώντας  έτσι την  μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Ωστόσο το μείζον πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ, αφού αν δεν αποδεσμευθεί το ταχύτερο δυνατόν η σημαντικότατη βοήθειά τους ύψους 61 δισ$ που είναι μπλοκαρισμένη, πολύ φοβόμαστε ότι το Ουκρανικό μέτωπο θα καταρρεύσει.

Σε τέτοια περίπτωση ο Ζελένσκι θα βρεθεί να έχει στα χέρια του συμφωνίες ασφαλείας, οι οποίες ωστόσο  δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την κατάσταση στο μέτωπο των επιχειρησεων.

Κοινώς η Ουκρανία έχει ανάγκη οπωσδήποτε τη στήριξη-βοήθεια των ΗΠΑ, αφού η βοήθεια μόνο από τις  υπόλοιπες έξι χώρες του G-7 Καναδάς-Γαλλία-Γερμανία-Ιταλία-Ιαπωνία Ηνωμένο Βασίλειο δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το Κίεβο τον Πούτιν.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ