Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Δεν ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες αλλά ο Σταυρός -Το δασαρχείο Καστοριάς θα τον κατεδαφίσει λόγω «αναδάσωσης»

Μέγα θέμα έχει γίνει στην Καστοριά ή ύπαρξη ενός μεγάλου σιδερένιου Σταυρού στο Μαύρο Βουνό, πάνω από την πόλη, αφού το Δασαρχείο της περιοχής, απαιτεί από τους κατοίκους που τον τοποθέτησαν, να τον βγάλουν, ετοιμαζόμενο το ίδιο ταυτόχρονα να προβεί σε αυτήν την πράξη.

Το θέμα είναι στο επίκεντρο λόγω της προανακριτικής  διαδικασίας εις βάρος και Καστοριανών πολιτών  που τοποθέτησαν τον σταυρό στο Μαύρο Βουνό, ζητώντας να αναφερθεί στην τελευταία συνεδρίαση του  δημοτικού  συμβούλιο Καστοριάς ψήφισμα συμπαράστασης .

"Το ιστορικό του θέματος του Σταυρού, αφορούσε κίνηση ομάδας ιδιωτών υπό τη σκέπη του συλλόγου φίλοι περιβάλλοντος Μανιάκων, οι οποίοι τοποθέτησαν τον Σταυρό, ανάμεσα από τις πάμπολλες πλέον κεραίες που υπάρχουν στην κορυφή του βουνού", αναφέρει η ιστοσελίδα kastoria365.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, “το Δασαρχείο Καστοριάς έχει αποφασίσει να κατεδαφίσει τον Σταυρό που βρίσκεται σε περιοχή της πόλης, επικαλούμενο «αναδάσωση», αλλά  το μέγεθος των «4,15 τετραγωνικών μέτρων» που καταλαμβάνει ο Σταυρός, για τον οποίο δεν υπάρχει άδεια".

Η απόφαση προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι κάτοικοι και η τοπική κοινωνία βλέπουν τον Σταυρό ως το πιο σοβαρό σύμβολο της Ορθόδοξης θρησκείας μας.

Η απόφαση του Δασαρχείου έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα της περιοχής, στην οποία τα βουνά έχουν κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες, οι οποίες καταλαμβάνουν χώρους τεράστιους προκαλώντας μια ζοφερή εικόνα εν έτει 2025.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια συλλογή υπογραφών, με την οποία καλούνται οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφαση. Μέχρι στιγμής, πάνω από 400 άτομα έχουν υπογράψει το ψήφισμα, που καλεί στην προστασία του Σταυρού και την αποτροπή της κατεδάφισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναπαλαίωση του Κιουρσουμλί Τζαμιού

Την ίδια περίοδο, έχουμε έργα αποκατάστασης του Μουσουλμανικού Τεμένους Κουρσούμ, στην Καστοριά, από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη μελλοντική λειτουργία και αξιοποίησή του.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη και προχωρά με την τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου για την προστασία και θέαση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων βυζαντινού ναού, την εγκατάσταση φωτισμού για την ανάδειξη του μνημείου και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Το «Κουρσούμ Τζαμί»» χρονολογείται γύρω στα τέλη του 15ου, με αρχές του 16ου αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς.

Το Μουσουλμανικό Τέμενος που θυμίζει την Οθωμανική κατοχή της Ελλάδος, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

Από ότι φαίνεται ο Σταυρός στο βουνό στην Καστοριά ενοχλεί και ενοχλεί πολύ κύκλους που μάχονται την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό, σε μια νέα περίοδο που βιώνει η χώρα μας, μη λαμβάνοντας υπόψιν το έντονο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων κατοίκων της.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ