Είναι γνωστό ότι μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως του ΗΒ-Ιταλίας- Γερμανίας-Τουρκίας και άλλων, σταθμεύουν σε χώρες της Συμμαχίας της Ανατολικής Ευρώπης, ενεργώντας αποστολές εναέριας επιτήρησης του Εθνικού Εναερίου χώρου (ΕΕΧ) αυτών από πιθανές παραβιάσεις τους από Ρωσικά drones, πυραύλους ή και μαχητικά αεροσκάφη.
Η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ σε κράτη-μέλη του στην Ανατολική Ευρώπη
Με το μέτρο αυτό η Συμμαχία ενισχύει την αποτρεπτική αεροπορική ικανότητα των κρατών του στην Ανατολική Ευρώπη , των οποίων η αεροπορική ισχύς είναι σαφώς υποδεέστερη έναντι της Ρωσίας.
Αυτή η αναγκαιότητα εκπήγασε για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπη από το γεγονός ότι,αφενός κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε παρατηρηθεί σε Πολωνία και Ρουμανία συντρίμια από Ρωσικούς πυραύλους και drones που αναχαιτίστηκαν από την Ουκρανική αεράμυνα να πέσουν στο έδαφός τους προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές και όχι ανθρώπινα θύματα και αφετέρου για καθαρά αμυντικούς σκοπούς, σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να διευρύνει τον πόλεμο, επιτιθέμενη αιφνιδιαστικά κατά χώρας της Συμμαχίας της Ανατολικής Ευρώπης.
Πέραν όμως της εναέριας επιτήρησης που προαναφέραμε τα παραπάνω μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας έχουν αποστολή να εμπλακουν σε περίπτωση που απαιτηθεί, καταρρίπτοντας drones-πυραύλους-μαχητικά της Ρωσίας που θα παραβιάσουν τον ΕΕΧ των κρατών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης.
Τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη Ρουμανία κατά τη διάρκεια επιδρομής Ρωσικών drones στην Οδησσό
Διεθνές ΜΜΕ αποκαλύπτει, ότι "τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που σταθμεύουν στη Ρουμανία απογειώθηκαν μετά από επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιφέρεια της Οδησσού τα ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, επισημαίνοντας:
"Διαδοχικά κύματα ρωσικών drones έπληξαν την περιφέρεια της Οδησσού κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας λιμενικές υποδομές στον ποταμό Δούναβη. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, όλοι υπάλληλοι λιμενικών εγκαταστάσεων της περιοχής.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι τα αεροσκάφη που σταθμεύουν σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Fetesti, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, κλήθηκαν ως απάντηση για να πραγματοποιήσουν αναγνωριστική πτήση.
Επιπρόσθετες πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, αναφέρουν:
"Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή και ενεργοποίησε τις διαδικασίες της Αεροπορικής Αστυνόμευσης, ενημερώνοντας τη Γενική Επιθεώρηση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στις 00:26 για τις περιοχές στην Tulcea που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση, και αργότερα, στις 00:48 για το Reni.
Περίπου στις 01:15, μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκαν από την 86η αεροπορική βάση στο Fetești για να παρακολουθήσουν τον εναέριο χώρο.
Επιπλέον, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ρουμανικής πολεμικής αεροπορίας ήταν σε ετοιμότητα για αναχώρηση. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων δεν αναφέρθηκαν παραβιάσεις του ρουμανικού εναέριου χώρου.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία σε μη στρατιωτικές υποδομές στα ουκρανικά λιμάνια του Δούναβη.
"Οι επιθέσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες και έρχονται σε σοβαρή αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", τονίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας.
Γερμανικά Eurofighter επιτηρούν στον ΕΕΧ της Ρουμανίας
Επίσης αεροσκάφη F-16 της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την 86η αεροπορική βάση στο Fetești και αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την 57η Αεροπορική Βάση Mihail Kogălniceanu παρακολουθούσαν τον εθνικό εναέριο χώρο.
Το ραντάρ επιτήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας έδειξε πιθανή μη εξουσιοδοτημένη παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ανιχνεύοντας ένα σήμα χαμηλού υψομέτρου σε μία από τις διαδρομές που οδηγούν στην κοινότητα Grindu της κομητείας Tulcea.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, μικτές ομάδες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εσωτερικών μετέβησαν στην περιοχή και ανέφεραν το πρωί ότι από τη συντριβή του drone σχηματίστηκε κρατήρας βάθους 1,5 μέτρου.
Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης είπε τον Οκτώβριο του 2023 ότι είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα σύνορα με την Ουκρανία μετά από επανειλημμένες περιπτώσεις πτώσης συντριμμιών σε ρουμανικό έδαφος.
Το Βουκουρέστι είχε προηγουμένως αναπτύξει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας καταφυγίων για βόμβες και της έκδοσης προειδοποιήσεων αεροπορικής επιδρομής.
Ρωσία-ΝΑΤΟ πολύ κοντά σε ένα τυχαίο θερμό επεισόδιο
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι Ρωσία-ΝΑΤΟ "παίζουν με τη φωτιά", αφού δεν είναι καθόλου μικρή η πιθανότητα να προκληθεί θερμό επεισόδιο από τυχαία ακόμη αστοχία και παρέκλιση της πορείας του ενός Ρωσικού drone ή πυραύλου, που θα έπλητε Ρουμανικό χωριό ή πόλη σκοτώνοντας αμάχους.
Τι θα έκανε τότε το ΝΑΤΟ; Θα είχαμε εμπλοκή με τη Ρωσία ή ανάλογα αντίποινα με αποτέλεσμα η κατάσταση να "ξέφευγε" εντελώς, αφού η δράση φέρνει αντίδραση;
Πάντως το γεγονός ότι οι Ρώσοι πλήτουν με μη επανδρωμένα μέσα όπως drones-πύραυλοι και όχι με μαχητικά αεροσκάφη Ουκρανικούς στόχους κοντά στην Ρουμανία, υποδηλώνει αποφυγή εμπλοκής Νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών με αντίστοιχα Ρωσικά, αφού κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τον κίνδυνο εμπλοκής.