Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Στην Τουρκία καλοβλέπουν και την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για τον στόλο τους

Η Τουρκία και ειδικότερα ο Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ πως επιθυμεί η Τουρκία να γίνει πυρηνική δύναμη χρησιμοποιώντας την δυνατότητα αυτή και για στρατιωτικές χρήσεις.

Στον τουρκικό στρατιωτικό Τύπο έγινε εκτενής αναφορά στην σχεδίαση και κατασκευή ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου για τον τουρκικό στόλο.

Το περιοδικό Naval Forces Magazine δημοσίευσε ένα σημαντικό άρθρο ανασκόπησης σχετικά με το γαλλικό υποβρύχιο πυρηνικής πρόωσης κατηγορίας Barrucuda (SSN).

Στο άρθρο που έγραψε ο Αντιπλοίαρχος του Τουρκικού Ναυτικού Deniz Aytan, συμπεριλήφθηκαν σημαντικές αναφορές σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια. Στο άρθρο εξετάστηκαν διεξοδικά ειδικά τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Barrucuda του Γαλλικού Ναυτικού. Το άρθρο περιλάμβανε επίσης σημαντικές αναφορές για το «Εθνικό Πυρηνικό Υποβρύχιο», το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεσοπρόθεσμα στην Τουρκία.

Από την άλλη, υπογραμμίστηκε ότι ο αντιπλοικους πυραύλους ATMACA και ο πύραυλος κρουζ GEZGİN θα χρησιμοποιούνται και από υποβρύχιες πλατφόρμες.

Μπορεί στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό να μην αντικατοπτρίζεται η επίσημη άποψη της Διοίκησης του Τουρκικού Ναυτικού ωστόσο είναι ενδεικτική των προθέσεων για το μέλλον στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Πυρηνικά υποβρύχια

Σήμερα, υπάρχουν έξι χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Γαλλία) που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια. Από αυτά, η Γαλλία, που βρίσκεται στη μεσογειακή γεωγραφία, διαθέτει επί του παρόντος συνολικά οκτώ πυρηνικά υποβρύχια σε υπηρεσία, τέσσερα από τα οποία είναι SSBN ικανά να φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους κλάσης LE TRIOMPHANT (πυρηνικές κεφαλές), ένα RUBIS Class SSN, δύο κλάση AMETHYSTE SSN και ένα νέας γενιάς BARRACUDA Class SSN.

Εθνικά πυρηνικά προωθημένα υποβρύχια και υποβρύχιοι πυραύλοι ATMACA και GEZGİN

Η Τουρκία θα πάρει τη θέση της μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια με την πρόσφατη θέση σε λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Akkuyu. Προβλέπεται ότι η γνώση και η εμπειρία σχετικά με την πυρηνική ενέργεια θα αυξηθούν σε όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι η εν λόγω ενέργεια θα ενσωματωθεί σε νέους τομείς ανάπτυξης ικανοτήτων. Επιπλέον, η χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας στη χώρα μας σημαίνει μεσοπρόθεσμα καμπή για το προγραμματισμένο εθνικό πυρηνοκίνητο πρόγραμμα υποβρυχίων.

Είναι αναπόφευκτο ότι η μετάβαση σε πυρηνικά υποβρύχια θα προκαλέσει κρίσιμες εξελίξεις για το τουρκικό ναυτικό. Τα υποβρύχιά μας θα είναι από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στον κόσμο, ειδικά με την εθνική τορπίλη βαρέως τύπου AKYA τον υποβρύχια εκτοξευόμενο ATMACA G/M αλλά και τον πύραυλο κρουζ GEZGİN.

Στη διαδικασία μετάβασης στην πυρηνική ενέργεια, θεωρείται ότι υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις Ναυτικές μας Δυνάμεις, δεδομένου ότι οι γνώσεις και η εμπειρία μας στον τομέα είναι περιορισμένη. Εκτός από τη λειτουργία και τη συντήρηση του πυρηνικού αντιδραστήρα, που είναι ένα εξαιρετικά τεχνικό ζήτημα. Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να προωθήσουμε έργα που να είναι συμβατά με την αντίληψή μας για τη χρήση του υποβρυχίου και να ξεκινήσουμε προκαταρκτικές προετοιμασίες για την εκπαίδευση του προσωπικού των υποβρυχίων. Έτσι, τα προγνωστικά σχέδια που γίνονται αμέσως από το στάδιο του σχεδιασμού του έργου θα καθοδηγούν τη λύση των προβλημάτων πριν προκύψουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ